У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


УДК 378

УДК 378.013,2:81 '243 Казакова М.М.

ЗАПРОВАДЖЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ОСВІТНІХ СТАНДАРТІВ У НАВЧАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ СТУДЕНТІВ-ФІЛОЛОГІВ

Статтю присвячено виявленню й характеристиці педагогічних засад запровадження європейських освітніх стандартів у навчання англійської мови студентів філологічних спеціальностей.

Ключові слова: європейські освітні стандарти, міжнародні зв'язки, педагогічні засади.

Статья посвящена выялению и характеристике педагогических основ введения европейских образовательных стандартов в обучении английского языка филологических специальностей.

Ключевые слова: европейские образовательные стандарты, международные связи, педагогические основы.

The article is devoted to finding out and characteristic of pedagogical conditions of implementation of European educational standards in the process of teaching English to students of philological specialities.

Key words: European educational standards, international connections, pedagogical basics. На початку третього тисячоліття Україна переживає складний період трансформації суспільного розвитку й радикальних перетворень у галузі освіти, намагаючись вийти на рівень європейських та світових стандартів і приєднатись до Болонської конвенції, тому дослідження в галузі педагогічної науки відрізняються спрямованістю на реформування системи освіти в Україні у відповідь на постійно змінювану геополітичну ситуацію в світі, нові виклики ХХІ століття та зміни в житті й свідомості громадян.

Корінні зміни в житті нашої країни, реформування українського суспільства значною мірою вплинули на характер і зміст професійної підготовки майбутніх спеціалістів. Розширення міжнародних зв'язків, залучення все більшої кількості людей різних професій до міжнародного спілкування й співробітництва висуває нові вимоги до випускника вищої школи, серед яких, зокрема, вільне володіння принаймні однією іноземною мовою. Сучасне розуміння опанування іноземної мови передбачає сформованість навичок читання, письма, сприйняття мови на слух та здатність спілкуватися іноземною мовою у відповідних ситуаціях академічної, повсякденної та професійної взаємодії.

У сучасній педагогічній науці питання формування комунікативної компетенції студентів філологічних спеціальностей з урахуванням вимог Загальноєвропейських Рекомендацій з мовної освіти досліджувались з позицій діалогу культур багатьма вченими: В.В. Сафоновою, П.В. Си- соєвим, М.М. Боліною, М.В. Булигіною (Росія), О.Б.Бігич, Н.Ф. Бориско, С.Ю. Ніколаєвою, Л.В. Калініною, Т.І. Олійник, Л.Ф. Рудаковою, Н.К. Скляренко, І.Г. Тараненко (Україна) та ін. Водночас вирішення проблеми запровадження європейських стандартів у навчання англійської мови студентів-філологів не може вважатись достатньо розробленим і тому потребує окремих досліджень. З огляду на ситуацію, що склалася, дану статтю присвячено виявленню педагогічних засад запровадження європейських освітніх стандартів у навчання англійської мови студентів філологічних спеціальностей.

Мета статті: охарактеризувати виявлені в процесі дослідження педагогічні засади впровадження європейських освітніх стандартів у навчання англійської мови студентів філологічних спеціальностей.

Завданнями статті передбачається:

здійснити аналіз державних документів стосовно стандартів вищої освіти;

на основі аналізу державних документів та з урахуванням викладацької практики описати педагогічні засади впровадження європейських освітніх стандартів у навчання англійської мови майбутніх філологів.

Відповідно до ст.11 Закону України «Про вищу освіту» [1] стандарти освіти встановлюють вимоги до змісту, обсягу й рівня освітніх та фахових програм підготовки студентів. Вони є основою оцінки освітнього та освітньо- кваліфікаційного рівня громадян незалежно від форми здобуття освіти. Згідно з Державним класифікатором професій України кваліфікація фахівця визначається рівнем освіти та спеціалізацією [2, с. 11]. Таким чином, існує зв'язок між кваліфікацією (рівнем професійної діяльності) і рівнем вищої освіти. Структура стандартів вищої освіти є ієрархічною сукупністю взаємопов' язаних компонентів, що встановлюють вимоги на рівні держави, на рівні галузі та на рівні вищого навчального закладу.

Сьогодні в Україні встановлено перелік напрямів та спеціальностей фахової підготовки студентів, що налічує 76 програм підготовки бакалаврів і понад 500 спеціальностей у програмах підготовки магістрів [2]. Структури галузей знань та напрямів підготовки повною мірою відповідають наведеним у Міжнародній Стандартній Класифікації Освіти, що спрощує процес визнання і ност- рифікації документів про освіту.

Вищі навчальні заклади самостійно встановлюють нормативно-методичні документи, які регламентують навчальну роботу в закладі (навчальні плани, програми навчальних дисциплін тощо) і визначають 30-35 % змісту підготовки студентів. Як зазначає В.Г. Кремень, реальний стан соціально-економічних відносин в Україні спонукає систему вищої освіти зайняти активну позицію в суспільстві, адаптуватися до нових умов [3].

У сучасних умовах постійного виникнення й закриття вищих навчальних закладів різних форм власності, невизначеності державної політики у сфері вищої освіти, декларативності переходу до європейської системи оцінювання знань студентів тощо першою й найважливішою передумовою запровадження європейських освітніх стандартів у навчання англійської мови студентів- філологів вважаємо сталий розвиток системи вищої освіти в Україні, оскільки всі інші умови базуються саме на ній.

За визначенням О.П. Мещанінова, теоретико- методологічною основою сталого розвитку університетської освіти є концептуальна модель з розширеною можливостю обрання схеми- маршруту для здійснення студентами власного вільного вибору гармонійного, професійного са- модослідження, мотивації й саморозвитку ними своїх індивідуальних відмінностей, особливостей та неповторної цінності. Така модель є передумовою й основою організаційно-педагогічного супроводу гармонійної самореалізації як майбутнього фахівця, так і в цілому самої університетської системи освіти, виступає підсистемою підтримки прийняття рішень в умовах невизначеності, багатоваріантності та високого ступеня відповідальності за власний особистий вибір [4, с. 16].

З огляду на європейську інтеграцію України в процесі навчання англійської мови студентів- філологів слід переосмислити мету іншомовної підготовки випускника ВНЗ, звернути особливу увагу на формування додаткової мотивації до оволодіння англійською мовою як засобом міжнародного спілкування і послідовно втілювати у навчально-виховному процесі вищої школи принципи, що відображають:

загальноєвропейські цінності: свободу, демократію, права людини в суспільстві;

повагу до загальноєвропейських законодавчих актів про права


Сторінки: 1 2 3