У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Влеологічна освіта як фактор оздоровлення студентської молоді

Влеологічна освіта як фактор оздоровлення студентської молоді

У статті розглядається значення валеологічної освіти для оздоровлення студентів вузів. Аналізуються особливості їх вікової мотивації збереження здоров 'я.

This article deals with significance of valeological education for improving the health of students at higher educational establishments The peculiarities of health care age motivation are analyzed Спираючись на дані останніх публікацій, показники здоров'я населення України залишають бажати кращого. Знижується середня тривалість життя, за даними ВООЗ, українці живуть менше, ніж громадяни більшості африканських країн, де кожний другий хворий на СНІД; частіше вмирає працездатне населення, майже 50% чоловіків і 40% жінок до пенсійного віку не доживають, притому збільшується кількість непрацюючих та пенсіонерів; кожного року населення країни скорочується на 0,8-1%, на кінец 2005 року українців стало менше 47 млн. осіб, темп вимирання - приблизно 1 тис. осіб в день - залишається стабільним впродовж останніх 3-х років; з 4-х вагітностей в Україні лише одна проходить без ускладнень, зросла смертність жінок під час пологів (тільки за останній рік з 9,6 до 10,1 на тисячу пологів); кількість розумово неповноцінних осіб в людській популяції досягло загрозливих розмірів [1].

По Миколаївській області також продовжує спостерігатися неухильний процес старіння населення. Тип населення став регресивним, що свідчить про поступове згасання природного оновлення населення [5]. Сумарний показник народжуваності зменшився по області з 1,261 (1989 рік) до 0,9 (2001 рік) дитини на одну жінку дітородного віку; збільшується відсоток ранньої інвалідизації і т. п.

Негативні тенденції прослідковуються і в стані здоров'я учнів та студентів - майбутнього країни [3]. Лише частина студентів та школярів (30-70%) виконують нормативи державної програми. За думкою Д.А. Фільченкова (1995 р.), особливі труднощі пов'язані з випробуваннями, що потребують прояву такої важливої якості, як витривалість. Як результат - значний відсоток юнаків допризовного віку не можуть бути призвані на військову службу за станом здоров'я. В середньому у 15% школярів діагностуються нервово-психічні відхилення, що зберігаються і при навчанні в вузі.

Все перераховане вище підтверджує, що необхідність валеологічного навчання різних груп населення, в тому числі і студентів, набуває актуальної соціальної значимості. Саме це підкреслює Г.Л. Апанасенко, пропонуючи проект державної Програми виходу України з демографічної кризи [1].

Основні розділи цієї Програми:

Формування нових цінностей і установок суспільства, нового ставлення до збереження та зміцнення здоров' я.

Формування особистісної та соціальної мотивацій до збереження та зміцнення свого здоров'я у різних груп населення.

Формування та впровадження системи виховання і навчання здоров' я різних груп населення (обов'язкове запровадження валеології у навчальні програми шкіл, вищих навчальних закладів).

Фізичне виховання різних груп населення.

Забезпечення моніторингу індивідуального здоров' я, а також індивідуальних рекомендацій з його збереження та зміцнення.

Створення кадрового потенціалу та матеріально-технічної бази для збереження та зміцнення здоров' я населення.

Участь підприємців і керівників виробництва в оздоровленні своїх працівників.

Соціально-економічне стимулювання народжуваності.

Маючи відношення до питань здоров'я студентів Миколаївського державного університету ім. В.О. Сухомлинського, а саме навчаючи їх протягом кількох років з курсу "Валеологія", ми можемо зробити деякі висновки про значення валеологічної освіти для оздоровлення студентів.

Перш за все, слід відзначити, що валеологіч- на освіта - це безперервний процес навчання, виховання та розвиток здоров'я людини, спрямований на формування системи наукових і практичних знань та навичок, поведінки та діяльності, які забезпечують цінність відношення до особистого здоров' я та здоров' я оточуючих.

Принципово важливим є те, що тільки валео- логія розглядає людину як холистичну (цілісну) єдину систему, що має чітку структуру та ієрархію (тіло, психіка, моральність). Якраз валеологія розглядає здоров'я як стан повного фізичного, психічного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб або ушкоджень (за визначенням ВООЗ). На нашу думку, мають рацію ті вчені [6], які вважають, що блок-схема структури здоров' я являє собою ієрархічно розгалужене дерево, що включає щонайменше п' ять рівнів. Перший рівень складає інтегральне індивідуальне здоров'я. Другий рівень - статуси здоров'я: фізичний, психічний і соціальний. Третій рівень структури здоров' я формують компоненти статусів. Так, компоненти фізичного здоров' я представлені внутрішніми фізіологічними системами (ВФС) організму і керуючими системами організму (КСО). Компоненти психічного здоров'я - інтелект, емоції і характер. Компоненти соціального здоров' я - адаптація до фізичних умов життя, адаптація до умов трудової діяльності і адаптація до морально-етичних норм середовища. Четвертий рівень - складові компонента. Для компонента ВФС - це система кровообігу, система дихання та ін. Для компонента КСО - це нервова система та ендокринна система. Для інтелекту - такі якості, як логічне мислення, пам'ять, увага та ін. Складовими емоційного компонента є: власні психічні переживання - внутрішня (імпресивна) психічна складова емоцій; прояв емоції у зовнішньому середовищі (рухові та поведінкові акти, міміка та ін.) - зовнішня (експресивна) психічна складова емоцій. Складовими компонентів соціального здоров'я є адаптація до інтелектуального оточення, психологічна сумісність із сімейним оточенням, кому- нікативність та ін. П'ятий рівень структури здоров'я формують показники фізіологічних систем організму, виміряні лабораторними чи клініко - діагностичними методами або отримані шляхом розрахунків; показники психічного і соціального здоров'я, визначені методом тестування й опитування. З цього випливає, що оздоровлення організму повинно охоплювати всі рівні організації людини.

В той


Сторінки: 1 2 3