У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 371

УДК 371.13

Гайворонська В.В., Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"

Організаційно-методичні умови ефективного формування педагогічної компетентності викладачів вищих технічних закладів освіти

У статті розглянуто дидактичні умови підвищення ефективності формування педагогічної компетентності викладачів вищих технічних закладів освіти. Проаналізовано організаційно- методичні чинники, які забезпечують індивідуальний розвиток студента і його спрямованість на викладацьку діяльність. Показано необхідність переходу орієнтації цільової підготовки викладача від кваліфікації до компетенції.

Conditions of raising of effectivity of forming of High Technical School Teachers pedagogical competence are observed in this article. Organisationaly-metodical conditions that provide individual development of the student and his directing to the pedagogical activity are analiezed. Necessarity of transition of the teachers intentional preperaty from qualification to competention is also showed in the Загальна постановка проблеми полягає у підвищенні професійної підготовки фахівців. Особливо це стосується інженерної освіти (прискорення науково-технічного прогресу, швидка зміна технологій і поколінь техніки). Ця проблема безпосередньо пов' язана з теоретичними і практичними питаннями раціонального вибору цілей і змісту освіти інженерів, застосування ефективних педагогічних технологій та підготовки викладацьких кадрів. Аналіз актуальних досліджень і публікацій свідчить про істотну увагу до цієї проблеми В. Г. Кременя, Л. Л. Товаж-нянського, В. П. Андрущенко, І. Ф. Прокопенко, О.Г. Романовського, О.М. Пєхоти, Н.Г. Нічкало, а також російських та іноземних дослідників, таких як А.Л. Орлов, С.А. Тангян, І.А. Скопилатов, З.А. Закірова, А. Мелецінек (Австрія), А. Тукер, Джонстон Д. Брюс (США) та інших.

В той же час недостатньо дослідженими залишаються проблеми формування професійної і педагогічної компетентності викладачів вищої технічної школи. Ці проблеми ускладнюються тим, що істотне навантаження практично не залишає часу для належної психолого- педагогічної освіти тих кращих студентів, які залишаються для викладацької діяльності на своїх кафедрах. Мета цієї статті і полягає у дослідженні організаційно-методичних умов і засобів формування педагогічної компетенції викладачів вищих технічних закладів. Вона значною мірою грунтується на багаторічному практичному досвіді автора як у сфері викладацької діяльності, так і участі у роботі семінарів системи підвищення педагогічної майстерності викладачів.

Як зазначає В.Г. Кремень, "сприйняття повсякчасних змін неможливе без задоволення певних освітніх потреб людини протягом її життя. Звідси - практичне завдання перед Україною, як і іншими країнами, - побудувати ефективну систему неперервної освіти протягом життя. В практичній площині тут найактуальнішим для нас є організація освіти дорослих" [4, с. 12]. Це повною мірою стосується і формування, і розвитку педагогічної майстерності викладачів вищих технічних закладів освіти. Усвідомлення цієї ситуації керівництвом Національного технічного університету " Харківський політехнічний інститут" (НТУ "ХПІ") зумовило створення і плідне функціонування спеціальної внутрівузівської системи підвищення загальнопедагогічної кваліфікації викладацьких кадрів. Ця система розрахована на навчання слухачів без відриву від виробництва і включає таку сукупність спеціалізованих семінарів:

Практичний курс дистанційного навчання. (Даються визначення віртуальної освіти, віртуального університету, розглядаються психолого- педагогічні питання при створенні дистанційного курсу та організації дистанційного навчання, наводяться основні етапи дистанційного курсу та рекомендації щодо дизайну. Завершується процес навчення створенням дистанційного курсу у віртуальному навчальному середовищі "Веб-клас ХПІ").

Активізація навчального процесу. (Методологія та методика).

Екологічна освіта і виховання студентів. (Екологія та здоров'я людини. Система "Людина - машина". Технологія та техніка захисту навколишнього середовища від техногенного забруднення).

Пошук і розв'язання творчих технічних задач. (Особистість у творчій діяльності. Творчість як об' єкт виховання. Культура і творчість. Методологія пошуку, постановки і розв' язання творчих задач).

Сучасні комп'ютерні технології.

Українська мова початківцям.

Удосконалення знань української мови.

Ефективні стратегії викладання та індивідуальний стиль. (Психолого- педагогічний тренінг. Мета семінару - допомогти викладачам проаналізувати свій педагогічний досвід і виділити у ньому найефективніші засоби та стратегії навчання. Викладачі зможуть розширити свої професійні можливості та відкоректувати їх з урахуванням найновіших методів навчання і розвитку особистості).

Світи культури.

Школа професійної майстерності.

Менеджмент та комп' ютерні технології.

Нова європейська система "Освіта дорослих New Adult Learning Movement (NAZM). (Теорія і практика вальдорфської педагогіки у вищий школі).

Фізичне виховання, спорт, рекреація.

Слухачі готовлять реферати за особистими

професійними інтересами, з якими виступають на заняттях. Система дозволяє підвищити кваліфікацію з будь-якої спеціальності без відриву від роботи.

На думку В.Г. Кременя, "наступними кроками вчених і практиків має стати створення комплексного навчально-методичного забезпечення, оволодіння педагогами якісними технологіями виховного процесу. На жаль, між теоретичними працями і педагогічними реаліями - значна дистанція. На практиці поширені старі підходи до організації виховного процесу як набору заходів масового впливу, натомість треба утверджувати особистісно орієнтовані методики виховання, стрижень яких - гуманні відносини між усіма учасниками навчально-виховного процесу, що сприяють природному становленню розвитку людини. Такі методики мають грунтуватися на новій філософії освіти, на принципах демократизму, дитиноцентризму, особистістного діалогу [3, с. 13].

Інтеграція нашої держави до світового товариства зумовлює високі вимоги до рівня професійної підготовки педагогічних кадрів. В останні два десятиріччя увага вчених і практичних робітників вищої школи привернуто до кругу явищ, охоплених поняттям "педагогічна майстерність і технології її формування" на різних рівнях функціонування педагогічної системи.

З цього приводу В. А. Кудін пише, що "розумна, глибоко продумана організація професійної освіти повинна стати стратегією суспільного розвитку поряд з уявленням про структуру того суспільства, яке спроможне перемогти глухі кути технократичних помилок і спрямувати розвиток народів на удосконалення людини, її гармонії з природою" [6, с. 171].

На думку


Сторінки: 1 2 3 4