У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 371

УДК 371.260:378.180.6:538:567:371.24 

Полеся Т.Л. 

ДОСВІД І ПРОБЛЕМИ ЗАПРОВАДЖЕННЯ КРЕДИТНО-МОДУЛЬНОЇ СИСТЕМИ ОСВІТИ У ВИЩІ МЕДИЧНІ НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ

У зв'язку з інтеграцією української освіти у європейській освітній простір та реформуванням системи вищої медичної освіти, з 2005-2006 н. р. у навчальних медичних закладах України впроваджено кредитно-модульну систему. Впродовж її реалізації виявлені недоліки та протиріччя. З метою порівняння якості навчання проведений аналіз поточної успішності студентів, які навчалися за кредитно-модульною та традиційною системами.

Ключові слова: кредитно-модульна система, система навчання, рейтингова шкала ECTS.

В связи с интеграцией украинского образования в европейский образовательное пространство и реформированием системы высшего медицинского образования, с 2005-2006 учебного года в высших медицинских заведениях Украины введена кредитно-модульная система. В течение ее реализации обнаружены недостатки и противоречия. С целью сравнения качества обучения проведен анализ текущей успеваемости студентов, которые обучались по традиционной и по кредитно-модульной системам обучения ECTS.

Ключевые слова: кредитно-модульная система, система обучения, рейтинговая шкала ECTS.

Integration of the Ukrainian education to the European environment and reformation of the higher medical education system takes part in credit-module system of organization of educational process and make up to the reformation higher medical education system from 2005-2006. Take into account many defects during realization credit-module system of organization of educational process was conducted analyisis current accounting successful between students which study by new credit-module and old educational systems.

Keywords: credit-module system of organization of educational process, marks, credit, ranging in the system of ECTS. Вступ. Вища медична освіта України поступово інтегрується в Європейський освітній простір, як і було задекларовано 45 країнами- учасницями європейської інтеграції 10 років тому. В Декларації було наголошено, що процес об'єднання в Європейський єдиний освітній простір є добровільним, багатоваріантним, націленим на зберігання національних особливостей освітніх систем різних країн. Стратегія розвитку вищої освіти України на сучасному етапі передбачає створення нового інноваційного освітнього простору, що дозволить вищим навчальним закладам максимально реалізувати свій індивідуальний потенціал, відповідно до високих вимог Європейської системи знань, та адаптувати національну систему вищої освіти до принципів, норм, стандартів і основних положень спільного простору вищої освіти Європи, прийнятних та ефективних для України. Тому на сьогоднішньому етапі реформування вищої освіти України одним з найважливіших стратегічних завдань є забезпечення якості підготовки фахівців на рівні міжнародних вимог. Процес створення єдиного Європейського освітнього та наукового простору, єдиних критеріїв та стандартів передбачає формування інноваційного освітнього середовища, що передбачає зміну організації та змісту освіти з метою інтеграції у світовий освітній простір, оптимізацію кадрового забезпечення, комплексне вдосконалення та модернізацію навчального процесу через впровадження інноваційних технологій навчання.

Реформування медичної вищої освіти дозволить адаптувати національну систему вищої освіти до вищої освіти Європи. На сьогоднішньому етапі одним з найважливіших стратегічних завдань вищої освіти України є забезпечення якості підготовки фахівців на рівні міжнародних вимог, зближення систем контролю, вироблення уніфікованих критеріїв і методологій, взаємовизнання країнами-учасницями дипломів про вищу освіту, сприяння мобільності студентів [1-2]. Процес євроінтеграції вимагає нових підходів до організації навчального процесу у вищих медичних навчальних закладах та полягає у запровадженні кредитно-модульної системи навчання (КМС). Визначальними критеріями освіти в рамках Болонського процесу є якість підготовки фахівців, наближення уніфікованої системи контролю якості та акредитації з метою вироблення порівняльних критеріїв і методологій у вищих навчальних закладах Європи, відповідність на європейському ринку праці, взаємовизнання країнами- учасницями дипломів про вищу освіту, сприяння мобільності студентів. Процес євроінтеграції у сфері вищої медичної освіти вимагає нових підходів до організації навчального процесу, що полягає у пошуку ефективних методів засвоєння студентами теоретичних знань та практичних навичок. Відповідно до Болонської декларації, МОЗ України була розроблена «Концепція реформування системи підготовки лікарів в Україні» [5], основним положенням якої є впровадження системи підготовки лікарів, медичних кадрів, конкурентноздатних на європейському й світовому ринках праці. Шляхом до реалізації основних положень «Концепції» є запровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу (КМС) у вищі медичні навчальні заклади (ВМНЗ). Нова модель реформування освіти об'єднує інноваційні модульні технології навчання і залікові кредити ЕСГ8. Нові інноваційні техно - логії полягають у впровадженні структурованого в кредитах Навчального плану, модульної системи викладання, рейтингової системи оцінювання за багатобальною шкалою системи ECTS, що означає перехід від пасивних форм навчання до активних, збільшення часу студентів (до 40 %) на самостійне опанування навчального матеріалу. Відповідними наказами МОН та МОЗ України у всіх вищих навчальних медичних закладах (ВНМЗ) України з 2005-2006 н. р. запроваджено новий план підготовки майбутніх лікарів, основою якого є кредитно-модульна система навчання. Новий план передбачає структуровану в кредитах систему навчання, рейтингову систему оцінювання успішності студентів за шкалою ECTS, модульне викладання дисциплін [3]. КМС стартувала 4 роки назад, тому при її реалізації визначились суттєві розбіжності та протиріччя. Нами був проведений аналіз змісту навчального плану при впровадженні КМС з урахуванням національних особливостей вищої медичної освіти в процесі його реалізації. Для порівняння якості навчання проаналізовані дані поточної атеста- ційної успішності студентів, які навчалися за традиційною системою (2006-2007 н. р.) та за кредитно-модульною системою (2008-2009 н. р.)

Основна частина. Згідно з наказами МОН та МОЗ України, у всіх вищих навчальних медичних закладах України з 2005-2006 н. р.


Сторінки: 1 2 3