У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 378

УДК 378. 6 (44): 37. 032 

Баско Л., Коте Ф., Харченко Т.Г. 

СТУДЕНТ - ЦЕ ОСОБИСТІСТЬ

Автори статті досліджують проблему розвитку особистості студента та описують досвід із введення в навчальний процес 9 європейських університетів курсу «Розробка індивідуального проекту» студента. Він є результатом спільних зусиль викладача-наставника й студента. Його мета - допомогти майбутньому спеціалісту зрозуміти самого себе, усвідомити й осмислити свій потенціал, проявляти й розвивати власну індивідуальність, визначити й вербалізувати мету власного особистісного й професійного розвитку.

Ключові слова: особистість студента, індивідуальний проект студента, підготовка спеціаліста.

Авторы статьи исследуют проблему развития личности студента и описывают опыт введения в учебный процесс 9 европейских университетов курса «Разработка индивидуального проекта» студента. Он является результатом совместных усилий преподавателя-наставника и студента. Его цель - помочь будущему специалисту понять самого себя, осознать и осмыслить свой потенциал, проявить и развить собственную индивидуальность, определить и вербализовать цель собственного личностного и профессионального развития.

Ключевые слова: личность студента, индивидуальный проект студента, подготовка специалиста.

The authors of the article make a research of the problem of student personality development and they describe the experience of its introduction into academic process of 9 European Universities of the student's course «The development of the individual project». It is a result of common efforts of teacher-supervisor and a student. Its goal is to help intending specialist to understand himself, to get aware and to see his own potential, to express and develop his own individuality, to determine and verbalize the purpose of his own personal and professional development.

Key words: a student's personality, individual student's project, a specialist's professional training. Індикатори успіху в університеті та особливо на іспитах на молодших курсах навчання визначаються численними факторами. Університет приймає різну публіку, іноді дуже неоднорідну на одній спеціальності. Не усі, як видається, поінформовані про реальність вузівських очікувань. Таким чином, можна виявити важливі труднощі у студентів, які при вступі до університету відкрили для себе «новий світ», що функціонує на основі своїх правил та до яких вони не були готові. Ця необізнаність з новою інституційною та соціальною основою, у якій вони повинні розвиватися може бути джерелом поганої адаптації до університету, а також проблем, які погіршили б якість та виконання роботи, а також очікуваних результатів. Особистість студента формуватиметься через його «справжнє я» та його «студентське я».

Він оптимізує шанси успіху, бо тоді він успішніший, досвідченіший та більше утверджується у своїй спеціальності.

Отже, нам слід враховувати цю реальність.

Таким чином певна проблематика може виникати:

Як студент формується як особистість?

У цих рамках університет Авіньйону та Pays de Vaucluse, з одного боку, та деякі європейські університети, з іншого боку, залучені до проекту спільного пошуку під назвою: «Допоміжний модуль студентів для формування їх особистості». 9 європейських університетів ведуть свої дослідження: Авіньйонський Університет та Краю Воклюз, CUFEF, Франція, Відділ культури та менеджменту, Гельсінський університет, Фінляндія, Факультет психології та педагогіки, Лісабон,

Португалія, Інститут романської філології, Пек- ський Університет, Угорщина, Інститут романської філології, Університет Жажелон, Краків, Польща, Факультет Педагогіки, Університет долини Аост, Італія, Факультет психології, Атенсь- кий університет, Факультет педагогіки, Університет Ежан-Родез, Греція, Факультет педагогіки, Французьке відділення, Університет Карла де Прага, Чеська республіка.

Суть цього проекту полягає у тому, аби посприяти появі знань про студентське життя, шляхом кращого розуміння способу, як будуються пересічні компетенції, що дозволяють досягти успіху в університетському житті. Спостереження навчальних систем, а особливо країн, задіяних у європейському проекті, служитиме великим здобутком для аналізу.

Робота про «пізнання себе» буде запропонована навчальним модулем. Кожен студент може, таким чином, формуватися як особистість. По своїй психо-соціологічній природі, вона дає кожному можливість розробляти ефективні навчальні стратегії, а особливо шляхом побудови пересічних опірних компетенцій для кращого сприйняття дисциплінарних компетенцій.

Запропонований хід дослідження опирається на побудову «студентської особистості» на базі роботи про його соціальні уявлення, через пізнання «справжнього я» та «я студента» (ідеального я, соціального я, я відносно до суспільства). Формуючись як особистість, студент оптимізує шанси на успіх, бо тоді він ефективніший, досвідченіший та більше утверджується у своїй спеціальності.

Шанси на успіх в Університеті, а особливо на іспитах у перші роки навчання визначаються чисельними факторами. Дійсно, університет набирає студентів різних за їх шкільним минулим, їх рівнем, соціальним походженням. Отже, університет приймає різнорідну публіку. Не усі, як видається, поінформовані про реальність університетських очікувань. Таким чином, можна виявити важливі труднощі у студентів, які при вступі до університету відкрили для себе «новий світ», що функціонує на основі своїх правил та до яких вони не були приготовані.

Хоча, відомо, що європейські студенти, вихідці з простих сімей, мають слабкіші задатки на успіх, аніж ті, які походять з більш благородних сімей. Можна припустити, що діти з вищих класів, навіть якщо вони мають матеріальні статки, є у більш вигідному положення через їх «культурний спадок». Знайомство їх сімейного оточення зі шляхами та нормами шкільного успіху пристосовується до навчальних умов в Університеті.

Отже, треба рахуватися з такою реальністю. Культурна та соціо-економічна неоднорідність публіки вимагає від нас, протягом перших років навчання, зовсім іншого підходу. Важливо надати таку освіту, яка б дозволила розвинути компетенції (так звані


Сторінки: 1 2 3