У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 378

УДК 378.143

Зубенко Т.В., Миколаївський державний університет імені В.О. Сухомлинського

Зубенко Тетяна Володимирівна - викладач кафедри філологічних дисциплін Миколаївського державного університету імені В. О. Сухомлинського.

Тема наукового дослідження: "Підготовка студентів до викладання іноземної мови в початкових класах". До проблеми організації комунікативно орієнтованої професійної підготовки майбутніх вчителів іноземної мови початкової школи

Подана коротка характеристика методичних принципів комунікативного методу та вказуються шляхи їх реалізації при організації комунікативно орієнтованої професійної підготовки майбутніх вчителів іноземної мови початкової школи.

A short characteristic ofprinciples of communicative method is given. The ways of their realization are shown when organizing communicative oriented professional training of future English primary teachers. Об'єднання європейських країн у єдиний Європейський Союз, створення спільного ринку, укрупнення та інтернаціоналізація промислових підприємств, мобільність і багатомірність в Європі зумовили різке підвищення зацікавленості до вивчення іноземних мов як засобу комунікації та взаємодії. Той факт, що сучасні учні на початок третього тисячоліття працюватимуть на міжнародних підприємствах, застосовуючи на практиці знання іноземних мов, та пов'язана з цим потреба у вихованні в дітей єдності, зацікавленості мовою і культурою інших народів і поваги до них надають вивченню цього предмета не тільки соціально-культурної, але й політичної ваги.

Одним із завдань українських педагогів, психологів і лінгвістів є створення найефективніших методів навчання мов з чітко визначеною комунікативною спрямованістю. До розв'язання цього завдання значною мірою можна наблизитися за умови залучення вчителів іноземної мови до реалізації комунікативно орієнтованого навчання, метою якого є оволодіння іноземною мовою як засобом спілкування.

Вивчення іноземної мови в ранньому віці зумовлено цілим рядом психолого-фізіологічних і соціально-політичних факторів. Важливим аргументом на користь раннього навчання іноземної мови, з погляду фізіології і психології, є закінчена нейрофізіологічна зрілість мозку. Важливу роль в організації іншомовного спілкування учнів початкової школи відіграють їх здібності до імітації, розвинута уява та пов'язані з нею творчі здібності, дитяча безпосередність, що забезпечує високий рівень комунікабельності і таким чином успішність іншомовного спілкування. Важливим фактором є також набуття учнями вже в початковій школі мовного та мовленнєвого досвіду. За умови правильної дидактичної та методичної організації навчального процесу раннє навчання іноземної мови може стати значним внеском в інтелектуальний розвиток дитини.

Аналіз психолого-педагогічної літератури свідчить, що дослідженню проблеми діяльності вчителя іноземної мови на уроці приділяється належна увага. Методиці викладання іноземної мови у середній школі та вищому закладі освіти присвячені праці: І.Л. Біма, М.В. Ляховицького, Л.В. Щерби, Л. Блумфільда, К. Ділера, В. Макея, Дж. Нея, П. Хегболта (питання прикладної лінгвістики і навчання іноземних мов), С.В. Гапо-нової (організація та забезпечення процесу навчання іноземної мови), О.П. Петращук (тестування навичок читання англійською мовою), В.Г. Редько (роль підручника у навчанні іноземної мови) та ін. Формування комунікативних умінь і розвиток мовленнєвої діяльності у майбутніх педагогів, специфіка мовленнєвих умінь як прояв педагогічного спілкування розглядаються у працях: А .І. Годлевської (формування мовленнєвого компонента комунікативності майбутнього вчителя), Р.І. Корот-кової (формування техніки мовлення як компонента професійної майстерності), О.О. Куз-нєцової (психологічні особливості розвитку іноземного мовлення студентів), О.В. Мірош-ниченко (навчання студентів спілкування іноземною мовою в соціально-побутовій, суспільній та культурній сферах комунікації), Ю.І. Пассова (комунікативний метод навчання іншомовного мовлення), Л.О. Савенкової (формування навичок педагогічного спілкування) та ін. В останні роки різко змінились підходи до навчання іноземних мов учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Якщо раніше упродовж кількох десятиліть на теренах України використовувалися різні методи навчання (прямий, перекладний, аудіовізуальний, сугестивний), то в умовах відомих соціально- економічнх і політичних трансформацій в Україні і в усьому світі в цілому набули широкого і активного розвитку міжнародні відносини нашої держави у різноманітних сферах життєдіяльності. У зв'язку з цим значно підвищилося значення іноземної мови як важливого засобу міжкультурного спілкування. Засади для оволодіння іноземною мовою закладаються саме у початковій школі, де учні розпочинають оволодівати первинними знаннями, уміннями і навичками, які мають розвиватися та удосконалюватись у подальшій навчальній діяльності. Саме на початковому етапі великого значення набувають методичні та дидактичні підходи до організації процесу навчання учнів іноземної мови, мотивація їхньої діяльності, зацікавленість у вивченні предмета. Пріоритетна роль у цій діяльності належить учителеві як основному суб'єкту навчального процесу.

Проте, як свідчать дані вивчення стану викладання іноземної мови в початковій школі, учителі іноземної мови мають нагальну потребу в поліпшенні своїх знань з таких питань, як сучасний урок іноземної мови в початковій школі, інноваційні технології у викладанні іноземної мови в початковій школі, навчання іноземної мови за комунікативною методикою. Враховуючи важливість іноземної мови для України, необхідно, щоб учителі іноземної мови початкових класів були добре підготовленими до діяльності на уроці, щоб змогли сприяти її опануванню учнями. Але сучасний стан справ свідчить про те, що багато вчителів не готові виконувати це завдання і що серед учителів, методистів і адміністрації не існує єдиної думки щодо того, як здійснювати ефективне навчання мови. Міністерство освіти і науки України підтримує і вважає доцільним застосування комунікативного підходу до навчання мови, а перехід до його широкого застосування - поступовим процесом. У проекті Державного стандарту та у Загальноєвропейській Рекомендації з мовної освіти зазначено, що вся система шкільної освіти у галузі іноземних мов має виробляти в учнів уміння іншомовного спілкування,


Сторінки: 1 2 3