У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Підготовка вчителя до формування творчої особистості учня

Підготовка вчителя до формування творчої особистості учня. Використання індикаторів моніторингу при оцінці фізичного розвитку школярів 10-11 років

У статті розкривається питання використання індикаторів моніторингу з метою виявлення показників фізичного розвитку школярів і визначення головних резервів підвищення ефективності навчального процесу з фізичного виховання, а також підбір і впровадження форм навчання, які передбачають активне фізичне самовдосконалення школярів.

In the article the question of the usage monitoring of indicators is revealed with the aim offinding indictors ofphysical development of schoolchildren and of the main reserves of improving the teaching process in Ph...J and also the choice and introducing of new forms of teaching, presuppose active physical self-perfection of schoolchildren. Дослідження фізичного розвитку дітей та підлітків останніх років свідчать про суттєві соматотипічні особливості розвитку різних захворювань. За даними багатьох авторів /1, 4, 6/ поряд з екзогенними факторами саме типологія організму визначає певні варіанти його функціонального забезпечення та компенсаторних і адаптаційних відбудов.

Досить широко такий підхід використовується в спортивному відборі,отже саме він сприяє найбільш адекватному розвитку тих чи інших рухових якостей. Причому найбільш суттєві зв'язки відзначаються між соматотипом та типом енергозабезпечення /2/.

Основним компонентом, що визначає перебіг окислювально-відносних процесів в організмі, є кисень. Його потрапляння в організм забезпечується дихальною системою. У цьому разі саме функціональний стан системи зовнішнього випадку дихання є тим фактором, який передає спочатку формування певних варіантів дихання людини, а потім й розвитку відповідних функціональних систем, що визначають функціонування організму за таких умов.

Особливо актуальною ця проблема постає в дошкільному та шкільному віці, коли досить часто розвивається хронічна патологія органів зовнішнього дихання. В шкільному віці безпосередній вплив на функціональний організм виявляють різні форми деформації хребта (від сколіотичної постави до сколіозу).

Одним із головних резервів підвищення ефективності навчального процесу з фізичного виховання є широке використання і впровадження форм навчання, які пердбачають активне фізичне самовдосконалення, для чого треба виявити показники фізичного розвитку школярів, тобто використати індикатори моніторингу.

Моніторинг в освіті - це насамперед системна процедура, яка не обмежується контрольною функцією. Безумовно, збирання інформації про стан об'єкта дослідження й умови його функціонування, її аналіз та узагальнення є необхідною умовою проведення моніторингу. Проте його мета ширша і глибша. Вона полягає не лише у відстеженні стану певного суб'єкта освітньої діяльності, а скоріш спрямована на з'ясування чинників, які потрібні для його розвитку, зміни ситуації тощо. А це належить скоріш до сфери оцінювання, яке відіграє продуктивну роль у визначенні подальших його змін і розвитку. Тобто, констатуюча частина моніторингу - вивчення стану функціонування певного об'єкта дослідження не є самоціллю, а стає лише передумовою вибору стратегії змін, необхідних для його розвитку та пошуку шляхів її реалізації.

Отже, моніторинг в освіті - це система заходів щодо збирання, опрацювання, аналізу та поширення інформації з метою вивчення й оцінювання стану функціонування певного суб'єкта освітньої діяльності чи освітньої системи загалом та прогнозування їх розвитку на основі аналізу одержаних даних і виявлення тенденцій та закономірностей.

Необхідно зауважити, що система освітнього моніторингу функціонує в динамічних умовах освітньої діяльності, тому критерії й показники, що їх обирають відповідно до певної моделі об' єкта моніторингу, мають сенс лише в певній його програмі. Тому всі рейтинги та показники якості освіти слід сприймати аналітично, тлумачити по-різному, зважаючи на їх природу, і не робити упереджених висновків.

Інформація про досліджувані об'єкти транслюється за допомогою відповідних показників-індикаторів. Показник або індикатор тлумачать в освіті як значущу статистику, що забезпечує інформацією про умови, стабільність або зміни, функціонування або досягнення освітньої системи чи її окремих аспектів.

Радянський енциклопедичний словник /8/ розглядає моніторинг /від. лат. monitor/ як той, що нагадує, наглядає. Американський психолог А. Реберт визначає моніторинг як огляд чи спостереження. Він може проводитися у відношенні до людей, щоб спостерігати за їх поведінкою, станом /9/.

Індикатор в довідковій літературі визначається як прилад, показник, ознака.

Індикатор - прилад для вимірювання змін яких-небудь фізичних величин, відхилень від заданих розмірів /7/.

Індикатор - показник, прилад, пристрій, що відображає зміни процесу чи об'єкта /9/.

Індикатор - ознака, показник процесу, що відображає результат, стан чи протікання процесу або об' єкта, його якісну чи кількісну характеристику.

На нашу думку, індикатори моніторингу з фізичного виховання - це категорія, яка фіксує, вимірює, аналізує зміни в стані здоров' я школярів, студентів, спортсменів.

З поняттям індикатора пов'язано поняття індекс. Це будь-яке вимірюване чи отримане в результаті спостереження значення, яке може бути оцінено, але не може бути визначено.

А.Реберт вказує, що в соціології та соціальній психології деякі автори використовують поняття індикатор для позначення окремого, використовуваного певним чином явища і відносять поняття індекс для позначення складного набору таких індикаторів /9/.

Студентам старших курсів факультету фізичного виховання було запропоновано завдання вичленувати, зібрати індикатори фізичного розвитку школярів 10-11 років і провести діагностику фізичного розвитку. Порівнюючи результати дослідження у хлопців та дівчат, слід відзначити певні статеві відмінності. За всіма показниками фізичного розвитку хлопці даного віку вірогідно випереджають дівчат. При цьому найбільш суттєві відмінності спостерігаються у показниках ваго-зростового індексу, ЖЄЛ, індексу ОКГ, які краще розвинені у хлопців. За цих умов привертає увагу, що за показниками

З


Сторінки: 1 2 3





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Дослідницько-експериментальна робота по формуванню готовності майбутнього вчителя фізики до використання освітніх технологій - Стаття - 8 Стр.
Роль практики у професійній підготовці вчителів Японії - Стаття - 8 Стр.
Розвиток стійкого інтересу учнів до праці на засадах особистісно орієнтованого підходу - Стаття - 9 Стр.
Організація самостійної роботи майбутніх інженерів-педагогів у процесі вивчення природничо-наукових дисциплін (на прикладі викладання вищої математики) - Стаття - 8 Стр.
Підготовка інтелектуальної еліти в Україні і використання мультимедіа-технології - Стаття - 9 Стр.
Активізація процесу самовиховання студентів гуманітарних факультетів університету - Стаття - 8 Стр.
Спецкурс "Основи самовиховання студента університету" як засіб активізації самовиховання студентів - Стаття - 9 Стр.