У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 159

УДК 159.98:7(52) 

Зінов'єва Г.Ю. 

ЯПОНСЬКІ ПРИКЛАДНІ МИСТЕЦТВА ЯК МЕХАНІЗМ ГАРМОНІЗАЦІЇ СВІТУ І ОСОБИСТОСТІ

У статті розглянуті аспекти використання каліграфії і орігамі в арт- терапії, наведений аналіз досвіду роботи в соціальних закладах і закладах освіти із лікувально-корекційно-просвітньоми цілями.

Ключові слова: арт-терапія, каліграфія, орігамі.

В статье рассмотрены аспекты использования каллиграфии и оригами в арт-терапии, приведен анализ опыта работы в социальных учреждениях и учреждениях образования с лечебно-коррекционно-просветительскими целями.

Ключевые слова: арт-терапия, каллиграфия, оригами.

Modern art-therapy uses the wide spectrum of various methods and technologies. Report purpose is to tell about using in the art-therapy such kinds of Japanese arts as calligraphy and origami.

Key words: art-therapy, calligraphy, origami. Терапія мистецтвом є одним із методів психотерапії. Термін «арт-терапія» був вперше використаний Адріаном Хіллом у 1938 р. при опису роботи з хворими і незабаром набув розголосу. В даний час термін означає всі види занять мистецтвом, які проводяться у школах, лікарнях, центрах здоров'я.

Малювання, живопис, ліплення та інші види мистецьких занять є безпечними способами для зняття напруги, болю, агресії невербальним шляхом, прискорюють процес у терапії. Підсвідомі конфлікти і внутрішні переживання легше виявляються за допомогою зорових образів, ніж у розмові під час вербальної психотерапії. Акцент робиться на виході внутрішньої енергії через творчість.

Сучасна арт-терапія використовує широкий спектр різноманітних методик та технологій у залежності від конкретної ситуації, цільової групи, можливостей персоналу освітніх, медичних, соціальних закладів. З розвитком арт-терапії зв' язують надії на створення такої гуманної, «синтетичної» методології, котра рівною мірою враховувала б досягнення наукової думки і досвід мистецтва, інтелект людини і його почуття, бажання самореалізації.

Мета доповіді: обґрунтувати ефективне використання в арт-терапії таких японських прикладних мистецтв, як каліграфія і орігамі. Досвід спеціалістів доводить, що арт-терапія в якості самостійного і достатньо впливового напряму в лікувально-корегійній, педагогічній, соціальній практиці може бути ефективної тоді, коли досвід художньої роботи буде об'єднаний із медичною моделлю і психотерапевтичними уявленнями.

Культура - продукт духовного і матеріального виробництва кожної конкретної нації, що відрізняє її від інших. В основі національної культури лежать традиції народу, однак, національну культуру не можна обмежувати лише рамками традиційного, тому що в ній постійно відбувається взаємодія старого і нового, поряд із національними, специфічними особливостями в ній існують і розвиваються загальнолюдські поняття, які стають надбанням інших народів.

Найбільша особливість японського мистецтва і культури взагалі полягає у філософії гармонії. В Японії надзвичайно поширеною є ідея гармонійного, дружнього, багатого співіснування природи з людиною і людини з людиною, пошуку і досягнення гармонії в самому собі. У зв'язку з цим цілком логічним є застосування в арт-терапії і таких широко відомих в усьому світі японських мистецтв, як каліграфія і орігамі, які викликають на Україні чималий інтерес у різних аспектах.

Через мистецтво людина пізнає себе і навколишній світ, через мистецтво людина знаходить в собі сили жити далі, рухатися вперед у скрутні, важкі, болісні для неї часи.

Японська каліграфія, «сьо» (SHO) - красиве гармонійне зображення писемних знаків японської абетки та ієрогліфів має на меті, окрім візуальної складової, відтворити стан душі митця за допомогою виразності та ритмічності кожної лінії.

В Японії каліграфія має багатошаровий контекст. Її розглядають як шлях пізнання, можливість духовного самовдосконалення, механізм гармонізації світу і вважають каліграфію мистецтвом навіть «вищим» за живопис, адже художник малює те, що він бачить, а каліграф утворює абстрактну «квітку своєї душі» на папері чи іншому матеріалі.

Для занять каліграфією не обов'язково знати чи вивчати японську мову (хоча, звичайно, інтерес до сьо викликає інтерес до вивчення мови). На першому етапі занять достатньо спробувати створювати візуальні образи з позитивним змістом (як це властиво професійним каліграфам). Позитивний, життєстверджуючий зміст того, що пишеться, говориться - все рівно, на якій мові, - це дуже важно, це визначне.

Японці вірять в «душу слова» - katodama, незалежно від того: слово промовлене чи написане. Котодама пояснює існуючий зв'язок звукового устрою речі із многошаровою структурою буття, де кожному рівню відповідає свій ряд зафіксованих на письмі звуків.

Існує точка зору, що створення світу починається з тонких вібрацій, які поступово перетворюються у звуки, з яких складаються слова, а потім явища і речі, які цими словами. Таким чином, суть котодама складає здатність до створення гармонії в душі через єднання зі світом. Містична сила «тама» може впливати на світ, знаходиться у кожному із слогів японської фонетичної абетки, тому той, хто опанував використанням слів у будь-якому вигляді, може впливати на світ, стає митцем для себе та інших. Усі ми знаєм, «як слово наше відгукнеться», це як молитва, в якій не можна міняти ані одного слова, бо все не просто так вигадано, то досвід цивілізації, який належить всім і кожному.

За словами Рюсекі Морімото, одного з найві- доміших каліграфів світу «щоб зрозуміти смисл, який є у картині, потрібно не читати ієрогліфи, їх потрібно відчувати» [6, c. 114].

А відчути можна тоді, коли митець пише «від душі», і не тільки для себе. І тому зовсім не випадково люди, переглядаючи ієрогліфічні картини на виставках, інтуїтивно вибирають і зосереджують свою увагу на творах с символами, які їх зараз хвилюють, про що думають. Перевірено багато раз: хворі діти


Сторінки: 1 2 3