У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 378

УДК 378.14 

Ромакін В.В. 

МІЖКУЛЬТУРНІ ДОСЛІДЖЕННЯ АКАДЕМІЧНОЇ ЧЕСНОСТІ СТУДЕНТІВ

Ця стаття представляє огляд міжкультурних досліджень, що вивчали академічні мотивації та порушення студентів різних країн. Багато досліджень академічної чесності було проведено протягом останніх десятиліть, але, на жаль, небагато що з них розглядали міжкультурні відмінності. Тим часом міжкультурні дослідження часто призводять до несподіваних висновків або спростовують традиційні погляди. Автор рекомендує провести міжкультурне вивчення студентської академічної мотивації і чесності в США та Україні.

Ключові слова: академічна порядність, академічна чесність, міжкультурне дослідження, мотивація.

Эта статья представляет обзор межкультурных исследований, которые изучали академические мотивации и нарушения студентов разных стран. Много исследований академической честности были проведены в течение последних десятилетий, но, к сожалению, не многие из них рассматривали межкультурные отличия. Между тем межкультурные исследования часто приводят к неожиданным выводам или опровергают традиционные взгляды. Автор рекомендует провести межкультурное изучение студенческой академической мотивации и честности в США и Украине.

Ключевые слова: академическая порядочность, академическая честность, межкультурное исследование, мотивация.

This paper presents a review of cross-cultural studies that examined academic motivation and misconduct among students from different countries. A lot of academic honesty studies have been conducted during the last decades, but unfortunately not much of them have investigated cross-cultural differences. Meanwhile cross-cultural works often give us unexpected findings or deny traditional beliefs. Author recommends to conduct a cross-cultural study of student academic motivation and honesty in the US and Ukraine.

Key words: academic integrity, academic honesty, cross-cultural research, motivation. Проблема. Процес глобалізації викликає все більші вимоги до взаємної адаптації представників різних культур. Невиявлені або невивчені відміни в культурі або поведінці можуть призвести до непорозумінь або затягування процесу адаптації студентів, які навчаються за кордоном [10]. Тіж самі проблеми стосуються інтеграційних освітніх процесів, створення міжнародних освітніх мереж, використання кращих освітніх технологій інших країн.

Одним з найпроблемніших питань адаптації є поведінка, ставлення та мотивація студентів щодо академічної порядності. Зміна культурного оточення створює могутній виклик академічній порядності студента. Центр Академічної Освіти (США) визначив академічну порядність (academic integrity) як обов'язокове дотримання за будь- яких умов п'яти фундаментальних цінностей: чесності, довіри, справедливості, поваги та відповідальності. Фундаментальною проблемою академічної порядності, як визначають дослідники, є академічна нечесність [3].

В Україні проблема академічної чесності практично не вивчалася, так саме, як не проводилися міжкультурні дослідження такої тематики. Це не дозволяє використати в Україні сучасні стратегій, які застосовують західні, у першу чергу, американські університети.

Хто вивчав проблему. В університетах США, Австралії, Великої Британії накопичений вели- кий досвід вивчення проблеми академічної порядності студентів. Хоча існують сотні досліджень, присвячених цієй проблемі, на жаль, відносно небагато серед них компоративних досліджень, які порівнюють поведінку, ставлення та мотивації студентів різних країн щодо списування та інших видів шахрайства.

Між тим, існуючі дослідження часто дають несподівані результати або спростовують традиційні погляди. Наприклад, досліджуючи нечесну поведінку і сприйняття студентів шести країн (Австралія, Коста-Ріка, колишні Східна та Західна Німеччина, США і Австрія) дослідники з' ясували, що студенти із Західної Німеччини виявили найслабкіше негативне ставлення до списування [13]. Австралійські студенти, навпаки, продемонстрували найсильніше несприйняття академічного шахрайства.

Дослідження студентів з США, Німеччини та Пуерто-Ріко [6], усупереч попередній роботі, діш- ли до висновку, що німецькі студенти зізнавалися у власному шахрайстві, індивідуальному або колективному рідше, ніж студенти інших країн. Автори також виявили, що студенти з Пуерто-Ріко мають найвищі стандарти академічної чесності, що діють у країні, хоча визнають, що списують значно частіше, ніж американські або німецькі студенти. Американські студенти найчастіше брали участь у «кооперативному списуванні», а німецькі студенти частіше за всіх не визнавали вдавання до плагіату як шахрайску поведінку.

Цікаві висновки зроблені в двох статтях, де розглядалися результати досліджень поведінки та ставлень студентів з бізнесу в США та Польщі [9]; США та Росії [8]. У першому дослідженні лише 9,7 %, а у другому 5,2 % американських студентів визнало, що надавати інформацію про складені іспити іншим студентам є шахрайством. У той же час серед польських та російськіх студентів цей відсоток складає відповідно 44,1 % та 49,1 %. При цьому як полякі, так і росіяне визнавали вищий рівень власного списування, ніж американці (84 % та 64 % проти 55 %).

Два схожих міжкультурних дослідження впливу особистих ставлень та цінностей студентів з Китаю і США [11] та з Гонг-Конгу і США [12] до академічної чесності показали, що серед американськіх студентів молодші, толерантніші, незалежніші, опортуністичніші, нерелігійні реля- вістичні особи мають більшу схильність до списування. Чинниками, які визначають тенденцію до списування серед студентів з Азії є стать, ре- лятівізм, опортуністична та біхевіористична орієнтація студента. Всупереч традиційним поглядам азиатські студенти виявились терпиміші, незале- жніші і такі, що менш піддаються академічній нечесності, ніж американські студенти. Спільним для обох національних груп є те, що найсильні- ший взаємозв'язок виявлено між нечесністю та опортунізмом. Толерантність для американських і прагматизм для азіатських студентів зайняли друге місце серед всіх чинників, які сприяють академічній нечесності. Ось чому автори запропонували застосувати для азіатських студентів стратегії, щоб протидіяти нечесності, засновані на розвитку ідеалізму всупереч прагматизму, наприклад курс етики.

Неочікувані висновки були представлені в дослідженні міжкультурних відмінностей і


Сторінки: 1 2 3