У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК [378

УДК [378.2+371.26]:364

Букач М.М., Попова Т.С., Миколаївський державний гуманітарний університет ім. Петра Могили

СИСТЕМА ОЦІНЮВАННЯ КВАЛІФІКАЦІЙНИХ НАУКОВИХ РОБІТ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ "СОЦІАЛЬНА РОБОТА"

Стаття присвячена питанням запровадження норм оцінювання та організації контролю якості підготовки студентської наукової кваліфікаційної роботи до захисту. Результатом теоретико-практичних наробок є система оцінювання бакалаврських, дипломних та магістерських робіт зі спеціальності "Соціальна робота".

The article is devoted to implementation of the norms of evaluation and organization of the quality control of preparation to defense of the students' research paper. The result of the theoretical and practical work is the system of evaluation of the bachelor's, diploma and master's papers on the "Social work" specialty. Приєднання України до Болонського процесу вимагає не лише більш серйозного ставлення до проблеми якості освіти, але й урахування підходів, прийнятих у європейському освітньому просторі щодо цього питання. Як відомо, ENQA (Європейська мережа з гарантування якості у вищій освіті) запропонувала взяти за основу оцінки якості вищої освіти три групи стандартів:

стандарти для внутрішнього гарантування якості вищого навчального закладу;

стандарти для зовнішнього гарантування якості вищого навчального закладу;

європейські стандарти для зовнішніх агентств з гарантування якості [14].

У контексті проблеми, що розглядається, ми акцентуємо увагу на першій групі стандартів, спрямованій на відпрацювання навчальним закладом чіткої внутрішньої політики та відповідних методик щодо досягнення задекларованих якісних показників. Формування національної системи контролю якості кваліфікаційних студентських робіт не може не враховувати критеріїв та методів оцінювання відповідно до вимог ENQA. На нашу думку, для досягнення цієї мети слід не лише розробити прозорі, зрозумілі студентам і викладачам критерії та норми оцінювання, але й впровадити таку стратегію, яка б стимулювала безперервне покращання якості кваліфікаційних робіт.

Оскільки кваліфікаційна робота являє собою, насамперед, навчально-наукове дослідження, що в концентрованому вигляді відображає результативність багаторічного процесу навчальної та наукової праці студента, її результати є підставою для встановлення відповідності між означеними вимогами та наявним рівнем знань, умінь та навичок фахівця в галузі майбутньої професійної діяльності. Отже, можна стверджувати, що вона є важливим етапом перевірки та оцінки якості підготовки майбутнього соціального працівника. Відповідно до вимог освітнього стандарту зі спеціальності 7.040202 "Соціальна робота", кваліфікаційна робота являє собою закінчену розробку, в якій аналізуються актуальні проблеми соціальної сфери та розкриваються зміст і технології їх розв'язання не лише у теоретичному, але і в практичному плані, на місцевому, регіональному та державному рівнях [10]. Саме тому вимоги до кваліфікаційної роботи є високими і збігаються з вимогами, визначеними освітньо-кваліфікаційними характеристиками бакалавра, спеціаліста та магістра соціальної роботи. Така робота повинна засвідчувати готовність майбутнього спеціаліста до розв'язання теоретичних та практичних завдань фаху. Своєю кваліфікаційною роботою на кожному освітньому рівні студент має засвідчити:

ґрунтовні теоретичні знання з обраної тематики та проблемне викладення теоретичного матеріалу;

вміння вивчати та узагальнювати літературні джерела, матеріали установ та організацій соціальної сфери;

спроможність вирішувати практичні завдання, робити висновки, надавати пропозиції;

навички підготовки, організації та проведення соціологічного дослідження;

уміння використовувати методи оцінки соціальної інформації.

Метою підготовки кваліфікаційної роботи є систематизація та поглиблення набутих знань з обраної спеціальності, їх застосування під час вирішення конкретних завдань, набуття навичок самостійної дослідницької діяльності, а також оволодіння методикою дослідження, узагальнення та логічного викладення матеріалу. Загальні вимоги до кваліфікаційної роботи полягають у наявності цільової спрямованості, чіткості побудови, логічної послідовності викладу матеріалу, глибини дослідження, повноти висвітлення питання, переконливості аргументацій, стислості та точності формулювань, конкретності викладення результатів роботи, доведеності висновків та обґрунтованості рекомендацій, грамотного оформлення тощо.

Кваліфікаційна робота зі спеціальності 7.040202 "Соціальна робота" носить емпірично- дослідний характер, тобто передбачає вивчення практичного досвіду роботи конкретних установ, організацій, думок фахівців, науковців, оцінки якості соціальних послуг клієнтами соціальних служб, які потрапляють у поле дослідження. Результатом її виконання має бути засвоєння знань, придбання вмінь та формування навичок, що дозволяють майбутньому соціальному працівникові здійснювати аналітико-дослідницьку діяльність: аналіз та прогнозування, розробку соціальних проектів, програм, технологій тощо.

Оскільки бакалаврська, дипломна, магістерська роботи носять комплексний науково- навчальний характер, підхід до їх оцінки є багатоаспектним. Оцінюванню підлягають як сам зміст роботи, так і її оформлення та представлення під час захисту, що розкриває вміння ерудовано репрезентувати опрацьований матеріал та аргументовано доводити кожне положення. Враховується також виявлена самостійність суджень автора, вміння

здійснювати широкомасштабний пошук джерел, що висвітлюють тему роботи, працювати з навчальною та науковою літературою тощо. Як основні критерії для оцінювання кваліфікаційної роботи виступають вимоги до фахівця, що визначаються його освітньо-кваліфікаційною характеристикою, а саме - здатність студента:

визначати проблему в умовах, що склалися;

переводити соціальну проблему на рівень завдань;

визначати найбільш ефективні засоби вирішення соціальної проблеми;

здійснювати вибір і реалізацію продуктивних технологій;

встановлювати причинно-наслідкові зв'язки;

використовувати діагностичний інструментарій, адекватний задачам дослідження і особливостям об'єкта дослідження;

впливати на об'єкт з метою досягнення бажаного результату, виявляти можливості продуктивної діяльності;

організовувати соціальну роботу і особисто брати участь у проведенні запропонованих заходів;

методично правильно проводити анкетування, соціальні опитування;

поєднувати теоретичний аналіз соціальних проблем з рекомендаціями щодо оптимальних шляхів їх розв'язання.

Запропонована нами система оцінювання ґрунтується на 100-бальній шкалі, яка, на нашу думку, надає досить широкі можливості для визначення рівня підготовки кваліфікаційної роботи. За цією шкалою визначено такі рівні:

"високий" (91-100 балів), "середній" (7690 балів), "достатній" (61-75 балів),

"низький" (менш ніж 61 бал). Виходячи з наведеної шкали,


Сторінки: 1 2 3