У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


УДК 373

УДК 373.5.016:784:371.3

МЕТОДИ ВОКАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УЧНІВ СТАРШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ В ПРОЦЕСІ ПОЗАКЛАСНОЇ РОБОТИ

У статті запропоновано сукупність методів, необхідних, на думку автора, для вокального розвитку старшокласників, зокрема для формування у них естрадної манери виконання в процесі позакласноїроботи.

In this article a complex of methods which the author considers necessary for senior schoolchildren' vocal development, is proposed. These methods are useful for forming a variety manner performing during out-of-school hours. Сучасна вокальна школа має великий досвід традиційного навчання і виховання співаків. Разом з тим, враховуючи зорієнтованість переважної більшості молоді на сучасну популярну музику, проблемою сьогодення залишаються питання щодо вокального розвитку учнів саме цього репертуару, щодо засвоєння учнями естрадної манери співу в умовах позакласної роботи. Хоча деякі сучасні науковці (Р.А.Валькевич [1], І.О.Ісаєва [2], Ю.О.Прохорова [3] та інші) у своїх роботах торкаються питань щодо естрадного співу, на даний момент не розроблено певної цілісної методики, спрямованої на формування в учнів старшого шкільного віку естрадної манери виконання в процесі позакласної роботи.

Мета даної статті полягає у висвітленні сукупності методів, прийомів та засобів вокального розвитку старшокласників у процесі вивчення сучасної популярної музики. Реалізація мети, поставленої в даній роботі, передбачала вирішення таких завдань:

розкрити сутність понять "метод" та "методи вокального розвитку";

проаналізувати методи, прийоми та засоби вокального розвитку учнів;

дослідити ефективність впливу зазначених методів на формування в учнів старшого шкільного віку естрадної манери виконання.

В результаті проведеного нами експериментального дослідження було з'ясовано, що для підвищення мотивації старшокласників до власної співацької діяльності на репертуарі популярної вокальної музики, ознайомлення учнів із закономірностями естрадного співацького процесу та для формування в них відповідних цій галузі знань, необхідно розробити та впровадити у навчальний процес методику вокального розвитку учнів. Основою методики вокального розвитку учнів старшого шкільного віку є методи, що основані на традиційних методах вокальної педагогіки та спрямовані на засвоєння естрадної манери виконання старшокласників. Музична педагогіка розглядає метод як спосіб взаємопов'язаної діяльності педагога і учня, що спрямований на досягнення мети. Юцевич Ю.Є. характеризує методи співацького навчання як "сукупність систематизованих прийомів і способів керування співацьким навчанням, послідовне засвоєння котрих забезпечує формування в учнів відповідної вокальної техніки, здатної гарантувати розвиток комплексу акустичних якостей голосу, витривалості та невтомлюваності голосового апарату" [5, 89].

Враховуючи вищезазначене, визначимо доцільні, на наш погляд, методи вокального розвитку, що сприяють формуванню в учнів старшого шкільного віку естрадної манери виконання.

Одним із методів вокального розвитку учнів, що впливає на підвищення мотивації старшокласників до вокальної діяльності, знайомить учнів з кращими зразками сучасної популярної музики та спонукає їх до власного удосконалення у співі, є метод "демонстрації" вчителем у власному виконанні кращих зразків популярної вокальної музики. Він є досить ефективним, тому що дає учням у живому виконанні послухати той твір, який вони будуть вивчати. Ефективність методу "демонстрації" полягає також в тому, що виконання вчителя сприймається як еталон. Наслідування співу викладача забезпечує природний шлях розвитку голосового апарату учня та ознайомлення з кращими характеристиками естрадної манери співу. "Демонстрація", як правило, зацікавлює учнів. Ю.Є.Юцевич зазначає, що такий метод "мобілізує учня, змушуючи його інтуїтивно знаходити необхідні пристосування, коли діють і слух, і зір, і емоційна реакція на почутий зразок- показ" [5, 113]. На думку науковця, позитивною якістю методу особистої демонстрації є цілісність його впливу на голосовий апарат. Сфера свідомості не включається в контроль за роботою м'язів, а позитивний результат є наслідком інтуїтивного пристосування комплексу механізмів голосоутворення. Свідомість може включитись пізніше, коли необхідна корди-нація, знайдена за допомогою наслідування показу, закріплюється шляхом численних повторювань [5, 113].

Водночас ефективність методу демонстрації вчителем у власному виконанні кращих зразків популярної вокальної музики полягає в тому, що систематичне слухання правильного звучання голосу педагога та виконання саме кращих зразків з репертуару А.Лорак, Т.Кароль, Т.Повалій, Є.Власової, К.Бужинської, Л.Доліної, А.Стоцької, В.Козловського, О.Пономарьова, О.Панайотова, Ф.Кіркорова, W.Houston, L.Richie та інших формує в учнів уявлення щодо еталону звукоутворення та манери естрадного співу.

На початковому етапі вокального розвитку старшокласників доцільно також використовувати метод залучення учнів до вокально- тренувальних вправ. Навчання естрадного співу спирається на об'єктивні закономірності психофізіологічного розвитку людини та взаємодії таких структурних компонентів голосоутворюючої системи, як дихальні органи, гортань, артикуляційний апарат. Від діяльності цих компонентів залежить формування навичок співу - співацьке дихання, звукоутворення, дикція тощо.

Виходячи з цього нами був розроблений комплекс вокально-тренувальних вправ, що враховує як поки що мало розвинені вокальні дані учнів, так і завдання їх подальшого співацького розвитку. Вокальна вправа - це багаторазово повторювана, спеціально організована дія, спрямована на поліпшення якості вокального виконання. На початку уроку естрадного співу ми рекомендуємо застосовувати комплекс вокально-тренувальних вправ, спрямований на активізацію і координацію голосоутворення. До них належать:

вправи, що справляють побічний вплив на активізацію співу (беззвучна, дихальна та артикуляційна гімнастика);

традиційні вправи, вокалізи (фрагменти вокальних творів популярних жанрів), мелодекламація (скоромовки, літературні тексти пісень на витриманій висоті в певному діапазоні голосу) для розвитку основних співацьких навичок. Бажано спрямовувати їх на формування кращих засад естрадної манери;

вправи на імпровізацію, що мають якомога інтенсивніше впливати на формування естрадної манери старшокласників.

Для того, щоб застосування вправ досягло бажаного ефекту, важливо аналізувати з учнями їх дію. Так, учитель


Сторінки: 1 2 3