У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 378

УДК 378.14 Ромакін В.В.

Міжнародні програми обміну студентами та їх вплив на подолання культуроцентризму у вихованні студентів

Безпрецедентний розвиток засобів масової інформації викликав швидкий процес світової культурної інтеграції. Народи світу почали краще розуміти один одного. Вже не є дивним побачити японку, яка співає пісні шведського ансамблю "ABBA" англійською мовою.

Різні засоби масової інформації створюють окремі середовища монокультури, своєрідний есперанто, штучне утворення, яке тільки нагадує реальне культурне життя, але є тільки калькою, мертвою схемою. Наповнити цю схему життям, виховати носія повноцінної живої, унікальної і своєрідної культури - це є одна з поточних проблем формування культурної людини в Україні, яка співпадає з ідеєю індивідуальної підготовки майбутніх професіоналів з позиції гуманістичної парадигми [1].

В цьому подоланні культуроцентризму і є особливість формування культурного багатства індивідуума в сучасних умовах. Якщо раніше на молодь впливала і виховувала її тільки власна культура, то тепер завдяки телебаченню, Internet тощо, вона спостерігає тільки оцю саму універсальну монокультурну схему. Окремо треба відмітити, що тут маються на увазі якісні популярні телепрограми, відомі кінофільми тощо, які мають позитивний виховний вплив, а не комерційні виверти засобів масової інформації (фільми жахів, порнопродукція).

Не слід вважати це якимось повністю негативним явищем. Навпаки, в цьому є багато позитивного. В сучасних умовах легко поширюються межі культурного спілкування, покращується взаєморозуміння між народами, зменшується ймовірність війн. Без інтеграції вищої школи у світовий освітній простір, без порівняння і використання закордонних надбань годі й думати про прогрес [2].

Але існує проблема в тому, що саме з культурної специфіки вбере в себе молода людина, які цінності стануть для неї найважливішими. Культурний шар дуже "товстий", а що є культурою, а що - безкультур'ям не в змозі визначити сучасник.

Відповідь на це питання дає через багато років саме життя. Картини В.Ван-Гога вважаються шедеврами мистецтва і коштують на аукціонах шалені гроші, але сам художник не зміг продати жодної.

Існує тільки один шлях вирішення цієї проблеми — виховання толерантності до інших поглядів на культуру. Це відповідає принципу культуровідповідності Ф.А.Дістервега, який вважав, що людину необхідно формувати відповідно до сучасної їй культури, вимог середовища й часу [3].

Найефективнішим засобом подолання куль- туроцентризму є безпосередні контакти з носіями інших культур. Широкі можливості в цьому відкривають міжнародні студентські та викладацькі програми обміну.

Чотири роки існує МФ НаУКМА. Протягом трьох з них студенти беруть участь у міжнародних програмах обміну студентами. За ці три роки 15 студентів за різними програмами відправлялись на тривале, як правило, річне навчання в кращих університетах США, причому кількість переможців рік від року зростає. Всі п' ять факультетів МФ НаУКМА мають своїх переможців (рисунок).

Безумовно, такі результати унікальні для вузів Миколаєва і є результатом, по-перше, високого рівня викладання спеціальних дисциплін і англійської мови, по-друге - підтримки з боку адміністрації університету.

Міжнародний центр, з свого боку, забезпечує інформаційну підтримку міжнародних програм:

Користуючись унікальними інформаційними можливостями локальної комп'ютерної мережі університету та INTERNET, систематично збирається та розсилається інформація про конкурси, що відбуваються, а також аплікаційні форми до них.

Створено збірники рекомендаційних матеріалів, які допомагають в оформленні документів.

В комп'ютерних класах організовані тренажери з тестування англійської мови TOEFL.

Проводяться презентації нових програм та семінари за участю запрошених представників міжнародних організацій, які проводять конкурси в Україні, наприклад ACCELS, USIA, Фонд Сороса, Стипендіальна комісія Фулбрайта тощо.

Інформація про закордонні університети та бакалаврські і магістерські програми в США, про системи вступного тестування TOEFL, GRE, GMAT допомагає зорієнтуватися в умовах конкурсу.

Є різні погляди на доцільність підтримки таких програм. Існує поширена точка зору, що такі програми сприяють вимиванню кращих студентів з

України, що для України вони шкідливі, та і для університету теж нема користі від цих програм. Багато із студентів залишаються за кордоном і, таким чином, ми тільки підсилюємо інші державі за рахунок своїх кращих студентів, на яких держава вже витратила не одну тисячу одиниць національної валюти.

Керівництво Академії додержується іншої точки зору. Воно вважає, що студентські обміни роблять позитивні внески на всіх рівнях: студентському, університетському, державному, і що ці внески значно перевищують негативні наслідки, про які згадано вище.

Студентський рівень

Ми розглядаємо програми обміну як можливість безкоштовно отримати додаткові навчальні послуги високої якості. Наприклад, в університеті ще нема факультету журналістики, але існує велика потреба серед студентів прослухати курси з цієї дисципліни. Тож половина з переможців програми ACCELS обрала головною темою свого перебування в США саме журналістику.

Це є початком власної кар'єри студента. Ось один з прикладів. Студентка департаменту екології Ольга Кострова, фіналістка програми Freedom Support Act Undergraduate Program, вчилася в University of Alabama in Huntsville протягом третього курсу. Під час перебування в США та після повернення в Україну Ольга брала активну участь у наукових конференціях, робила наукові доповіді, показала себе здібним науковцем і була запрошена на магістерську програму до того ж університету. Кошти за навчання вона буде заробляти, проводячи наукові дослідження як асистент професора.

Це засіб отримати реального погляду на іншу культуру та оцінити свіжим оком свою власну. Таким чином, студент отримує власне бачення на кращі сторони іноземної культури та передивляє із сторони особливості своєї власної. Перше, що кидається в очі


Сторінки: 1 2