У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 378:143

УДК 378:143 

Рудіна М.В. 

МОДЕЛЬ ПРОФЕСІЙНОГО ЗРОСТАННЯ МОЛОДОГО ВЧИТЕЛЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ

У статті розглянуто актуальність розробки моделі професійного зростання молодого вчителя англійської мови та шляхи її впровадження.

Ключові слова: модель, професійне зростання, підвищення професіоналізму, молодий вчитель англійської мови, діяльнісний підхід.

В статье рассматривается актуальность разработки модели профессионального развития молодого учителя английского языка и пути ее внедрения.

Ключевые слова: модель, профессиональный рост, повышение профессионализма, молодой учитель английского языка, деятельностный подход.

The article shows the topical development of the professional increasing model of the English teacher-beginner and the ways of its introduction.

Key words: model, professional growth, rise of professionalism, young teacher of English, deyatelnostniy approach. Вступ. Впровадження нового змісту загальної середньої освіти, сучасних технологій навчання дітей, утвердження особистісно-орієнтованої моделі навчально-виховного процесу, інші сутні- сні зміни, які відбуваються в навчанні школярів ХХІ століття, актуалізували проблему адаптації конкретного вчителя і в цілому всього педагогічного загалу до нових умов професійної діяльності, до нової філософії освіти та педагогічної свідомості. Особливої актуальності набула проблема входження в професійну діяльність, ознаменовану сучасними кардинальними змінами, молодих учителів, тобто тих, хто, отримавши професійну освіту і здобувши кваліфікаційну категорію «спеціаліст», починає професійну діяльність.

Формулювання цілі роботи. Розглянути актуальність розробки моделі професійного зростання молодого вчителя англійської мови та шляхи її впровадження.

Професійна діяльність сучасного молодого вчителя англійської мови, на нашу думку, супроводжується рядом протиріч, а саме:

між достатньо високим рівнем сучасних знань з англійської мови молодого вчителя- випускника вузу та володінням методикою викладання предмета в основному на теоретичному рівні;

між високими вимогами замовників (учнів та їхніх батьків) до рівня володіння англійським мовленням і низькою мотивацією учнів до наполегливого опанування англійської мови;

між змістом сучасних підручників з англійської мови та автентичним англійським мовленням;

між опанованими традиційними методиками викладання англійської мови в середній загальноосвітній школі та сучасним запитом учнів на навчання англійської мови засобами інноваційних педагогічних технологій, у тому числі інформаційних;

між відчуттям молодого вчителя себе професіоналом і розумінням необхідності підвищення власного професіоналізму вже в перший рік роботи в школі.

Сформулювати ці протиріччя нам дозволили результати анкетування, яке ми провели з учителями англійської мови (всього 83 особи), стаж яких нараховує 4-5 років під час їхнього навчання на курсах підвищення кваліфікації в обласному інституті післядипломної педагогічної освіти. Ми запропонували відповісти молодим педагогам на такі запитання: 1) з якими труднощами ви зустрілися протягом першого року роботи в школі (слід було визначити найактуальніші п 'ять); 2) що саме у викладанні предмета викликало у вас бажання звернутися до науково- методичної літератури; 3) які «прогалини» в методичних знаннях стосовно навчання учнів англійської мови ви відчуваєте до цього часу;

4) чи вважаєте ви за необхідне розширити професійні психолого-педагогічні знання; 5) які форми підвищення вашого професіоналізму ви вважаєте цікавими й продуктивними; 6) в якій мірі ви задоволені початком власної професійної діяльності як учитель англійської мови. Розробляючи цю анкету, ми не прагнули вивчати ставлення молодих учителів до змісту підручників, проте опосередковано більшість з опитаних вказали на невідповідність навчальних матеріалів автентичному англійському мовленню, що й дозволило нам виділити зазначене протиріччя.

Аналіз психолого-педагогічної наукової літератури стосовно споріднених із темою нашого дослідження проблем, а саме: розвиток професійних компетентностей педагогічних працівників (Н. Протасова, Т. Сорочан), розвиток професіоналізму молодого вчителя (Б. Дьяченко, С. Гаври- ченко), професійна компетентність молодого вчителя (О. Онаць, С. Распопова), шляхи підвищення кваліфікації та адаптації молодого вчителя в педагогічному колективі (Г. Волкова, Н. Разіна, О. Савченко) та інших, а також вивчення методологічних основ навчання дорослих, зокрема андрагогіки, й зумовили необхідність розробки та апробації в ході подальшої дослідно-експериментальної роботи моделі підвищення професіоналізму молодого вчителя англійської мови.

Для обґрунтування змісту моделі конкретизуємо поняття «моделювання» та «модель». Зокрема, моделювання (від лат. modulus - міра, мірило, зразок) - це опосередковане дослідження характеристик об'єкта, за якого вивчається не сам об'єкт, а певна допоміжна система, яка виступає в речовій або абстрактній формі і відображає таким чином функціональні зв'язки об'єкта на основі певної подібності моделі і об'єкта [10, с. 289]; модель - це система елементів, що відтворює певні сторони, зв'язки, функції об'єкта з метою пояснення тих чи інших властивостей об'єкта [5, с. 190]. В іншому значенні - це «досліджуваний об'єкт, представлений у найбільш загальному вигляді» [4, с. 175]. На думку Н. Остро- верхої, «будучи спрощеним відтворенням цілісного оригіналу, модель водночас і сама собою повинна бути чимось єдиним, цілісним, а також простою і зручною у використанні» [7, с. 11].

Ми розглядаємо моделювання як специфічний метод вивчення спеціально організованих об'єктів системи загальної середньої освіти, а модель - як засіб пізнання, узагальнення та відтворення окремих елементів даної системи (наприклад, шкільне методичне об'єднання вчителів англійської мови тощо) з метою підвищення професіоналізму молодого вчителя англійської мови.

На основі аналізу праць вітчизняних і зарубіжних учених з проблем моделювання педагогічних процесів і об'єктів (Б. Ананьєв, В. Афа- насьєв, В. Бондар, Л. Даниленко, Л. Калініна, Н. Кузьміна, Н. Островерхова, В. Пікельна,

В. Сластьонін, Н. Тализіна, Р. Шакуров та ін.), вивчення та узагальнення досвіду інших науко - вців ми розробили трирівневу модель підвищення професіоналізму молодого вчителя англійської мови. При конструюванні моделі використано загальнометодологічний принцип, який


Сторінки: 1 2 3