У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 37

УДК 37.032

Слободенюк О.О., Миколаївський державний університет ім. В.О. Сухомлинського

Слободенюк Олена Олексіївна - викладач кафедри філологічних дисциплін Миколаївського державного університету ім. В.О. Сухомлинського. Коло наукових інтересів - методика викладання іноземної мови у початкових класах.

Формування культури особистості у молодших школярів засобами англійської мови

У статті розглядаються проблеми формування особистості молодших школярів та роль вивчення англійської мови у цьому процесі. Згідно із сучасними гуманістичними тенденціями початковій школі відводиться важлива роль у реформуванні системи освіти. Процес викладання англійської мови в молодших класах має широкі можливості для вирішення проблем морального, культурно-естетичного, фізичного виховання молодших школярів, їх психічного і соціального розвитку.

The article deals with the problems offormation of the primary pupil's personality and the role of the English lessons in this process. According to the modern humanist tendencies primary school is given an important part in the reform of the educational system. The process of teaching English to junior pupils has wide opportunities for solving the problems of moral, cultural, aesthetic, physical education of Сучасні умови розвитку нашого суспільства ставлять нові завдання щодо проблем реформування освіти. Освіта як суспільна функція має реагувати на зміни в суспільстві, позитивно впливати на його розвиток. Здобуті знання є рушійною силою прогресу. У цьому розумінні зміни в освіті є не лише наслідком, а й особливою умовою подальшого суспільного розвитку. Новий етап розвитку цивілізації, посилення людинотворчої місії істотно змінюють наші уявлення про мету і цінності освіти: "збільшення виняткової уваги до внутрішнього світу особистості, поєднаної із соціологічною рефлексією" [3]. З огляду на сказане визначаються нові пріоритетні напрями діяльності школи - становлення людини культури, гуманістично спрямованого суб'єкта життя. І гуманістична педагогіка В.О. Сухомлинського має стати животворним джерелом розвитку теорії та практики виховання людини нового покоління.

Теоретичні ідеї і практичний досвід В.О. Сухомлинського з проблем формувань духовної культури особистості активно досліджуються сучасними науковцями і знаходять творче впровадження на різних етапах і напрямах організації навчально-виховної роботи. При цьому всебічний розвиток особистості розглядається як система, основними складовими якої є розумове виховання, моральне виховання, трудове виховання, естетичне виховання, фізичне виховання [10]. І успіх педагогічного управління всебічним розвитком особистості, як це довів і науково обґрунтував В.О. Сухомлинський, полягає саме у взаємодії всіх складових усього процесу.

Щодо початкової ланки середньої освіти, їй приділяється велика увага, тому що саме цей вік є особливо сприятливим для педагогічного впливу. Теоретичні питання проблеми формування культури особистості у молодших школярів знайшли відображення у багатьох наукових працях. Привертають увагу дослідження з теорії і методики навчання і виховання молодших школярів А.М. Богуш, в яких розглядається і психологічна основа цього процесу; І.Д. Бех розробляє ідеї особистісно орієнтованого навчання, принципам організації особистісно орієнтованого навчання; особливостям розвитку молодших школярів присвячені дослідження І.С. Якиманської. Методисти М. Вашуленко, О. Коваленко, О. Савченко та інші дослідники, а також вчителі- практики діляться своїми надбаннями з організації методичної роботи за ідеями В.О. Сухомлинського на уроках в початковій школі. При цьому уроки іноземної мови розглядаються головним чином з точки зору формування фонетичних, граматичних і лексичних умінь і навичок. Адже саме загальноосвітні уміння і навички є пріоритетом в початковій школі. Але слід пам'ятати, що зміст початкової освіти має ще одну істотну особливість: до нього додаються принципово нові компоненти, такі як досвід творчої діяльності, досвід емоційно- ціннісного ставлення до навколишнього світу. В цьому плані виховний потенціал предмета "Англійська мова" у початковій школі представляється невичерпним.

Метою даної статті є висвітлення виховних можливостей уроку англійської мови у початковій школі для морального, культурно- естетичного, фізичного і трудового виховання дитини.

Спочатку дещо про загальне виховне значення процесу вивчення іноземної мови в початковій школі. У педагогічній спадщині В.О. Сухомлинського значне місце посідають питання розвитку мовлення учнів. Він розглядав слово як один із основних елементів знань у навчальній діяльності учнів: "У початкових класах уже з перших кроків навчання найважливішим елементом знань стає слово, точніше, реальний, навколишній світ, який виражається в слові..." [12, т. 2, с. 453]. У мові великий педагог вбачав могутній чинник становлення всебічно розвиненої особистості. Вивчення рідної мови у школі завжди було в центрі уваги В.О. Сухомлинського. Але його слова про викладання мови можна сміливо віднести і до іноземної, тому що вивчення мови це не просто передача знань, практичних умінь, навичок. Це, передусім, виховання, формування строю мислення, духовний розвиток людини [12].

Основний шлях вивчення іноземної мови можна уявити як двобічний комунікативний процес засвоєння іноземної культури в процесі використання мови як засобу спілкування і оволодіння мовою як засобом спілкування на основі засвоєння реалій іноземної культури. Культура через мову, мова через культуру - формула, яку запропонував Ю.І. Пассов [7]. І ця взаємодія відбувається в діалозі культур - іноземної і рідної. Саме в такому діалозі культур формуються уміння пізнавати власну культуру і культуру інших народів, тому що пізнати "чужу" культуру можливо лише через власну. А бачення своєї культури через призму іншої дозволяє розкрити у власній культурі нові сторони і глибше її зрозуміти. Саме тому навчальний предмет "Англійська мова" відіграє особливу роль у процесі виховання


Сторінки: 1 2 3