У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 371

УДК 371.134:78 Козир А.В.

ВПРОВАДЖЕННЯ АРТ-ПЕДАГОГІЧНИХ МЕТОДІВ У ПІДГОТОВКУ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ МУЗИКИ

У статті розглядаються використання арт-педагогічних і музико- терапевтичних засобів у роботі з різними категоріями дітей як необхідна галузь знань для сучасної підготовки майбутніх вчителів музики.

Ключові слова: різні категорії дітей, арт-педагогіка, музикотерапія.

В статье рассматривается использование арт-педагогических и музыко- терапевтических средств в работе с различными категориями детей как необходимая область знаний для современной подготовки будущих учителей музыки.

Ключевые слова: различные категории детей, арт-педагогика, музыко-терапия.

The usage of art-pedagogical and musical-therapy means in work with children of different categories are under the author's consideration in this article. These means are considered as a necessary branch of knowledge for up-today training of music teachers.

Key words: children of different categories, art pedagogy, music therapy. Удосконалення вищої освітньої системи вимагає глибокого осмислення, аналізу та синтезу сучасної загальнопедагогічної та спеціальної педагогічної науки, критичного переосмислення накопиченого досвіду і детального ознайомлення з сучасними новітніми технологіями цього напрямку. У цьому процесі важливо визначити, що повинно бути змінено й оновлено під впливом нових тенденцій та процесів, враховані об'єктивні та суб'єктивні фактори ефективної підготовки педагогічних кадрів вищої школи, отриманні якісних знань пов'язаних не тільки з мистецькою педагогікою, а і з специфікою сприймання й навчання дітей з особливими потребами, арт- педагогікою і корекційною педагогікою. Важливу роль у реалізації цих завдань слід надавати рейтинговій системі контролю та оцінювання якості знань, умінь та навичок майбутніх фахівців мистецьких дисциплін, що працюватимуть з різними категоріями дітей.

Одним з основних завдань уведення рейтин- гової системи в організацію та управління навчально-виховним процесом є активізація самостійної пошуково-творчої роботи студентів. Ця форма роботи допомагає набувати та поглиблювати комплекс знань необхідних для роботи з дітьми з певними психофізичними вадами, краще сприймати навчальну інформацію з різних спеціальних предметів (спеціальної педагогіки і психології, медицини, арт-терапії, музикотерапії тощо) та фахових дисциплін, ефективно розвиває інтелектуальні можливості, розумові здібності студентів, виступає як засіб творчого саморозвитку особистості, коректування основ їх фахової майстерності.

Необхідною умовою фахової майстерності майбутнього вчителя взагалі і вчителя музики зокрема є його гуманістична позиція, як визначення вчителем безумовної цінності людської особистості. Гуманістична позиція знаходить своє вираження в таких особливостях поведінки вчителя, а саме: довіра вчителя до учнів, співпраця з ними; оптимістичне ставлення до учнів як до суб'єктів, які наділені потенціями до інтенсивного розвитку й самореалізації; урахування індивідуально-типологічних особливостей школярів; інтерес як до особистості школяра, так і до власної особистості; розуміння того, що дитячий вік сприятливий для розвитку творчого мислення; підтримка вчителем індивідуального розвитку дитини; надання учням необхідного простору для свободи творчості, прийняття самостійних рішень.

Гуманістична спрямованість орієнтує процес педагогічної взаємодії у визначенні навчальних завдань та засобів продуктивного спілкування з учнями за умови, перш за все, їх нормального психофізичного стану і створення сприятливого навчального мікроклімату, де дитина може роз- крити свої потенційні творчі здібності, проявити себе з найкращої сторони.

Стійка педагогічна спрямованість вчителя - це постійна зацікавленість у тому, щоб оволодіти всіма засобами фахової майстерності майбутнього вчителя музики. Але спрямованість особистості фахівця високого рівня повинна бути щільно пов'язана з такими її морально-психологічними рисами, як делікатність і толерантність (у даному випадку - терпимість чужих проявів негативної поведінки) котра проявляється в «тонкому розумінні внутрішнього світу й психіки інших людей» й споріднена тактовності, повазі до людської гідності, адже делікатність є свідченням високої внутрішньої культури особистості [1, с. 117]. Тому в цьому процесі майбутньому вчителю музики необхідно шукати нові технології оптиміза- ції навчання.

У цьому контексті доцільно розглянути і дуже важливий аспект підготовки майбутніх учителів музики, пов'язаний з контингентом учнів, з якого складається учнівська аудиторія і який потребує особливої уваги і запровадження в навчальний процес арт-педагогічних методів. Сучасні дослідження в галузі педіатрії, дитячої психіатрії, спеціальної педагогіки, педагогічної психології допомогли визначити швидко зростаючу динаміку низки дитячих захворювань (особливо неврологічного і психічного характеру), з якою діти потрапляють у масові загальноосвітні школи. Ці хвороби стають причиною порушення не тільки їх поведінки та аномалій особистісного розвитку, а й дезорганізують увесь клас, провокуючи негативну поведінку інших учнів, нормалізацію протікання навчального процесу. Ситуативні або довготривалі порушення поведінки, неадекватні по- ведінкові реакції можуть переходити в стійкі форми аномальної поведінки. До негативних особи- стісних реакцій у дитячому і підлітковому віці переважно належать реакції протесту (активні і пасивні), емансипації, бажання займати лідируючу позицію і керувати ситуацією, важковихова- ність тощо. Тому вчителі, особливо молодших класів, повинні бути озброєні такими гуманними (арт-педагогічними) методами впливу на учнів, які дадуть змогу відновити неадекватну поведінку «призвідників» безладу в класі і нормалізувати навчальний процес.

Для того, щоб знати, які саме арт-педагогічні методи потрібно використовувати на уроці музики, вчителю необхідно знайомитися з індивідуальними медичними картками учнів, у яких зафіксована основна діагностика захворювань дитини і психологічні особливості її нервової системи.

Як відомо, існують два основних варіанти арт-педагогічної, як і арт-терапевтичної, роботи з дітьми і підлітками - індивідуальної і групової. Кожна з них має свої різновиди та особливості.

Метою даної статті є ознайомлення студентів з основними формами групової арт-педагогічної психотерапії. Групові форми і методи арт- терапевтичної роботи, що використовуються в освітніх закладах


Сторінки: 1 2 3