У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 378:364

УДК 378:364

Шклярський Ю.О., Миколаївський державний гуманітарний університет ім. Петра Могили

Зацікавлення студентів обраною професією як дидактична проблема курсу "Вступ до спеціальності "Соціальна робота"

У статті розглядаються шляхи вирішення низки дидактичних проблем при викладанні дисципліни "Вступ до спеціальності "Соціальна робота". Зміст робочої програми курсу, його побудова націлені на те, щоб допомогти першокурсникам остаточно ствердитись у правильності вибору професії "Соціальний працівник", в повній мірі засвоїти сутність соціальної роботи, її суспільне значення, необхідні знання, вміння та навички для успішної професійної діяльності в установах соціальної сфери області після закінчення вузу.

The article describes the ways of solving different didactical problems in teaching the discipline "Introduction to the profession "Social work". The contents of the course working program, its structure are to help the first-year students to become completely certain in their choice of the profession of a social worker, to realize entirely the sense of social work, its importance for society, necessary knowledge, skills and experience for successful professional work in the social sphere institutions of our region after graduating from the Higher Educational Institution. За логікою поступового введення студента в професію "соціальна робота" курс "Вступ до спеціальності" започатковує в навчальному плані цикл професійно орієнтованих дисциплін, який включає "Історію соціальної роботи", "Теорію соціальної роботи", "Технології соціальної роботи", "Професійно-етичні основи соціальної роботи", "Соціальну роботу з сім'ями і дітьми", "Правове забезпечення соціальної роботи" та ін. Від того, яке наповнення матиме програма зі вступного курсу, як вона буде організаційно та методично забезпечена, залежить, вважаємо ми, дуже багато: це й сприйняття соціальної роботи як самостійної науки та актуальнішого на даний час виду практичної діяльності, усвідомлення місця соціальної роботи в реалізації соціальної політики держави і підтриманні злагоди у суспільстві, розуміння її морально- гуманістичних витоків, історичних коренів та сьогоднішніх зв'язків, ролі нової для України професії у взаємовідносинах "суспільство - індивід", самореалізації людської особистості. Саме якістю подання першокурсникам та ступенем засвоєння ними цих основних моментів обумовлюється, на наш погляд, зростання у них зацікавленості обраною професією, бажання в повній мірі оволодіти її цінностями, знаннями, вміннями та навичками для успішної діяльності в соціальній сфері після закінчення вузу.

Реалізації цього завдання має сприяти додержання основних дидактичних принципів викладання - науковості, систематичності, послідовності, наочності, зв'язку з практикою соціальної роботи та ін., а також вирішення низки дидактичних проблем, а саме: пошуку оптимальних форм подачі навчального матеріалу; інтенсифікації навчального процесу, формування професійно-ціннісних мотивів навчання професії соціального працівника тощо.

Тематичний "каркас" курсу "Вступ до спеціальності "Соціальна робота" окреслений в одному з перших вітчизняних видань із соціальної роботи - посібнику "Соціальна робота (вступ до спеціальності)" (1995 рік), автором якого є доктор філософських наук, професор, керівник кафедри соціальної роботи Ужгородського національного університету 1.1. Мигович. Один з можливих варіантів навчальної програми дисципліни "Соціальна робота: вступ до спеціальності" пропонує кафедра соціальної роботи Ужгородського національного університету у збірнику навчальних програм, виданому в 2002 році інститутом вищої освіти АПН України та Державним центром соціальних служб для молоді. Анотацію навчальної дисципліни "Вступ до соціальної роботи" знаходимо також у книзі "Соціальна робота в Україні: перші кроки" під редакцією В. Полтавця, підготовленій Школою соціальної роботи Національного університету "Києво- Могилянська академія" і виданій Видавничим домом "КМ Academia" в 2000 році.

В робочій програмі з названого курсу, розробленій на кафедрі соціальної роботи, педагогіки та психології Миколаївського державного гуманітарного університету ім. Петра Могили на 2003-2004 навчальний рік, творче використані напрацювання всіх трьох видань. Але хочемо зупинитися в даній статті на деяких нових підходах стосовно змістовного наповнення курсу, логіки поєднання тем у розділах, чинників прив'язки навчального матеріалу до обласної моделі соціального захисту населення.

Робоча програма курсу "Вступ до спеціальності "Соціальна робота" в МДГУ ім. Петра Могили включає шість розділів. Розрахований він на 28 годин лекційних та 14 годин практичних занять.

Дисципліну презентує розділ "Соціальна робота як наука, навчальна дисципліна та особливий вид діяльності". Принцип систематичності та послідовності навчання вимагає обов'язкового ознайомлення студентів з визначенням науки, її ключовими поняттями, ознаками науки. Цього не передбачає жодна наведена програма, але ми переконані: без такої преамбули неможливо довести, що соціальна робота є самостійною наукою із своїми предметом дослідження, концептуально- категорійним апаратом, закономірностями, принципами та методами. Далі соціальна робота розглядається як велика система, яка органічно поєднує в собі три компоненти: а) соціальну роботу як науку; б) соціальну роботу як навчальну дисципліну; в) соціальну роботу як вид практичної діяльності.

З метою більш якісного опанування матеріалу першого розділу першокурсникам в ході самостійної роботи пропонується скласти словники та кросворди на соціальну тематику. Студенти складають словники та кросворди виключно на українській мові, хоча працюють переважно з російськими словниками та підручниками. Адже не секрет, що сьогодні більшість довідникової літератури та фундаментальних видань із соціальної роботи має російських авторів.

На семінарських заняттях, користуючись роздатковим матеріалом з теми, студенти доводять науковість соціальної роботи, виявляють її зв'язки з іншими науками, визначають її головну мету, системний характер, демонструють розуміння принципів та методів соціальної роботи, її морально-етичного аспекту. Така методика опрацювання навчального матеріалу дає студентам можливість поповнити свої знання


Сторінки: 1 2 3 4