У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


УДК 37

УДК 37.036 

Макушин Ю.А.

ДЕЯКІ ПИТАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ МИСТЕЦЬКОЇ ОСВІТИ ТА ЇЇ ЗМІСТУ В УКРАЇНІ

Дана стаття охоплює питання проблематики виховання професіоналів у галузі мистецтва в Україні та використання світового досвіду в методиці художньої освіти в сучасних умовах.

Ключові слова: мистецтво, освіта, виховання духовності.

Данная статья освещает вопросы проблематики воспитания профессионалов в отрасли искусства в Украине и использования мирового опыта в методике художественного образования в современных условиях.

Ключевые слова: искусство, образование, воспитание духовности.

This article covers the issues of education professionals in the field of art in Ukraine and the use of international experience in the method of art education in modern conditions.

Key words: art, education, nurturing spirituality. У більшості країн світу практичне втілення отримують ідеї перегляду системи і змісту професійної мистецької освіти, що проголошують створення належних умов для задоволення пізнавальних, професійних, загальноосвітніх, культурних потреб людини протягом усього життя. Значущість таких ідей гостро відчувається в наш час в образотворчому вихованні і навчанні. Образотворче мистецтво є унікальним, оскільки розв'язує завдання і проблеми, які за певних умов стають провідними у навчально-виховному процесі.

Образотворче мистецтво посідає провідне місце у формуванні особистості. В сучасній педагогічній практиці завдяки образотворчому мистецтву людина залучається до світу прекрасного. Це не лише канал одержання 90 % інформації про навколишній світ, а й дієвий засіб формування почуттєво-емоційної сфери людини. Від уміння бачити та сприймати залежить не лише розуміння світу природи і творів мистецтва, а й досконалість нашого мислення. Світ навколо нас прекрасний не тому, що художньо досконалий, а тому, що кожен індивід переносить на нього власне розуміння краси настільки, наскільки в нього розвинене бачення цієї краси. Тому так важливо розвинути в людях художньо-конструктивне бачення, що підносить інтелект, сприяє розвитку конструктивного, логічного мислення, формує специфічне пізнавальне поле. Мистецтво покликане реалізувати власну творчо-гармонійну суть, врівноважити чуттєву і раціональну сфери свідомості людини. За Л. Виготським, мистецтво є «суспільною технікою почуття, а інтелектуальний і емоційний фактори однаково необхідні для творчості, оскільки почуття, як і думка, рухають творчість людини [2, с. 17-19].

Основою для розвитку творчого потенціалу є художньо-творчий процес, де визначальним чинником постають особистісні якості людини, її самобутність. Оскільки мистецтво безмежне, то творчий потенціал є процесом постійного пошуку з безмежною кількістю рішень, що вимагають глибокого самостійного переосмислення як учителем, викладачем, так і учнями, студентами. Знання з образотворчого мистецтва, вміння мислити в художніх образах, відчувати міру та естетичний смак, зорова пам'ять, об'ємно-просторове, цілісне бачення, логічне мислення - усе це в цивілізованому суспільстві потрібно не лише митцям, а й кожній людині, яка хоче скористатися з мистецького доробку для збагачення особистої естетичної культури, підвищення рівня інтелекту, гармонійного відчуття світу. Засобами педагогічного впливу, культури і мистецтва необхідно виховувати привабливість добра, краси доброго вчинку. Пріоритетними у вихованні і навчанні мають бути гуманістичні цінності, а творчість людини вважатися найвищою суспільною цінністю кожної нації.

Для сприйняття мистецтва у всій його багатовимірності важливо набувати художньої освіченості, знання національних культурних традицій, культури і мистецтва інших народів. У цьому контексті актуалізуються вимоги щодо організації певної системи мистецької освіти та її змісту. Пріоритети гуманістичних освітніх технологій, системно-гуманітарний стиль мислення, комунікативно-інформаційна взаємодія визначають стратегію подолання кризи сучасної освіти як глобального загальносвітового і окремого національного явища. Реформування освіти в Україні відкриває перспективи становлення і самореалізації особистості як суб'єкта культури. При цьому особливо важливим є принцип наступності впровадження методології полікультурного навчання у системі професійної освіти, середніх і вищих навчальних закладах.

Проблема підготовки особистості у галузі образотворчого мистецтва вимагає комплексного підходу і врахування тих моментів, без яких неможливий практичний успіх. Вони пов'язані зі зміною парадигми, що відбулася на рівні свідомості сучасної людини: суспільно-політичні катаклізми та їх похідні, тотальна модернізація і технологізація життя. Технологічна орієнтація породжує небезпеку духовно-естетичного вакууму. Актуальною стає проблема естетичного навчання і виховання, яка вимагає принципово іншого підходу до організації системи мистецької освіти. Необхідність її впровадження відповідає вимогам Державної національної програми «Освіта» («Україна ХХІ століття»), Закону України «Про освіту», програми «Учитель». Настав час переглянути основні засади освіти. Не випадково ЮНЕСКО вважає своїми найголовнішими завданнями подолання загальносвітової кризи освіти та створення ефективної освітньої моделі ХХІ століття.

Сучасний стан української освітньої системи досить невтішний у зіставленні із законодавчим і матеріальним забезпеченням освіти у розвинених країнах [21, с. 34]. У різних країнах світу існують певні відмінності в підходах до системи і змісту мистецької підготовки в закладах різного рівня. Короткий огляд і узагальнення підходів до розроблення змісту мистецької освіти дають змогу виділити оригінальні риси національних систем і спільні світові тенденції. Реформа освіти у США орієнтована на наукове забезпечення навчального процесу, розвиток творчих здібностей і критичного мислення учнів та студентів, міжнародну конкурентноспроможність фахівців. Розроблені оригінальні програми з освіти і виховання, які започаткував Джун Рі, радник Президента Дж. Буша з гуманітарного циклу й освіти. Конгрес США асигнував на реалізацію програми технічної підтримки освіти близько 0,5 млрд доларів.

У США немає загальнонаціонального навчального плану з мистецьких дисциплін: тут виділено тільки базові предмети, серед них - мистецтво, для обов'язкового вивчення в усіх штатах, при цьому обсяг, зміст і технології художнього виховання в


Сторінки: 1 2 3 4 5 6