У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 37

УДК 37.001.76 Горащук О.С.

ОСОБЛИВОСТІ ІННОВАЦІЙНОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ В РАМКАХ ПРОЦЕСУ ВПРОВАДЖЕННЯ НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРАКТИКУ РОБОТИ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ

У статті надано порівняльний аналіз перебігу інноваційного та педагогічного експерименту в умовах впровадження нових технологій у практику роботи загальноосвітньої школи.

Ключові слова: впровадження, інноваційна діяльність, інноваційний експеримент.

В статье дан сравнительный анализ течения инновационного и педагогического эксперимента в условиях внедрения новых технологий в практику работы общеобразовательной школы.

Ключевые слова: внедрение, инновационная деятельность, инновационный эксперимент.

In the article the analysis of the definitions «innovation» and «technology» is made. The subject-matter of the definition «innovative pedagogical technology» is also revealed by the author.

Key words: innovative pedagogical technology. Актуальність дослідження. Сучасний стан соціально-економічного розвитку українського суспільства зумовлює необхідність підготовки високоосвічених, моральних і практичних людей, які мають глибоке почуття відповідальності за долю країни, утвердження її як суверенної, незалежної, демократичної, соціальної, правової держави. Освіта є основою розвитку особистості, її інтелектуального багатства, запорука майбутнього України.

Динамізм глобальних змін у світі, перетворення, що відбуваються в суспільстві в цілому, потребують істотних змін у системі освіти, принципах її організації, формах і методах навчально - виховного процесу, розробки інноваційних технологій навчання та виховання.

Педагогічні працівники повинні набувати досвіду освітніх інновацій, впроваджувати нововведення в практику роботи сучасних закладів освіти.

Сьогодні в педагогіці з'явилася низка досліджень з питань педагогічної інноватики. Серед напрямів досліджень, що розробляються вітчизняними та зарубіжними науковцями, є блок робіт, присвячений впровадженню нових технологій у навчально-виховний процес загальноосвітньої школи. Цими питаннями займаються О.М. Галус, Г. Євдошенко, І.П. Жерносек і В.З. Колібабчук, Л.Я. Набока, О.В. Попова, Л.І. Прокопенко та ін. Проблеми управління впровадженням новітніх технологій висвітлено в роботах В.П. Гончарової, Л.І. Даниленко, В.Г. Довгополого, О.А. Косин- ської, Т.С. Рабченюк. Визначенню нових форм проведення експерименту в умовах упровадження інноваційних технологій присвячені розробки Ю.З. Гільбух та М.І. Дробноход, Н.Б. Крилової, Л.М. Кларіної.

Між тим, аналіз наукових джерел та практичних робіт фахівців засвідчив, що є підстави говорити про слабку розробленість сучасного наукового обґрунтування всіх аспектів упровадження нових педагогічних технологій у практику роботи загальноосвітньої школи.

Мета статті - визначення особливостей перебігу інноваційного експерименту під час упровадження нових технологій у практику роботи загальноосвітньої школи.

Зміст дослідження. Одразу зазначимо, що ми будемо розглядати впровадження як компонент інноваційної діяльності. Тому, щоб найбільш повно визначитися з розумінням сутності впровадження, спочатку зосередимо увагу на особливо - стях інноваційної діяльності. Вона специфічна і досить складна та потребує особливих знань, навичок, здібностей.

Тенденції й особливості інноваційної діяльності на сучасному етапі розвитку системи загальної середньої освіти виділяються їх гуманною і демократичною спрямованістю. Однією з характерних ознак інноваційної діяльності закладів освіти є чітко виражене устремління до наближення істинно гуманних відносин між учителями і учнем, другою - установка на наукове забезпечення навчально-виховного та управлінського процесів та дослідження реального педагогічного процесу в умовах конкретного соціального середовища, третьою - розробка нових педагогічних тенденцій. Головними особливостями інноваційної педагогічної діяльності є особистісний підхід (спрямованість на особистість, гуманістична природа), творчий, дослідно-експериментальний характер, стійка вмотивованість на пошук нового в організації навчально-виховного процесу.

Інноваційна діяльність, будучи складним і багатоплановим феноменом, своїм змістом охоплює процес взаємодії індивідів, спрямований на розвиток, перетворення об'єкта, на переведення його в якісно новий стан; системну діяльність щодо створення, освоєння та застосування нових засобів; особливий вид творчої діяльності, що об'єднує різноманітні операції і дії, спрямовані на одержання нових знань, технологій, систем. Усі ці вияви характеризують інноваційну діяльність у педагогічній сфері. Продуктами інноваційної педагогічної діяльності є нововведення, що позитивно змінюють систему освіти, визначають її розвиток і характеризуються як нові чи вдосконалені.

У педагогічній інноватиці, як і в загальній теорії інноватики, сформувалася схема поділу інноваційного процесу на етапи, яка отримала назву «життєвий цикл нововведення» [6]. Вона охоплює 7 етапів розвитку певної інновації, а саме: зародження нової ідеї, створення нововведення, реалізація новації, розповсюдження нововведення, етап насичення в конкретній галузі, етап спаду та іррадіація нововведення. Наявність або відсутність останніх двох етапів залежить від інноваційного потенціалу освітнього закладу, який впроваджує конкретну новацію.

Таким чином, інноваційна діяльність - складний та довготривалий процес, неповторний для кожної конкретної нової педагогічної ідеї та кожного окремого навчального закладу. «Інноваційною в системі освіти є діяльність з удосконалення чи оновлення освітньої практики шляхом створення, розповсюдження та освоєння нових ефективних способів і засобів досягнення встановлених цілей освіти» [2, с. 6].

Як бачимо, вже у формулюванні поняття закладені компоненти інноваційної діяльності.

Спробуємо їх виділити, це: розробка, розповсюдження, освоєння, впровадження, використання.

Отже, ми довели, що впровадження - як дво- направлений процес збагачення педагогічного досвіду між наукою та практикою - є одним з компонентів інноваційної діяльності.

Між тим, впроваджувальна діяльність - це довготривалий та складний за своєю структурою процес. Тому для підвищення ефективності результатів упровадження та структурування самого процесу впровадження традиційно виділяють етапи впроваджувальної діяльності. На наш погляд, найбільш доцільними є такі: попередня підготовка та планування; забезпечення теоретичної та психологічної готовності вчителів до впровадження; «занурення» в нову систему роботи; впровадження технології в практику школи; вивчення і аналіз результатів. На основному етапі - впровадження технології в практику школи - освітні новації застосовуються шляхом експерименту (як зазначається у «Положенні про порядок здійснення інноваційної


Сторінки: 1 2