У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 37

УДК 37.013.74

Озерська О.Ю., Харківський національний педагогічний університет ім. Г.С. Сковороди

Озерська Оксана ЮрНвна - аспірантка кафедри загальної педагогіки Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди. Коло наукових інтересів - професійна підготовка вчителів у Японії.

Роль практики у професійній підготовці

вчителів Японії

У статті розкривається роль і особливості практики у професійній підготовці вчителів Японії, яку студенти проходять під час навчання у вищих навчальних закладах і під час здійснення Програми входження у професію учителів-початківців.

The article deals with the role and peculiarities of the practice training of teachers in Japan, that takes place during the study at Japanese Universities and during the Teacher Induction Program for newly appointed teachers. Наприкінці XX століття на всіх континентах, в усіх країнах світу відбулися значні зміни, зумовлені науково-технічним прогресом, інформаційно-технологічною революцією і соціально- економічними перетвореннями. Місце і роль країни у міжнародному співтоваристві, добробут і процвітання власного народу нині визначається тим, наскільки успішно та чи інша держава зуміє використати переваги і досягнення сучасної освіти.

Україна знаходиться на етапі глибоких соціально-економічних і освітніх реформ, проводить пошук та вивчає досвід передових освітніх технологій для забезпечення поступального розвитку економіки, соціальної і духовної сфери.

Звичайно, моделі професійної освіти, що функціонують у різних країнах світу, дуже специфічні. Це зумовлюється сукупністю соціально-економічних чинників, зокрема, рівнем економічного розвитку держави, потребами в кадрах, національними традиціями, особливостями державної політики, законодавчої бази тощо.

Разом з тим певні досягнення, форми і методи професійно-педагогічної освіти Японії з певними обмеженнями можуть бути успішно використані у процесі реформування освіти. Нинішній досвід японської системи освіти підтверджує, що визначальним чинником успішного розвитку країни на рубежі XX-XXI століть є саме досягнення у цій галузі.

У центрі освітніх перетворень завжди знаходиться шкільний вчитель, адже від його професійної майстерності, знань і вміння знайти шлях до душі кожної дитини, розбудити інтерес до знань, навчити добувати ці знання залежить, які інженери, менеджери, юристи або економісти у майбутньому будуть примножувати досягнення країни.

Третя освітня реформа Японії (1984 рік), відповідаючи на виклики часу, визначила такі пріоритети у підготовці вчителів: безперервна освіта протягом усього життя, залучення до педагогічної діяльності висококваліфікованих спеціалістів різних сфер суспільства, удосконалення педагогічної майстерності не тільки на рівні засвоєння теоретичних знань, а і під час практичного навчання студентів та початкуючих учителів [1].

Практичне навчання японських вчителів проводиться під час навчання у вищих навчальних закладах та у перший рік роботи початкуючих учителів.

Педагогічна практика є обов'язковим предметом навчального плану ВНЗ для отримання сертифікату вчителя. Важливість цієї складової підготовки вчителів полягає у тому, що педпрактика, як підкреслює японський вчений Хасімото Юкіко, як лакмусовий папірець, виявляє, наскільки студент психологічно і практично готовий до роботи вчителя, дає можливість остаточно визначитися зі своїм життєвим професійним вибором. Крім того, під час педагогічної практики студенти поглиблюють теоретичні професійні знання та отримують навички, які з успіхом можна використати при здачі іспиту на працевлаштування [2, с. 149].

Питання та проблеми педагогічної практики, здійснення Програми входження у професію початкуючих японських учителів висвітлюються у наукових працях таких японських вчених та педагогів, як Яосака Осаму, Хасімото Юкіко, Ямада Нобору, Хірата Садасі, Мусіма Хіромічі, Фурухасі Ясусі, Сімомура Тецуо, Маено Норіхі- ко та інших.

У вищих навчальних закладах Японії з практичного навчання необхідно отримати 5 залікових одиниць, що складає 3-4-тижневу практику у школах та спеціальних установах для літніх і хворих людей або у школах для дітей з фізичним та розумовими вадами [3, с. 152].

В університетах до педагогічної практики обов'язково проводиться курс лекцій та семінарів з методики проведення уроків, підбору навчальних матеріалів до них, вивчаються методи керівництва учнями. Після визначення місця практики у школі проводяться орієнтаційні бесіди зі студентами-практикантами про план педпрактики, розклад уроків у школі, предмет викладання, наявність підручників, характеристику класу, особливості дороги до школи. Якщо ж такі наради не організовуються у школі, то керівництво факультету запрошує на нараду представників школи - місця майбутньої педпрактики.

Ось яка пам' ятка-керівництво до дії видається студенту перед практикою.

Про що треба знати напередодні практики

Необхідно:

Проглянути основні документи школи (статут) і вивчити їх особливості.

Проглянути журнал учнів класу, де будуть проходити пробні уроки і класне керівництво.

Познайомитися з директором і заступником директора школи.

Познайомитися з графіком робочих та вихідних днів.

Підготувати спортивний одяг для роботи в спортивних секціях.

Дізнатися про теми уроків і класних годин, які треба проводити.

Здійснити підготовку до уроків і класних годин.

Дізнатися про заходи, які будуть проводитись у школі під час практики.

Важливо:

Дізнатися про підручники, які використовуються на уроках.

Дізнатися, як організоване харчування (обід у їдальні чи учні приносять з собою бенто).

Познайомитися з учителем, відповідальним за педагогічну практику.

Дізнатися про денний режим роботи школи і журнал обліку виходу на роботу вчителів.

Речі, необхідні для практики:

Особиста печатка для журналу виходу на роботу вчителів.

Ноутбук.

Змінне взуття для приміщення школи.

Блокнот і ручка.

Примітка. Мобільні телефони строго заборонені [3, с. 154-155].

Під час педагогічної практики у школі студенти зайняті протягом повного робочого дня. Вони беруть участь у ранковій педраді, відвідують і проводять уроки, класні виховні години, організовують прибирання класів, ознайомлюються з роботою гуртків, клубів за інтересами, спортивних секцій.

Проходячи педагогічну практику у школі, студенти повинні дотримуватись відповідного зовнішнього вигляду та поведінки.


Сторінки: 1 2 3





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Розвиток стійкого інтересу учнів до праці на засадах особистісно орієнтованого підходу - Стаття - 9 Стр.
Організація самостійної роботи майбутніх інженерів-педагогів у процесі вивчення природничо-наукових дисциплін (на прикладі викладання вищої математики) - Стаття - 8 Стр.
Підготовка інтелектуальної еліти в Україні і використання мультимедіа-технології - Стаття - 9 Стр.
Активізація процесу самовиховання студентів гуманітарних факультетів університету - Стаття - 8 Стр.
Спецкурс "Основи самовиховання студента університету" як засіб активізації самовиховання студентів - Стаття - 9 Стр.
Проблема організації навчальної діяльності студентів з підвищеними математичними здібностями в аграрних вищих навчальних закладах - Стаття - 8 Стр.
проблеми формування особистості майбутнього інженера машинобудівного профілю, педагогічні умови формування інформаційної культури, впровадження інформаційних технологій в освітній процес.  - Стаття - 18 Стр.