У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 371

УДК 371.134:371.388:53

Манькусь LB., Миколаївський державний університет ім. В.О. Су- хомлинського

Дослідницько-експериментальна робота по формуванню готовності майбутнього вчителя фізики до використання освітніх технологій

У статті розглядаються результати дослідження по формуванню готовності майбутнього вчителя фізики до використання освітніх технологій. Пропонується методика формування готовності майбутнього вчителя фізики до використання освітніх технологій, яка розроблена на кафедрі освітніх технологій МДУ ім. В. О. Сухомлинського.

The results of the research on the formation of a future teacher of physics for using educational technologies are regarded in the article, which were designed by the chair of educational technologies at the MSU of V.O. Suhomlinsky. Національна доктрина розвитку освіти України у XXI столітті (2001 р.) закріпила положення про те, що підготовка педагогічних працівників є центральним завданням модернізації освіти, провідним принципом державної освітньої політики. [1] Розробка нових підходів до професійно-педагогічної освіти повинна здійснюватись в руслі загальних тенденцій перетворень вищої освіти України, одна з яких - створення умов для особистісного та професійного розвитку як вчителя так і викладача вищої школи.

Одним із важливих сучасних напрямків професійно-педагогічної підготовки є оновлення на гуманістичній основі її мети, змісту, форм, методів і прийомів, формування готовності майбутнього вчителя до особистісно- орієнтованої професійної діяльності. Реалізація цих завдань багато в чому залежить від здатності майбутніх учителів використовувати сучасні освітні технології, і в першу чергу - особистісно-орієнтовані. [2] При підготовці педагогічних кадрів до сучасного рівня професійної діяльності необхідно ознайомлювати майбутніх учителів з особливостями педагогічної діяльності в цілому, із сучасними вимогами до навчально-виховного процесу, який постійно розвивається. Таким чином, одним із пріоритетних напрямів у професійно-педагогічній підготовці майбутніх учителів ми вважаємо вдосконалення їх готовності до професійної діяльності в цілому та до використання освітніх технологій, зокрема.

Саме у процесі навчання в університеті, закладаються основи майбутньої педагогічної техніки, технологічної грамотності та загальної технологічної культури. Така готовність дає можливість молодому педагогові впевнено почувати себе в професійній діяльності, швидше адаптуватися в умовах сучасної школи, успішно розв'язувати складні завдання навчально- виховної роботи, вміти вивчати необхідні умови організації педагогічного впливу, свідомо аналізувати результати своєї діяльності, вміти справлятися з емоційними навантаженнями.

Саме технологічна грамотність та готовність майбутнього педагога до використання освітніх технологій є важливою передумовою досягнення високих показників у наступній педагогічній діяльності.

Проблема готовності особистості до діяльності широко висвітлюється у теорії та практиці як у психології, так і в педагогіці. [3, 4, 5, 6]

У зв'язку з актуальністю проблеми формування готовності до використання освітніх технологій метою нашого дослідження було:

обґрунтування та впровадження організаційних та педагогічних умов і засобів формування готовності студентів фізико- математичного факультету університетів до використання освітніх технологій у період педагогічної практики та майбутній професійній діяльності.

Об' єкт дослідження: готовність майбутнього вчителя фізики до використання освітніх технологій у професійної діяльності.

Предметом дослідження є педагогічні умови формування у студентів фізико- математичних факультетів університетів готовності до використання освітніх технологій в ході професійно-педагогічної підготовки.

Гіпотеза дослідження полягає в тому, що готовність майбутніх вчителів до використання освітніх технологій на етапі навчання в університеті формується ефективніше, якщо:

реалізується єдність теоретичної та практичної педагогічної підготовки;

цілеспрямовано формується емоційно- позитивне ставлення студента до сучасних освітніх технологій, технологічних знань, умінь та навичок, їх практичного втілення;

удосконалюються професійно-значущі якості особистості, що визначають формування даної готовності;

створюються організаційні та психолого- педагогічні умови, необхідні для реалізації цієї готовності.

Готовність майбутнього вчителя фізики до використання освітніх технологій може бути осягнена за певних психолого-педагогічних та організаційних умов, основними з яких є:

забезпечення змісту професійно- педагогічної підготовки ідеями, концепціями технологізації навчального процесу;

формування спрямованості студентів до використання освітніх технологій в майбутній професійній діяльності;

формування вмінь та навичок організації навчального процесу з фізики на основі знань та вмінь технологічного характеру;

використання у викладацькій діяльності принципу індивідуалізації та диференціації професійно-педагогічної підготовки;

введення в структуру педагогічної практики завдань технологічного характеру різного рівня;

Розробка змісту та методики викладання курсу "Освітні технології: фізика";

використання протягом професійно- педагогічної підготовки сучасних педагогічних технологій вищої школи: модульного навчання, рейтингової оцінки знань, дослідницької технології, проектування, створення ситуації успіху та ін.;

використання прямого контакту студентів університетів з педагогічним процесом сучасних шкіл, де використовуються сучасні освітні технології при викладанні фізики.

Експериментальна частина дослідження складалася з двох етапів: констатувального і формувального експерименту.

З метою виявлення і перевірки стану готовності майбутніх вчителів фізики до використання освітніх технологій в майбутній професійній діяльності було проведено дослідження, що здійснювалось протягом 20002005 років на базі фізико-математичного факультету Миколаївського державного університету, обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, ЗОШ №3, 51, 15, 46, 6, 11, 2 економічного і морського ліцеїв, ліцею "Педагог" м. Миколаєва, загальноосвітньої школи с. Козирка, Очаківського району Миколаївської області.

На констатувальному етапі дослідження в експерименті брали участь студенти І-V курсів фізико-математичного факультету спеціальностей 7.00103 "Педагогіка і методика середньої освіти. Фізика та основи інформатики" і 7.010103 "Педагогіка і методика середньої освіти. Фізика", "Педагогіка і методика середньої освіти. Математика", викладачі кафедр освітніх технологій, методики викладання фізики, учні ліцею "Педагог" та ЗОШ №3, 51, 15, 46, 6, 11, 2 економічного і морського ліцеїв, що склало 652 особи, із них викладачів 31, вчителів 29, студентів 379, учнів 213. Метою дослідження було виявлення та визначення існуючих в практиці роботи педагогічних університетів протиріч, підходів


Сторінки: 1 2 3





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Роль практики у професійній підготовці вчителів Японії - Стаття - 8 Стр.
Розвиток стійкого інтересу учнів до праці на засадах особистісно орієнтованого підходу - Стаття - 9 Стр.
Організація самостійної роботи майбутніх інженерів-педагогів у процесі вивчення природничо-наукових дисциплін (на прикладі викладання вищої математики) - Стаття - 8 Стр.
Підготовка інтелектуальної еліти в Україні і використання мультимедіа-технології - Стаття - 9 Стр.
Активізація процесу самовиховання студентів гуманітарних факультетів університету - Стаття - 8 Стр.
Спецкурс "Основи самовиховання студента університету" як засіб активізації самовиховання студентів - Стаття - 9 Стр.
Проблема організації навчальної діяльності студентів з підвищеними математичними здібностями в аграрних вищих навчальних закладах - Стаття - 8 Стр.