У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 371

УДК 371.3

Шибенюк М.О., Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"

Шибенюк Марина Олександрівна - аспірант кафедри педагогіки і психології управління соціальними системами Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Коло наукових інтересів: проблеми формування особистості майбутнього інженера машинобудівного профілю, педагогічні умови формування інформаційної культури, впровадження інформаційних технологій в освітній процес. інформаційні та комунікаційні технології у фаховій підготовці майбутнього інженера

У статті зроблено аналіз інформаційної технології та досліджено дидактичні можливості середовища дистанційного навчання Moodle. Обґрунтовано доцільність використання системи Moodle для підвищення ефективності процесу дистанційного навчання через активізацію начально- пізнавальної діяльності студентів. Запропоновано методичну систему дистанційного навчання на базі використання програми Moodle.

In the article the analysis of information technology is made and didactic opportunities of the remote training by means of the Moodle system are investigated. The expediency of use of the Moodle system for increasing the efficiency of the process of remote training by activization of students' educational cognitive activity is proved. The methodical system of remote training on the basis of the Moodle system is offered. Необмежені можливості комунікацій та інформаційних технологій сьогодні мають великий вплив на науку, освіту та культуру. Для успішної інформатизації суспільства необхідно не тільки сучасне технічне оснащення та комп'ютеризація, але й відповідна підготовка нового покоління фахівців.

Винятково швидкий розвиток

інформаційних і комунікаційних технологій, та їхніх можливостей стають безпрецедентними для розвитку людини, для ефективного вирішення багатьох професійних, економічних і соціальних проблем. Кваліфіковано й раціонально використовувати ці можливості зможуть лише ті члени суспільства, які будуть мати необхідні знання, що дозволяють орієнтуватися в новому інформаційному просторі. Мова йдеться про зміну змісту освіти, про оволодіння інформаційною культурою. У зв'язку із цим сьогодні є актуальною підготовка спеці-алістів, що грунтується не тільки на фундамен-тальних знаннях у конкретній області, але й на загальній культурі, яка включає інформаційну.

Постановка проблеми. Сучасні

інформаційні та комунікаційні технології, створені аж ніяк не для потреб системи освіти, у корені змінили зміст, форми й методи навчання. Новий імпульс інформатизації освіти дав розвиток інформаційних телекомунікаційних мереж, зокрема мережі Інтернет, яка забезпечила доступ до гігантських обсягів інформації, що зберігається в різних куточках нашої планети. Сучасні технології розвиваються швидше, ніж виявляється можливим їх теоретичний аналіз. Тому сьогодні перед педагогами-теоретиками та практиками стоїть завдання наукового осмислення педагогічних і дидактичних особливостей сучасних телекомунікаційних технологій, розробки й експериментальної перевірки теоретичних положень освітніх технологій, що використовують ресурси Інтернет.

Аналіз літературних джерел.

Використання в освіті інформаційно- телекомунікаційної техніки здійснюється дуже швидкими темпами. Лише за декілька останніх років з цієї проблеми було організовано кілька десятків конференцій, захищено декілька дисертаційних досліджень, розроблено велику кількість методик та програм курсів з урахуванням сучасних інформаційних технологій.

Проблемами впровадження комп'ютерних технологій у навчальний процес займаються Р.С. Гуревич, М.І. Жалдак, В.І. Клочко, В.О. Кудін, І.І. Мархель, О.В. Артюшкін,

Є.М. Скибиць-кий, Н.І. Гєндина, Н.В. Морзе та інші. В останні роки в освіті з'явився самостійний напрям - дистанційна освіта, розвитком якої займаються В.Ю. Биков, О.В. Рибалко, В.М. Кухаренко та інші українські педагоги.

Дослідження науковців переконують, що інформаційні технології дозволяють педагогам якісно змінити зміст, методи й організаційні форми навчання, сприяють розкриттю та розвитку індивідуальних здібностей особистості, формуванню в студентів пізнавальних здібностей, прагнення до самовдосконалення.

Мета статті - розглянути переваги використання інформаційно-комунікаційних технологій у навчальному процесі та виявити якості сучасного фахівця, які розвиваються при використанні цих технологій.

Виклад основного матеріалу. Сучасні комунікаційні технології дозволяють

індивідуалізувати та актуалізувати освітній процес навіть у межах аудиторного навчання, основою якого є подання навчального матеріалу, орієнтованого на деяку "узагальнену" модель фахівця.

Методи традиційної освітньої системи одержують новий розвиток завдяки можливостям комунікаційних технологій. Так, лекції, що містять матеріал, сприйняття якого не вимагає до-даткових дискусій, можуть бути підготовлені в електронному вигляді, виставлені в локальній мережі, в Інтернет або в електронній конференції. Конспекти лекцій можуть доповнюватися добірками статей, додатковими матеріалами, адресованими конкретним студентам. Індивідуальне навчання як таке реалізується в основному за допомогою таких технологій, як ICQ, електронна пошта, що забезпечують спілкування студента з викладачем у приватній формі.

Комп'ютерні телекомунікації, інформаційні ресурси й послуги Інтернет при грамотному їхньому використанні дозволяють здійснити принципово новий підхід до навчання, який:

- базується на широкому спілкуванні та вільному обміні інформацією, на бажанні пізнати нове, розширити свій світогляд;

має у своїй основі реальні дослідницькі методи, що дозволяють пізнати нові технології, у процесі вирішення різноманітних нестандартних професійних завдань;

сприяє надбанню студентами різних супутніх навичок, у тому числі й навичок користування комп'ютерною технікою та новими технологіями;

базується на широких контактах з досвідом інших людей;

використовує можливості дистанційного навчання в традиційних формах організації навчального процесу;

формує в студентів комунікативні навички та інформаційну культуру;

розвиває навички дослідницької діяльності;

розвиває вміння добувати інформацію з різноманітних джерел, обробляти її за допомогою сучасних комп'ютерних технологій, зберігати й передавати на далекі відстані, у різні точки планети;

сприяє культурному, гуманітарному розвитку студентів шляхом залучення їх до широкої інформації культурного, гума-ністичного плану [1].

Такий підхід до організації навчального процесу обумовив появу нового складного й багатозначного поняття "інформаційна культура" сучасного фахівця та сучасної людини взагалі. Феномен інформаційної культури спричинений такими тенденціями розвитку сучасного інформаційного суспільства, які викликають обов'язкову зміну типу мислення молоді для забезпечення її


Сторінки: 1 2 3 4 5