У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 378

УДК 378.147:81'243  

Шерстюк Л.В. 

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНІ ЗАСАДИ НАВЧАННЯ ПРОФЕСІЙНОГО ІНШОМОВНОГО СПІЛКУВАННЯ

Статтю присвячено визначенню організаційно-педагогічних засад, здатних забезпечити навчання професійно спрямованого іншомовного спілкування студентів нефілологічних спеціальностей.

Ключові слова: організаційно-педагогічні засади, навчання професійного іншомовного спілкування, принципи навчання, підручник, навчальний посібник, професійна термінологія.

Статья посвящена организационно-педагогическим основам обучения студентов нефилологических специальностей профессиональному иностранному языку.

Ключевые слова: организационно-педагогичние основы, обучение профессиональному общению на иностранном языке, принципы обучения, учебник, учебное пособие, професиональная терминология.

The article is devoted to defining organizational and pedagogical principles of teaching foreign languages for specific purposes students of non-philological specialities.

Key words: organizational and pedagogical principles, teaching foreign languages for specific purposes, principles of teaching, book, professional terminology. Завдання модернізації мовної освітньої політики, що визначені в Національній доктрині розвитку освіти України в ХХІ столітті, передбачають опанування кожним громадянином країни, крім рідної, ще кількома іноземними мовами. Розроблена стратегія в міжнародному співробітництві й інтеграції у сфері освіти спрямована на посилення ролі іноземних мов та якості їх знання, що потрібні сьогодні не лише дипломатам, перекладачам і викладачам, а й переважній більшості спеціалістів вищої і середньої ланок. Така масова потреба в знанні іноземних мов на рівні становлення іншомовної мовленнєвої компетентності потребує перегляду, переосмислення та якісного оновлення всіх складових системи навчання іноземних мов не тільки як академічних дисциплін, а й значущого компонента освіти випускника вищої школи.

Складовими системи навчання будь-якої галузі знання, у тому числі й системи навчання іноземної мови, є її цілі, зміст, принципи, методи, засоби та апарат контролю й оцінювання результативності її функціонування. Визначальною ланкою цієї системи, на думку провідних учених- дидактів (Ю.К. Бабанський, С.У. Гончаренко, В.В. Краєвський, І.Я. Лернер, В.О. Онищук,

Ф. Паламарчук, О.Я. Савченко, М.М. Скаткін), є зумовлений соціальним замовленням суспільства зміст освіти, від суті та структурування якого залежать вибір методів, засобів, мотивів навчання та механізмів його засвоєння.

Водночас навчання професійного іншомовного спілкування досліджували такі західні вчені: Burton Clark, Joseph Sheils, Robin Mason; вітчизняні вчені: Л. Боліна, О. Б. Тарнопольський,

П. Кожушко, Л. Морська, С.Г. Заскалєта. Водночас організаційно-педагогічні засади професійного іншомовного спілкування залишаються поза увагою дослідників і потребують додаткових досліджень.

Метою даної статті є визначення організаційно-педагогічних засад навчання професійного іншомовного спілкування студентів нефілологіч- них спеціальностей. Реалізація мети передбачає вирішення таких завдань:

виявити організаційно-педагогічні засади, що сприяють ефективному навчанню професійного іншомовного спілкування;

охарактеризувати загально педагогічний процес навчання професійного іншомовного спілкування у вищих навчальних закладах нефілологічного профілю.

Великий тлумачний словник сучасної української мови визначає термін «засади» таким чином: «1) основа чогось, те головне, на чому ґрунтується, базується що-небудь; 2) вихідне, головне положення, принципи, основа світогляду; 3) спосіб, метод здійснення чого-небудь» [1, с. 325]. Отже, організаційно-педагогічні засади - це педагогічні основи та принципи навчання разом з основними положеннями його організації.

За О.О. Леонтьєвим, у сучасній дидактиці визнається провідна роль кількох принципів, які дедалі більше впливають на навчальний процес: це активність, креативність, проблемність, розви- вальне навчання, вмотивованість, індивідуалізація [3].

Виділення іноземної мови як освітньої галузі вимагає ретельної розробки існуючих дидактичних (принцип науковості; систематичності і послідовності; свідомості; активності та самостійності в навчанні; принцип наочності; ґрунтовності; емоційності навчання; зв'язку навчання з практичною діяльністю; доступності навчання та врахування індивідуальних особливостей) і нових методичних принципів навчання іноземної мови (інтерактивності, інтеграції, мовленнєво - мисленнєвої активності, контекстуалізації, домінуючої ролі безперекладної семантизації), що лежать в основі навчання іноземних мов. Саме ці принципи визначають стратегію освіти в галузі викладання іноземних мов у навчальних закладах України. Український Держстандарт з іноземних мов ґрунтується на існуючих євростандартах та Рекомендаціях Ради Європи щодо рівнів володіння англійською мовою і враховує структуру сту- пеневої середньої та вищої освіти в нашій країні, реальні можливості розробки нових навчальних планів, програм і підручників, матеріальне забезпечення навчальних закладів, рівень підготовки педагогічних кадрів у вищій школі та студентський контингент.

Відповідно до Загальноєвропейських Рекомендацій з мовної освіти, навчання іноземної мови, спираючись на загально дидактичні принципи, відрізняється тим, що головною метою тут виступає не накопичення знань, як це має місце в навчанні інших дисциплін, а «оволодіння студентами діяльністю іншомовного спілкування» [2, с. 48].

Простежимо тепер наступність у положеннях та принципах Програми з англійської мови для професійного спілкування, призначеної для вищих навчальних закладів, які здійснюють підготовку фахівців з різних спеціальностей.

Програма з англійської мови для професійного спілкування [5] (АМПС), укладена провідними вітчизняними фахівцями під егідою Міністерства освіти і науки України за сприяння Британської Ради (березень, 2005), надає студентам нефіло- логічних спеціальностей можливість розвивати іншомовну соціокультурну компетенцію і стратегії, необхідні для ефективного навчання та майбутнього професійного спілкування. Укладачами програми враховані Загальноєвропейські Рекомендації з мовної освіти щодо рівнів володіння мовою, компетенцій користувача, можливих контекстів користування мовою, процедур укладання програм для кожного окремо взятого напряму підготовки фахівців та контролю результатів навчання. Програма є загальною за характером і може використовуватись для різних спеціальностей та спеціалізацій професійної підготовки студентів. Вона дозволяє розробляти навчальні модулі у відповідності до вимог кредитно-модульної системи. Принципи, цілі, завдання, зміст навчання і методика підготовки фахівців відповідають сучасним досягненням лінгвістики, педагогіки, психології, психолінгвістики та методики навчання іноземних мов.

Програма АМПС зорієнтована на «виховання інтересу до культур наших європейських сусідів, розвиток демократичного суспільства, формування відкритості,


Сторінки: 1 2 3