У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 378

УДК 378.143

Зубенко Т.В., Миколаївський державний університет імені В.О. Сухомлинського

Модель підготовки майбутнього вчителя до реалізації комунікативного підходу в навчанні іноземної мови учнів початкової школи

У статті здійснено спробу змоделювати сучасну підготовку майбутніх учителів до реалізації комунікативного підходу в навчанні іноземної мови учнів початкової школи.

This article is an attempt to make a model of the future teachers' modern training to the realization of the communicative approach in teaching foreign languages at primary classes. В умовах зростаючого інтересу до вивчення іноземної мови дітьми молодшого шкільного віку гостро стоїть проблема підготовки фахівця в цій галузі.

Удосконаленню професійної підготовки майбутніх учителів іноземної мови у вищих педагогічних закладах освіти приділяли увагу в своїх дослідженнях: В.Г. Редько (формування готовності у студентів вищих навчальних закладів до професійної діяльності вчителя іноземної мови), О.Б. Бігич (вдосконалення професійних умінь майбутніх вчителів англійської мови), Л.Ф. Галуза (формування миротворчих поглядів студентів у процесі вивчення іноземної мови), Г.О. Китайгородська, Н.К. Скляренко (методи інтенсивного навчання іноземних мов), В.М. Плахотник, Г.В. Рогова (професійна підготовка майбутніх вчителів англійської мови в початкових класах), К.Б. Єсипович, В.П. Кузовльов, Т.П. Лісійчук, С.Ю. Ніколаєва (індивідуалізація навчання іноземної мови), Д. Хопкінс, Дж. Річардс (підвищення професійної компетенції та кваліфікації майбутніх вчителів) та ін.

В аспекті підготовки майбутніх учителів до навчання молодших школярів комунікації іноземною мовою особливий інтерес являють собою дослідження В.Г. Редька, О.Б. Бігич, М.З. Бібо- летової, І.Л. Бім, Н.Д. Гальскової, Н.К. Скля- ренко.

Проте, як свідчать дані вивчення стану викладання іноземної мови в початковій школі, учителі іноземної мови мають нагальну потребу в поліпшенні своїх знань з таких питань, як сучасний урок іноземної мови в початковій школі, інноваційні технології у викладанні іноземної мови в початковій школі, навчання іноземної мови за комунікативною методикою. Враховуючи важливість іноземної мови для України, необхідно, щоб учителі іноземної мови початкових класів були добре підготовленими до діяльності на уроці, щоб змогли сприяти її опануванню учнями. У проекті Державного стандарту та у Загальноєвропейських Рекомендаціях з мовної освіти зазначено, що вся система шкільної освіти у галузі іноземних мов має виробляти в учнів уміння іншомовного спілкування, що сприятиме інтеграції українського суспільства до світової спільноти. Це завдання можуть виконати лише професійно підготовлені вчителі, які самі вивчали іноземну мову за новими сучасними технологіями.

За таких умов виникає гостра потреба в розробці такої моделі підготовки майбутніх учителів іноземної мови початкової школи, яка б забезпечувала підвищення рівня методологічної підготовки студентів до реалізації комунікативного підходу в навчанні іноземної мови учнів початкової школи на сучасному етапі.

Зазначимо, що модель - це речова, знакова або уявна система, що відтворює принципи внутрішньої організації та функціонування, а також певні властивості, ознаки чи характеристики об'єкта дослідження, безпосереднє вивчення якого неможливе, ускладнене або недоцільне [13, с. 66]. Уточнюючи загальноприйняте визначення моделі, Смирнова Є.Е. підкреслює, що модель - це описовий аналог діяльності, який у формалізованих конструкціях відображає її найважливіші характеристики [10, с. 17]. Під моделлю підготовки майбутнього вчителя до реалізації комунікативного підходу в навчанні іноземної мови учнів початкової школи ми розуміємо описову характеристику комплексу взаємопов'язаних елементів педагогічного процесу, що містить вимоги щодо знань та вмінь, структури й результатів діяльності, особистісних якостей майбутнього вчителя, а також умови й методи її формування.

На нашу думку, модель підготовки майбутнього вчителя до реалізації комунікативного підходу в навчанні іноземної мови учнів початкової школи повинна відповідати вимогам, визначеним її суттєвими принципами:

загальні принципи, що утворюють наукові засади здійснення професійної підготовки майбутніх фахівців на сучасному етапі (принцип гуманізації навчально - виховного процесу, принцип демократизації, принцип взаємозв' язку між усіма видами професійно-теоретичної і практичної підготовки, принцип оптимізації навчально-виховного процесу, принцип поєднання навчання з ініціативою і самостійністю майбутніх учителів);

вивчення процесу підготовки майбутнього вчителя до реалізації комунікативного підходу в навчанні іноземної мови учнів початкової школи з точки зору цілісності, неповторності особистості, як соціальної, культурної та професійної індивідуальності;

обговорення формування іншомовної комунікативної компетенції в процесі навчання, самовдосконалення й коригувальної діяльності як єдиного процесу в підготовці майбутнього вчителя до реалізації комунікативного підходу в навчанні іноземної мови учнів початкової школи;

визнання студента педагогічного ВЗО суб'єктом безперервного процесу професійного самовдосконалення: самопізнання, саморозвитку, самореалізації.

Створюючи модель, ми виходили із розуміння, що підготовка - це процес, а поняття „процес" використовується завжди у значенні ходу, проходження будь-чого і відображає закономірну, послідовну, безперервну зміну тісно пов' язаних між собою компонентів розвитку [11, с. 133]. Тому аналіз процесу підготовки вимагає бачення в ньому мети, умов, змісту, способів діяльності та способів регулювання дій і контролю за їх результативністю.

Модель процесу підготовки майбутнього вчителя до реалізації комунікативного підходу в навчанні іноземної мови учнів початкової школи створена нами на основі відбиття суттєвих характеристик і внутрішньої побудови професійної діяльності (рис. 1). Результатом впровадження цієї моделі є готовність майбутнього вчителя до реалізації комунікативного підходу в навчанні іноземної мови учнів початкової школи. Її безпосереднє формування можливе лише за створення певних взаємопов' язаних педагогічних умов. Ми виходили з того, що умови - це "сукупність об'єктів, властивостей і відносин, які сприяють реалізації у дійсність можливостей, які є в потенції" [14, с. 31]. Наступні умови розкривають зміст процесу


Сторінки: 1 2 3