У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 316

УДК 316.4:506:811.111

Парсяк О.Н., Миколаївський державний гуманітарний університет ім. Петра Могили

Презентація як засіб формування професійного інтересу до вивчення іноземної мови

У статті розглядається проблема формування професійного інтересу до вивчення англійської мови у процесі підготовки презентацій. Особлива увага приділяється використанню актуальної тематики і аутентичного матеріалу. Фокусується увага на правильній організації тактики публічного мовлення.

The article deals with the problem of forming of the students' professional interest in the study of English in the process ofpreparation for presentations. The necessity of using urgent themes and authentic material is stressed The proper organization of the tactics of public speech is under the author's consideration. На сучасному етапі розвитку суспільства, коли англійська мова має глобальне розповсюдження, коли зростають міжнародні зв'язки нашої країни зі світовою спільнотою в різних галузях культури і науки, надзвичайно актуальною є проблема формування і виховання кваліфікованих фахівців, які володітимуть навичками і вміннями професійного англомовного спілкування. Вже в другій половині минулого століття англійська мова стала мовою науки, тому спілкування на професійному і науковому рівнях можливе лише при умові володіння англійською мовою як засобом міжкультурного спілкування.

Програмою з іноземних мов для вищих закладів освіти передбачається навчання студентів професійно спрямованого монологічного і діалогічного мовлення [1].

Студенти вузів, особливо на старшому етапі навчання, повинні вміти висловлювати свої думки іноземною мовою, давати оцінки фактам, подіям, володіти прийомами переконання співрозмовника, наводячи докази, аргументуючи висновки, спонукаючи його до реакції на висловлювання або до дискусії, тобто студенти повинні бути творчими і критично мислячими особами з ознаками індивідуальності [2].

Навчаючись на старших курсах, студенти виїжджають за кордон за різноманітними освітніми програмами, беруть участь у безпосередньому спілкуванні з іншомовними студентами, професорами, фахівцями. Таке спілкування потребує не лише навичок сприймання іноземної мови на слух, але й умінь коментувати повідомлення, факти, робити порівняння, проводити аналогії, брати участь у дискусіях.

Готуючись до виступу на конференціях у вузах України, за кордоном і на міні- конференціях, що проводяться у курсі вивчення англійської мови, студенти працюють над підготовкою повідомлень-презентацій, які вони презентують аудиторії.

Існують різні тлумачення поняття "презентація." Так, "Словник сучасної англійської мови" Лонгмана дає таке визначення: "an event at which a new idea is described and explained" (подія, під час якої пояснюється та описується нова ідея).

Оксфордський довідковий словник англійської мови:

"Presentation is a demonstration or display of materials, information, etc." (презентація є демонстрація або показ матеріалів, інформації тощо).

Словник Вебстера пропонує таке визначення: "...direct awareness... as an element of cognition" (пряме усвідомлення (новоі ідеї) - як елемент пізнання).

Стандартний словник Фанка і Вагналза (міжнародне видання) трактує поняття "презентація" як: "the act of presenting or proffering for acceptance, approval, etc." (акт представлення або пропонування (матеріалу) для сприйняття, схвалення тощо).

При всій слушності кожного з вищенаведених пояснень ми, маючи багаторічний досвід застосування презентацій у процесі навчання англійської мови, схильні підтримати визначення, що наводяться в словниках Вебстера, Фанка і Вагналза та в Оксфордському довідковому словнику, об'єднавши іх в наступне визначення: "презентація - повідомлення, що містить нову ідею, її пояснення, свіжу інформацію, демонструє матеріал для подальшого обговорення та усвідомлення".

Презентація, власне, є різновидом монологічного підготовленого мовлення, якому, на думку В.С. Цетмана, М.Л. Вейсбурда, А.Д. Климен-тенко, слід приділяти значну увагу в процесі навчанная іноземної мови, осільки в багатьох ситуаціях непідготовлені висловлювання реалізуються саме на основі підготовлених.

Оскільки презентація є різновидом монологічного мовлення, ми вважаємо за доцільне навести погляди вітчизняних та зарубіжних вчених на проблему навчання різного типу монологічних висловлювань.

У дослідженнях вітчизняних та зарубіжних вчених проблема навчання монологічного висловлювання посідає значне місце. Зокрема, Н.Р. Петранговська пропонує систему вправ "для формуванння вмінь різних видів професійно спрямованих монологів-міркувань на основі аутентичних аудіотекстів за спеціальністю, що сприятиме як ефективному навчанню монологічних висловлювань на професійну тематику, так і результативному процесу оволодіння іноземною мовою загалом" [3].

О.М. Шерстюк вважає, що для подолання проблем у навчанні монологу-роздуму сприятиме методично правильно організована самостійна робота студентів, яка здійснюється на трьох рівнях: відтворюючому, на якому формуються навички та створюються певні мовні еталони; напівтворчому, в процесі якого знання, вміння та навички переносяться на аналогічні ситуації, і творчому, на якому "розвиваються і вдосконалюються навички та вміння індивідуума в певному виді мовленнєвої діяльності" [2, с. 18]. Автор пропонує застосування пам' яток і карток для самостійної роботи в поєднанні з поясненням, бесідою, демонстрацією, що допоможе складати монологічні висловлювання засобами іноземної мови. Для кожного етапу навчання пропонуються підсистеми і групи вправ з різними комунікативними функціями, що враховують стецифіку кожного етапу навчання.

І.К. Скляренко в своєму дослідженні зазначає, що наявність мовленнєвого завдання і ситуативності є базовою основою умовно - комунікативних та комунікативних вправ, оскільки професійно спрямоване монологічне мовлення є видом фахової комунікації [5].

Іншому різновиду монологічного мовлення, а саме - презентації, присвячує своє дослідження Н. Л. Драб, який вважає, що для гарантії успішної презентації необхідне виконання раціональної системи вправ. Автор виділяє два різновиди усної презентації: презентацію- доповідь і презентацію-рекламу. Для кожного з видів презентації пропонується виконання певних мовленнєвих дій, що поділяються на етапи: рецептивно-репродуктивний етап, репродуктивно-продук-тивний етап та продуктивний етап. Привертається увага до специфіки презентації, яка полягає


Сторінки: 1 2 3