У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК

УДК

Туляєв В.В., Академія дитячої творчості м. Миколаєва

Туляєв В.В. - викладач малюнка та живопису Академії дитячої творчості м. Миколаєва. Коло наукових інтересів - методика викладання малюнка, інформаційні технології в навчанні, комп'ютерна графіка.

Альбом з малюнками викладача як посібник на уроці образотворчого мистецтва в загальноосвітній школі

У статті розроблено й обгрунтовано з точки зору методики викладання малюнка, вікової психології та фізіології альбом, підготовлений викладачем, з варіантом композиції та поясненням найбільш оптимальних форм виконання дітьми поставлених перед ними творчих завдань.

The article describing and substantiating the way of handling the album, drawn up by the teacher offering the optional composition and explanation of choosing the optimal form of execution by the children of their creative tasks with respect to age-specific psychology and physiology, methodology of teaching of drawing. Наочність у навчанні на уроках малювання має великі можливості в ефективності сприйняття її учнями. Задача досягнення максимально можливого засвоєння того, що хотів донести до учня викладач наочним матеріалом, завжди була дуже актуальною, тому що несе в собі полегшення в розумінні учнем нової теми, і отже, швидкості і міцності засвоєння знань і навичок. Задача в тім, що традиційні, найбільш уживані методи наочного навчання розвивалися постійно. Наприклад, при поясненні законів композиції, таких як контрасності, цілісності, руху, статики, ритму, рівноваги, композиційного центру, підпорядкування другорядного головному, симетрії, найбільш часто застосовують репродукції відомих картин. У них дійсно є наочне рішення законів композиції, але вони використовуються тільки тоді, коли підібрані під дитяче сприйняття з його особливостями вікової фізіології і психології. Можна використовувати для прикладу кращі дитячі малюнки, що ближче по сприйняттю учнями, але вони завжди виконуються з однією чітко поставленою метою, тому можуть бути використані обмежено.

Рішенням задачі може стати вчительський малюнок, який найбільш відповідає усім вимогам наочного приладдя. Він несе в собі інформацію про закони композиції і способи застосування їх на практиці. Причому все це подається максимально наближено до дитячого сприйняття з урахуванням вікових особливостей у психології і фізіології учня.

Значення вчительського малюнка показав академік В.Н. Яковлєв, згадуючи заняття у В.Н. Мєшкова: "Такий метод показу я особисто вважаю самим важким і найдохідливішим. Ніщо так не розкриває очі, як наочний приклад" [1, с. 236].

Малюнок викладача прийнято поділяти на наступні види:

малюнок на дошці крейдою;

малюнок на листі паперу, прикріпленого до дошки і виконаного матеріалами, якими працюють учні;

маленький малюнок на роботі учня осторонь від основного зображення;

4) і, нарешті, коли вчитель поправляє безпосередньо роботу учня.

Не дуже давно вчителі малювання стали застосовувати на своїх уроках альбоми з контурними малюнками, випущеними друкарнею, виходячи з наукового висновку про те, що: "Кожна здатність має свою структуру, де можна розрізнити опорні і провідні властивості. Наприклад, опорною властивістю здатності до образотворчої діяльності буде висока природна чутливість зорового аналізатора, що розвивається в процесі діяльності: почуття лінії, пропорції, форми, світлотіні, колорит, ритм. До опорних властивостей відносяться також сенсомоторні якості руки художника і, нарешті, високорозвинена образна пам'ять. До провідних властивостей відносяться властивості художньої творчої уяви" [2, с. 332-333]. Спираючись на це визначення, можна з упевненістю сказати, що, використовуючи альбом, ми маємо відмінну можливість розвивати художні здібності учнів, тому що в ньому є вся перерахована структура, що учні будуть розвивати вивчаючи нові теми уроку.

Цей варіант наочного приладдя може бути дуже ефективним, тому що будується за наступним принципом: весь альбом присвячений якомусь визначеному класу і складається з малюнків, присвячених кожній новій темі уроку. І що особливо коштовно, кожна композиція має свої пояснювальні малюнки, у яких показані послідовність побудови малюнка чи окремих його елементів.

На цьому ж розвороті альбому є чиста сторінка, і призначена вона для самостійної, творчої роботи, де учень може реалізувати свої творчі задуми. Маючи перед очима зразок рішення композиції, виконаний контурним малюнком, учень має можливість вирішити в кольорі і тоні, прослухавши пояснення викладача.

Проаналізуємо альбоми з малюнками для учнів молодшої школи, що зробили Мирчук З.П. і Мирчук М.В. У цих альбомах дуже велика увага приділена різним варіантам компонування зображення. Якщо ми надалі зробимо акцент на економії простору листа, ми досягнемо нових варіантів подачі методичного матеріалу. Приділивши ж особливу увагу узагальненню малюнка, умінню зробити необхідний добір деталей, ми знайдемо додаткові можливості щодо викладу нового матеріалу. Вчені обґрунтовують це своїми практичними дослідженнями. "Досвіди показують, що загальне зберігається в пам'яті найбільш міцно, чітко. Дітям пропонувалося запам'ятати форму листів липи і берези. Через якийсь час вони повинні були відтворити те й інше. У результаті, ті й інші листи малювалися однаковими" [5, с.

139]. Тому врахування вікових особливостей психології і фізіології лежить в основі. Зараз такі альбоми друкуються тільки для учнів молодшої школи. І зовсім немає розробок для середньої школи.

У цій статті поданий один урок з альбому 5-го класу, який складається з малюнків, виконаних як приклад для кожної нової теми уроку. Мета даної статті - показати на прикладі обраної теми можливість використання альбому, складеного на основі наукових досліджень з психології дитячої творчості, методики викладання малювання, з огляду на фізіологічний розвиток учня. У ній описана мотивація вибору сюжету композиції і мотивована послідовність


Сторінки: 1 2 3 4





Наступні 7 робіт по вашій темі:

АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ДУХОВНОГО ПОТЕНЦІАЛУ СПІВАКІВ - Стаття - 11 Стр.
СУТНІСТЬ ТА СТРУКТУРА СПРОМОЖНОСТІ СОЦІАЛЬНОГО ПЕДАГОГА ДО ВИКОНАННЯ ФУНКЦІЙ СОЦІАЛЬНОГО КОУЧІНГУ ПРИ РОБОТІ ІЗ СТУДЕНТСЬКОЮ молоддю - Стаття - 10 Стр.
Професійна підготовка майбутніх фахівців фізичного виховання та спорту: інформаційний аспект - Стаття - 10 Стр.
Використання Інтернет-ресурсів у навчанні іноземної мови для підвищення соціокультурної компетенції студентів - Стаття - 10 Стр.
Методика педагогічного експерименту по визначенню ефективності психолого-педагогічної підготовки інженерів - Стаття - 9 Стр.
Структура підготовки майбутніх учителів в університетах Англії і Шотландії - Стаття - 10 Стр.
СИСТЕМА ОЦІНЮВАННЯ КВАЛІФІКАЦІЙНИХ НАУКОВИХ РОБІТ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ "СОЦІАЛЬНА РОБОТА" - Стаття - 10 Стр.