У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 371

УДК 371.382

Ганніченко Т.А., Миколаївська філія Київського національного університету культури і мистецтв

Педагогічні засади використання дидактичної гри (лінгво-комунікативна підготовка фахівців індустрії дозвілля)

У статті розглянуто гру як педагогічне явище, визначені її особливості, ознаки і педагогічне значення, а також доцільність її використання у процесі лінгво-комунікативної підготовки фахівців індустрії дозвілля.

In the article it is reviewed game as the pedagogical phenomenon, its peculiarities, attributes and pedagogical importance are defined, and also expediency of its use is considered in the process of linguistic and communicative preparation of specialists of industry of leisure. Значні досягнення останніх років, насамперед у сфері інформаційних технологій, євро-інтеграційні процеси об'єктивно сприяли зростанню соціальних домагань українського соціуму, необхідності набуття та під-тримання належного професійно-кваліфікаційного рівня в умовах високої конкуренції на ринку праці. Через це невідкладним є вирішення проблеми реформування системи освіти, насамперед вищої. Сприятливим кроком у цьому сенсі є долучення України до Болонського процесу, метою якого є вироблення єдиного загальноєвропейського стандарту освіти. У Болонській декларації враховані нагальні потреби європейської спільноти щодо мобільності студентів, викладачів, дослідників, усунення перешкод для вільного пересування заради постійного вільного досту-пу до освіти, можливості отримання та зміни про-фесії, а також підвищення своєї кваліфікації тощо. "Програма дій щодо реалізації положень Болонської декларації в системі вищої освіти і науки України", серед іншого, передбачає:

запровадження в системі вищої освіти і науки України передового досвіду розвинутих країн світу та її інтеграція у міжнародне науково-освітнє співтовариство;

мотивоване залучення студентів до навчання [1].

В світлі виконання положень Болонської декларації доцільне запровадження досвіду розвинутих країн щодо використання передових освітніх методик. Актуальним є використання дидактичної гри при підготовці фахівців різних галузей як одного з ефективних методів навчання різних дисциплін.

Метою цієї статті є визначити педагогічні засади ("засада - вихідне положення, принцип." [4]) використання дидактичної гри в процесі лінгво-комунікативної підготовки фахівців індустрії дозвілля, а саме педагогів- органі-заторів дозвілля.

Завданнями статті передбачено:

проаналізувати гру як педагогічне явище (визначення, зміст, особливості та ін.);

визначити її педагогічне значення;

встановити доцільність її використання на заняттях з іноземної мови в процесі лінгво- комунікативної підготовки фахівців індустрії дозвілля.

Ефективність ігрового навчання підтверджена тисячолітнім досвідом ігрової діяльності. Філософське поняття феномену людини, як відмічає видатний філософ ХХ століття Й.Хейзинга, включає поряд з видовими характеристиками "Homo Sapiens" ( людина розумна), "Homo Fabef' ( людина, що творить), ще й "Homo Ludens" (людина, що грає). В ігровому навчанні виявляються такі якості особистості, як цілеспрямованість, активність, динамічність і продуктивність мислення, міцність та оперативність пам'яті, прагнення до постійного самовдосконалення і віра у власні сили та ін. Саме тому у грі реалізована ідея діалектичної єдності думки та дії. Найбільш широкого застосування набуло ігрове навчання у вищих навчальних закладах країн СНД та Європи, велика популярність ігрового моделювання у вищій школі США. Вперше ділова гра була застосована в навчанні студентів США у середині 50-х років. Сьогодні цей напрямок розробки ігор для навчання студентів перетворився у США у велику наукову галузь. Перша ділова гра для навчання студентів була проведена у Радянському Союзі у 30-х роках, саме з цього часу можна констатувати початок навчання за допомогою гри в теоретичному аспекті.

Вивчення феномену гри цікавить багатьох дослідників, і все ж таки залишаються ще недостатньо розроблені питання, через невичерпність можливостей використання гри. Науково-методична література містить дослідження стосовно гри за наступними позиціями: гра визначається як переддіяльність, школа соціального розвитку суб'єкта, вид діяльності, форма активності, яка направлена на адаптацію до зовнішніх умов і до їх змін (Л.С.Виготський); зв'язок гри з діяльністю уваги (С.Л.Рубінштейн); теорія узагальненого характеру ігрової дії (Б.Г.Ананьєв, А.Н. Леонтьєв); гра і вчення як підготовчі форми діяльності, які передували праці (Ананьєв В.Г.); відповідність змісту і порядку дій у грі реальній дії у поєднанні з можливістю вільного варіювання умовами дій (Леонтьєв А.Н.); мотивація ігрової діяльності (Ємельянова Н. А., Кругліков В. Н., Китайгородська Г.О.); гра як засіб практичної пізнавальної діяльності, дієвого засвоєння знань (Драгомирець-кий І.Б.), педагогічний аспект гри (С.Ф.Щербак, Селецька О.Е., Ахметов Н.К., Аппатова Р. І.), навчання іноземної мови з використанням гри у вищій школі (Гез В.І, Стронін М.Ф., Пассов О.І, Китайгородська Г.О.) і т. ін.

Інтенсивне використання ігор в другій половині XX сторіччя як засобу організації навчальної діяльності дає підстави підрозділяти ігри на позаутилітарні і дидактичні (ділові, імітаційні, організаційно-діяльнісні і т. ін.). Перші є власне ігри, другі — модельно- навчальні, в яких гра — технологічний спосіб навчання.

Важливим теоретико-методологічним підґрунтям для педагогічних досліджень є положення про розвиток і формування особистості в ігровій діяльності, про значення ігрового навчання в підготовці особистості до життя і праці. Ігрове навчання може виступати як самостійний тип навчання, заснований на моделюванні різних сторін конкретної професійної діяльності, яка орієнтована на професійне становлення майбутнього спеціаліста.

"Дидактична гра - активна навчальна діяльність із імітаційного моделювання досліджуваних систем, явищ, процесів. Це така колективна, цілеспрямована навчальна діяльність, коли кожен учасник і команда в цілому об' єднані вирішенням головного завдання і орієнтують свою поведінку на виграш" [8].

Гра в навчальному процесі виступає як "засіб формування і розширення професійних орієнтирів і тренінг в модельних умовах" [11]. Дидактична гра є своєрідним тренуванням подій, що


Сторінки: 1 2 3