У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 37

УДК 37.013.42+371.8

Чубук Р.В., Південноукраїнський державний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського

СУТНІСТЬ ТА СТРУКТУРА СПРОМОЖНОСТІ СОЦІАЛЬНОГО ПЕДАГОГА ДО ВИКОНАННЯ ФУНКЦІЙ СОЦІАЛЬНОГО КОУЧІНГУ ПРИ РОБОТІ ІЗ СТУДЕНТСЬКОЮ молоддю

У статті теоретично обґрунтовано сутність та ієрархію складових спроможності, виходячи з чого розглядається структура і конкретизуються компоненти спроможності соціального педагога до виконання функцій соціального коучінгу при роботі із студентською молоддю.

The article theoretically grounds the essence and the hierarchy of abilitiy components proceeding from which the structure of a social teacher's ability for the fulfilment of social coaching functions during the work with young students is considered and its components are specified. Постановка проблеми у загальному вигляді. За гіпотезою нашого дослідження, спроможність є інтегративним утворенням, що базується на задатках, загальних та спеціальних здібностях, специфічній придатності до виконання відповідних функцій.

Мета даної статті: теоретично обгрунтувати сутність та ієрархію складових спроможності соціального педагога до виконання функцій соціального коучінгу при роботі із студентською молоддю. Реалізація вказаної мети передбачає вирішення завдання: виходячи із сутності спроможності та ієрархії складових, розглянути структуру та конкретизувати її компоненти.

Аналіз останніх досліджень та публікацій, у яких започатковано розв'язання даної проблеми. З метою підтвердження гіпотези, висунутої в постановці проблеми даної статті, вважаємо за необхідне розглянути ієрархію складових спроможності. На нашу думку, доцільним буде звернення до теорії здібностей особистості, передумовою розвитку яких є наявність у особистості задатків. Аналіз понять "задатки", "здібності", "професійна придатність" ми проводили за визначенням із словників за редакцією А. Петровського, М. Дьяченко та J1. Кандибовича, І. Каірова та інших. Ці питання також розглядали: Д. Завалішина, Б. Теплов та інші.

Виділення не вирішених раніше частин загальної проблеми, яким присвячується зазначена стаття. Аналіз психолого-педаго- гічної літератури засвідчив, що сутність та структура спроможності соціального педагога до виконання функцій соціального коучінгу. раніше не розглядались.

Виклад основного матеріалу. Перш ніж розглянути сутність та структуру спроможності соціального педагога до виконання функцій соціального коучінгу при роботі із студентською молоддю ми визначили, що основними функціями соціального педагога, який працює із студентською молоддю є специфічні функції, які конкретизовані з урахуванням особливостей та потреб сучасної студентської молоді. До них відносяться: соціальний супровід студентів, які мають потреби у соціальній підтримці та захисті; розкриття професійних можливостей студентів та розвиток їх здібностей; сприяння соціальній адаптації студентів та підвищення їх мотивації до професійного становлення; надання

кваліфікованої соціально-педагогічної підтримки та допомоги у різних видах життєдіяльності студентів; вирішення проблемних ситуацій студентів за допомогою спільного знаходження життєвого балансу; сприяння саморозвитку, самопізнанню, самооцінці, самоствердженню, самоорганізації, самореалізації. Названі специфічні функції є функціонально- обумовленими специфікою діяльності соціального педагога із студентською молоддю і, на нашу думку, вони можуть бути об'єднані поняттям функцій соціального коучінгу, який зумовлює появу нової професійної ролі соціального педагога - соціальний коуч.

Декілька років тому, мало хто знав що таке коучінг. Наведемо деякі напрацювання зарубіжних авторів щодо напрямків розвитку коучінгу. Зокрема, Дж. Уітмор [10], одним із перших, визначає коучінг як новий стиль менеджменту і управління персоналом. У роботі Е. Парслоу і М. Рея, розглянуто практичні застосування методик і технік коучінгу у навчанні. Дж. Харіс, висвітлює питання

стосовно особистісного росту і досягнення успіху завдяки застосуванню коучінг методик. У роботах М. Дауні, Дж. Уітмо-ра та М. Лансберга висвітлюються підходи щодо підвищення ефективності коучінгу, через стилі менеджменту і розвиток особистості, через освіту і тренування коучів, розвиток їх інтуїтивних здібностей та інші [5].

Праці російських авторів представлені у збірнику "Коучінг: витоки, підходи, перспективи" та збірнику за редакцією В. Максімова, де розглядаються історичні передумови виникнення коучінгу. нові підходи його розвитку. Технології досягнення життєвих цілей, зокрема, технології PR-коучінгу приводить у своїй роботі А. Кічаєв. Одними із значущих, у межах нашого дослідження, є доробки І. Рибкіна, які стосуються коучінгу соціального успіху і шляхів його досягнення [6].

Розгляд літератури дав нам можливість визначити такі поняття, як: коучінг, коучер та коуч. Засновник коучінгу Дж. Уітмор [10] визначає коучінг, як високоефективну технологію, яка дозволяє надати професійну допомогу людині у визначенні і досягненні нею особистісних цілей.

За рівнем значущості проблем, які вирішує коучінг, він поділяється на: стратегічний коучінг, що вирішує проблеми стратегічного характеру, найбільш значущі для розвитку індивідуального або корпоративного клієнта, що включають постановку мети, розробку стратегії і задач по її досягненню; тактичний коучінг - вирішення локальних задач або задач тактичного характеру по досягненню стратегічних цілей клієнта; оперативний коучінг - вирішення поточних питань і проблем життєдіяльності клієнта.

У перекладі з англійської мови "coach" - означає "тренувати, надихати, заохочувати". Раніше це слово, у прямому сенсі, було пов'язане зі спортивною тренерською діяльністю. Нове значення воно набуло в кінці XX століття, завдяки американцю Томасу Леонарду [5], який ввів це поняття в обіг і став першим коучем - персональним тренером для людей, що не звикли зупинятись на досягнутому і які бажають постійно досягати більшого.

Коуч - це кваліфікований, спеціально підготовлений фахівець, який не навчає як і що треба робити, його мета надати можливість клієнту зробити це самостійно, аналізуючи свій досвід і своє бачення ситуації. Коуч зобов'язаний бути експертом у розкритті потенціалу людини, який є необхідним для досягнення бажаних цілей [6]. Коучер - це


Сторінки: 1 2 3