У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


УДК 159

УДК 159.98:7+796 

Ніколау І.В. 

ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДІВ АРТ-ТЕРАПІЇ ТА ЕЛЕМЕНТІВ МЕТОДУ «ЗАНУРЕННЯ» У РОБОТІ ЗІ СПОРТСМЕНАМИ

У статті відображені результати дослідження можливостей методів арт- терапії для покращення психо-емоційного стану спортсменів. Автор також показує зміни таких показників, як аналітичне мислення та концентрація уваги після впровадження комплексу інноваційних психолого-педагогічних методів у програму підготовки спортсменів.

Ключові слова: спортсмени, психо-емоційний стан, мотивація, увага, мислення, інновації.

В статье отражены результаты исследования возможностей методов арт- терапии для улучшения психо-емоционального состояния спортсменов. Автор также показывает изменения таких показателей, как аналитическое мышление, концентрация внимания после внедрения комплекса инновационных психолого-педагогических методов в программу подготовки спортсменов.

Ключевые слова: спортсмены, психо-емоциональное состояние, мотивация, внимание, мышление, инновации.

In the article, the results of the investigation of the possible ways of art-therapy usage for the imrovement of the psycho-emotional state of sportsmen are reflected. Author shows the changes of such indications as analytical thinking and concentration of the attention after the inculcation of the complex of innovational psychologically- pedagogical methods into the program of sportsmen preparation.

Key words: sportsmen, psycho-emotional state, motivation, attention, thinking. Актуальність дослідження пояснюється важливістю такого фактора, як психо-емоційний стан для спортсменів, його впливом на результат діяльності, залежністю кінцевого результату від індивідуально-психологічних показників, і методів, якими можна користуватися для досягнення найкращих результатів. Але враховуючи специфічність спортивної діяльності, для рішення цих задач ефективними бувають далеко не всі запропоновані методи, тому що вони декілька застарілі [9].

За останні роки все більше знаходить своє місце у рішенні різноманітних психологічних проблем арт-терапія. Її застосовують у медицині, освіті, соціальній сфері та інших напрямках діяльності людини. Але наукових робіт, які б відображали результати досліджень застосування арт-терапії у спорті, ми не знайшли [2; 5; 7; 11]. Враховуючи досвід застосування цих методів у педагогіці, ми передбачили, що не менш ефективними будуть ці результати і в роботі зі спортсменами.

Проблемою цього дослідження є пошук можливих методів і засобів арт-терапії у роботі зі спортсменами при формування мотивації, для покращення психо-емоційного стану та показників концентрації уваги та аналітичного мислення юних спортсменів.

Об'єкт дослідження - психо-емоційний стан, мотивація до успіху, увага та мислення юних спортсменів.

Предмет дослідження - методи арт-терапії для покращення психо-емоційного стану, формування спортивної мотивації, концентрації уваги та мислення юних спортсменів.

Мета дослідження - перевірка ефективності застосування методів арт-терапії у роботі зі спортсменами.

Гіпотеза дослідження - при застосуванні методів арт-терапії буде покращено психоемоційний стан та показники мотивації, уваги і мислення юних спортсменів.

З метою досліджень ефективності застосування методів арт-терапії для поліпшення психоемоційного стану спортсменів та підвищення рівня таких показників, як концентрація уваги і аналітичне мислення, була обрана ДЮСШ № 4 м. Миколаєва. Школа вузького профілю - баскетбольна, - є можливість провести дослідження різних психологічних параметрів, враховуючи специфіку цього багатогранного виду спорту.

Другою метою проведеної роботи було початок створення і відпрацьовування цілої програми підготовки фахівців для використання даних методів надалі самостійно (після первісного навчання групи спортсменів фахівцем).

Для виконання поставленних задач були обрані декілька видів арт-терапії: тонінг, прослуховування музики, вільний танець та педагогічний метод «Занурення».

Тонінг - проспівування звуку зручного та комфортного тону. Голос людини - чудовий засіб оздоровлення, одне з найбільш доступних звукових ліків. Музиковокалотерапія - це новий (чи добре забутий старий) метод підвищення резервних можливостей людини і корекції порушених функцій. Жоден музичний інструмент не має настільки багатий діапазон звуків різної висоти і тембру як людський голос. Спів і тонування покращує роботу усіх внутрішніх органів, стабілізує електричну активність мозку, впливає на електромагнітну провідність клітинних структур, і на їхню електрохімічну активність, на нейрофізіологічне забезпечення пам'яті, уваги [5].

Спеціальні дихальні вправи, що потребують свідомої координації черевних м'язів, м'язів діафрагми і резонансних порожнин гортані, що використовуються під час виконання вправи, мають величезне оздоровлююче значення: розвиваються і зміцнюється серцево-судинна і дихальна системи, відбувається заспокоєння мозку, контролюються емоції, стає глибоке мислення, поліпшується метаболізм [2].

Усі ці результати легко пояснюються зв'язком хвильової структури звуку і структури кліток організму людини. Справа в тім, що всі атоми, клітини і тканини організму знаходяться в «невидимому зв'язку», що являє собою мікроскопічні вібрації - те, що традиційна медицина Індії називає «первородним звуком» [2]. Ті мікроскопічні коливання, що утримують разом ДНК, є найбільшою силою в природі. Тому порушення в клітинах можна змінити не фізично (хімічно), а за допомогою вібрацій, тобто звуків. Метод простий і доступний кожному і безпечний, тому що звук голосу діє м'яко й обережно, не виходячи за межі діапазону природних частот людського тіла.

Прослуховування музики допомагає струк- турувати мислення людини і його діяльність, полегшує вивчення математики, мов і орієнтування в просторі, що особливо важливо в даному виді спорту. Крім того, музика покращує холестериновий і гормональний обмін, регулює виділення гормонів, що знижують стрес [4].

Вільний танець. Рух - один з видів нашого сприйняття. Він сприяє активному утворенню сенсомоторних схем - співвідношення сенсорної інформації з моторною. Використання його елементів під час прослуховування музичних творів допомагає краще зрозуміти емоційний зміст музики. Емоційна система - одна з основних регуляторних систем, що забезпечують активні форми життєдіяльності організму. Тому танець, що припускає вільний рух, імпровізований, сучасний, етнічний, має своєю метою розбудити емоції


Сторінки: 1 2 3