У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 37

УДК 37.013 Гришкова Р.О.

Роль особистісно орієнтованих навчально-педагогічних ситуацій у формуванні особистості студентів

Оцінюючи роль освіти у нашому суспільстві, В.Г.Кремень, Президент Академії педагогічних наук України, міністр освіти і науки, зауважив, що "повноцінна освіта має забезпечувати поступальний розвиток суспільства. Цю місію вона реалізуватиме за умови виховання розвиненої особистості".

Формування особистості студентів у вищій школі відбувається в процесі навчання та виховання. Велику роль у цьому відіграють профілюючі дисципліни. Іноземна мова не є профілюючою для студентів нефілологічних спеціальностей, але не варто недооцінювати її роль у сучасній освіті, оскільки "інтеграція України у світову спільноту потребує досконалого володіння іноземними мовами. Без таких знань прилучитися до міжнародного співтовариства буде неможливо" [4].

Створення навчально-педагогічних ситуацій в процесі оволодіння іноземною мовою сприяє як кращому засвоєнню мови, так і формуванню особистості студентів. Навчально-педагогічна ситуація - це цілеспрямовано створена викладачем ситуація, метою якої є втягнення студентів у вирішення певних навчальних та життєвих проблем, що досягається шляхом обміну думками, ідеями, пропозиціями. В ході пошуку шляхів вирішення поставлених проблем студенти не тільки практикуються в моральному ставленні до дійсності, але й вчаться приймати рішення, нести відповідальність за них.

Питання про використання мовної ситуації у навчанні іншомовному спілкуванню детально розглядали в своїх роботах О.О.Алхазишвілі, І.М.Берман, В.А.Бухбіндер, П.Б.Гурвич, І.О.Зимня, Ю.І.Пассов, Ю.М.Розенбаум, В.Л.Скалкін та інші. В різномаїтті запропонованих визначень ситуації (комплекс обставин, комплекс дій, сукупність ставлень, мовне середовище, стимул мовлення та ін.) вимальовується найбільш поширене визначення поняття "ситуація" як сукупності обставин та ставлень реальної дійсності, в рамках яких розгортаються вчинки та події. Ю.І.Пассов дає своє визначення ситуації як динамічної системи взаємовідносин суб'єктів, яка породжує необхідність у вирішенні мовно-розумових задач [6].

Ситуативність навчання вимагає, щоб все, що відбувається на занятті, якимось чином стосувалось суб'єктів навчального процесу - студента та викладача, даного студента та інших, їх взаємовідносин. Ситуативність якраз і є співвідношення висловлювань з тими взаємовідносинами, в яких знаходяться співрозмовники.

У вивченні іноземної мови ситуативність - це життєво необхідна умова для навчання говорінню, оскільки ситуація є стимулом говоріння. Навчально- педагогічна ситуація створюється викладачем для засвоєння певного навчального матеріалу та провокування студентів до виявлення своїх думок, вподобань, оцінки дій та ставлень до інших людей, предметів навколишнього світу та до самих себе.

Ю.І.Пассов вважає, що ситуація як система взаємовідносин необхідна для розвитку мовленнєвих умінь. По-перше, тільки при врахуванні взаємовідносин тих, хто спілкується, може відбутися акт комунікації. По-друге, тільки в ситуаціях при їх постійній варіативності розвивається продуктивність мовленнєвих умінь, без чого немислима мовленнєва діяльність в постійно змінюваних умовах мовного спілкування. По-третє, тільки в ситуації як системі взаємовідносин можлива самостійність того, хто говорить, оскільки він не залежить від будь-яких опор - спирається не на зовнішню наочність, а на пам'ять, на мислення. Сутність ситуативності зводиться до того, що її реалізація неможлива без особистісної орієнтації, оскільки створення навчально-педагогічних ситуацій як системи взаємовідносин можливе лише за умов хорошого знання потенційних співбесідників, їх особистого досвіду, контексту діяльності, інтересів, почуттів та статусу їх особистості в групі [6-10].

Навчально-педагогічна ситуація дозволяє викладачу поставити студента на місце будь-кого з дійових осіб уривку, що вивчається, та спостерігати за його ставленням до інших учасників дії, реакцією на події, що відбуваються. Спостереження за поведінкою студентів в заданих ситуаціях дає змогу викладачеві краще взнати студентів та прогнозувати їх подальшу поведінку. Для студента навчально- педагогічна ситуація - це можливість проявити свої почуття, поділитись думками, відчути себе на місці іншої людини. Навчально-педагогічні ситуації створюють можливості для моделювання реальних життєвих ситуацій та поведінки в них.

Специфічні особливості змісту навчальної дисципліни "іноземна мова" зумовлюють і певну специфіку навчальної діяльності в процесі її засвоєння. Зазначимо деякі особливості цієї

діяльності:

розвиток ціннісного (особистісного) ставлення здійснюється за складнішими законами, ніж просто накопичення, розширення, як це відбувається при засвоєнні знань. Тут має місце з'ясування колізій, рефлексія, селекція фактів та аргументів, які це ставлення стабілізують, чи, навпаки, руйнують;

постійне співвідношення об'єкта, що вивчається (а це завжди якийсь бік людського буття), з самим собою; рефлексія власного життєвого статусу, програвання в думках ситуацій та ролей; пізнання через переживання. Тому тексти, які пропонуються студентам для опрацювання при особистісно орієнтованому вивченні іноземної мови, повинні бути уривками з оригінальних літературних творів, а не штучно складеними суто інформативними уривками, які ніяк не впливають на почуття. Саме використання аутентичних підручників, які містять невеликі за обсягом фабульні тексти, дає змогу створювати навчально-педагогічні ситуації для успішного формування комунікативної компетенції студентів;

діє зовсім інша логіка пізнання, яка не вкладається в рамки власне логічних конструкцій: від цілісного розуміння-відношення до упередженого розгляду складових частин;

результатом пізнання виступає нова цілісна власна "теорія світу", яка включає також і модель власної поведінки. Це пізнання значною мірою спрямоване на самий суб'єкт, який пізнає, і відповідає за свої висновки перш за все перед самим собою [7]. Таким чином, пізнання гуманітарного предмету, яким є іноземна мова, зливається з творенням сенсу, смислотворенням, з виробленням власного ставлення.

При вивченні іноземної мови відсутня єдина для всіх студентів логіка засвоєння та мало придатна загальна для всіх мова значень. Тут спрацьовує лише мова внутрішніх особистісних сенсів, яка забезпечує цілісне пізнання предмета. Засвоєння емоційно-


Сторінки: 1 2 3 4