У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 378:004

УДК 378:004 

Болюбаш Н.М. 

РОЗРОБКА ДИСТАНЦІЙНОГО КУРСУ ЗАСОБАМИ ІНФОРМАЦІЙНОГО СЕРЕДОВИЩА MOODLE

У статті розглянуто особливості розробки дистанційного курсу в інформаційному середовищі Moodle. Зроблено теоретичний аналіз дидактичних можливостей засобів інформаційного середовища та визначено оптимальну структуру дистанційного курсу. Здійснено експериментальне обґрунтування ефективності використання розроблених курсів для формування та діагностики професійної компетентності майбутніх фахівців.

Ключові слова: інформаційне середовище Moodle, формування професійної компетентності, дистанційний курс, ресурс курсу, інтерактивний елемент курсу, уточнена таксономія Блума (Андерсона).

В статье рассмотрено особенности разработки дистанционного курса в информационной среде Moodle. Сделан теоретический анализ дидактических возможностей средств информационной среды и определена оптимальная структура дистанционного курса. Осуществлено экспериментальное обоснование эффективности использования разработанных курсов для формирования и диагностики профессиональной компетентности будущих специалистов.

Ключевые слова: информационная среда Moodle, формирование профессиональной компетентности, дистанционный курс, ресурс курса, интерактивный элемент курса, уточненная таксономия Блума (Андерсона).

In article is considered features of development of the remote course in the information environment Moodle. The author has made the theoretical analysis of didactic opportunities of means of the information learning environment and has determined the optimum structure of the remote course. In article is carried out the experimental substantiation of efficiency of use of the remote courses for formation and diagnostics of professional competence of the future experts.

Key words: information learning environment Moodle, formation of professional competence, remote course, course resource, interactive course element, specified taxonomy Bloom's (Anderson's). Процес інформатизації сучасного суспільства істотно впливає на освіту та вимагає її розвитку за рахунок впровадження різних інновацій. В умовах стрімкого розвитку суспільства змінюються вимоги до професійної підготовки майбутніх фахівців. Зростає потреба у підготовці компетентних фахівців, здатних до саморозвитку та швидкої перекваліфікації. Значні можливості для цього надає впровадження сучасних мережевих технологій та компетентністного підходу в процес професійного навчання.

Формування професійної компетентності передбачає спільну діяльність викладача та студентів у процесі професійного навчання, направлену на формування професійної компетентності як інтегративної риси особистості, яка визначає здатність фахівця вирішувати професійні проблеми й завдання, що виникають у реальних ситуаціях професійної діяльності з опорою на наявні знання, уміння, навички, особистісні якості, життєвий досвід, цінності та нахили [1].

Мережеві технології базуються на поєднанні дистанційних та інформаційних технологій, реалізованому на базі комп'ютерних мереж та мережі Інтернет. Вітчизняні та зарубіжні вчені досліджували різноманітні аспекти теорії та практики дистанційного навчання, розробки та застосування засобів на основі інформаційних технологій (Д. Андерсон, Е. Доунс, А. Огур, А. Анд- рєєв, П. Підкасистий, Є. Полат, В, Биков, В. Олій- ник, В. Рибалка С. Пейперт, Л. Білоусова та ін.). Формування професійної компетентності майбутніх економістів з використанням інформаційних технологій досліджують О. Кареліна, Д. Денисов, Н. Бало- всяк, Т. Поясок, Т. Коваль та ін. Багато наукових досліджень присвячено створенню та проектуванню електронних навчальних матеріалів. Існують різні погляди на те, як повинні виглядати електронні навчальні матеріали з точки зору структури, інформаційного наповнення, оформлення інтерфейсу [2; 3; 4; 5].

Аналіз наукових досліджень дозволив установити, що для провадження мережевих технологій у професійну підготовку майбутніх фахівців найбільш перспективним є використання систем управління навчанням LMS (Learmng Management Systems), загальновизнаним лідером серед яких є інформаційне середовище Moodle. Освітні можливості інформаційного середовища Moodle останнім часом активно досліджуються і обговорюються на наукових конференціях та семінарах [6; 7]. Головною відмінністю Moodle є підтримка сучасних стандартів електронного мережевого навчання E-learning 2.0 та орієнтація на педагогіку конструктивізму, яка передбачає активне залучення студентів у процес формування знань та взаємодію між собою. Одним з основних в інформаційному середовищі Moodle є поняття курсу як засобу, призначеного для представлення навчального матеріалу, організації процесу навчання та середовища для мережевого спілкування учасників курсу [8].

Вивчення сучасних досліджень показало недостатню теоретичну та практичну розробку педагогічного забезпечення формування професійної компетентності майбутніх фахівців засобами інформаційного середовища Moodle в рамках компетентісного підходу. В зв'язку з цим була поставлена задача визначення оптимальної структури дистанційного курсу та розробки відповідного методичного забезпечення в процесі вивчення дисциплін комп'ютерного циклу. Автором було розроблено в інформаційному середовищі Moodle та впроваджено в процес професійного навчання студентів Чорноморського державного університету ім. Петра Могили дистанційні курси «Основи інформаційних технологій» та «Технологія комп' ютерних мереж».

Проаналізуємо особливості розробки дистанційного курсу, призначеного для реалізації процесу мережевого навчання на базі електронної платформи Moodle, та виявимо можливості для підвищення ефективності професійного навчання при цьому. Дистанційний курс будемо розглядати як особливу, засновану на мережевій технології, форму представлення змісту навчальної дисципліни та засобів для реалізації мережевих форм і методів навчання. Розробка дистанційного курсу включає в себе проектування та розробку інформаційної частини курсу і впровадження її в інформаційне середовище Moodle. Рівень формування професійної компетентності майбутніх фахівців засобами мережевих технологій багато в чому залежить від наповненості курсу навчальним контентом та його загальної архітектури.

Глибоке розуміння основних характеристик електронних навчальних матеріалів дозволяє здійснити адекватне проектування та конструювання дистанційного курсу. Як вважає Є.С. Полат, дистанційний курс повинен містити наступні структурні компоненти [9]: 1) загальні відомості про курс: його призначення, цілі, задачі, зміст (структура), умови запису на курс, підсумкові документи; 2) довідкові матеріали; 3) блоки для установлення контакту з користувачами; 4) навчальний курс, структурований за модулями;


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7