У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК [378

УДК [378.2+371.388]:364

Петрожалко Ю.В., Національний університет "Києво-Могилянська академія"

Петрожалко Юлія Володимирівна - аспірант 3 р. н. кафедри зв'язків з громадськістю, психології та педагогіки Національного університету "Києво-Могилянська академія", магістр філології. Коло наукових інтересів: формування компетентної особистості засобами сучасних педагогічних технологій; назва дисертаційного дослідження: "Компетент-нісний підхід до вивчення курсу "Українська мова професійного спрямування" у ВНЗ України.

ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ КОМПЕТЕНТНІСНОГО ПІДХОДУ ДО ВИВЧЕННЯ КУРСУ "УКРАЇНСЬКА МОВА ПРОФЕСІЙНОГО СПРЯМУВАННЯ" У ВНЗ

УКРАЇНИ

У статті обґрунтовано зміст поняття "компетентність" у вищій освіті, введено нові поняття: "компетентніший підхід до вивчення курсу "Українська мова професійного спрямування", "компетентність з курсу української мови професійного спрямування"; окреслено можливі шляхи реалізації компетентнісного підходу до вивчення курсу "Українська мова професійного спрямування" у ВНЗ України.

The content of the concept "competence" in higher education is grounded. New concepts such as "competence approach to teaching the professional Ukrainian language" and others are given. Possible ways of realisation of competence approach to teaching the professional Ukrainian language at higher educational establishments of Ukraine are defined. Постановка проблеми у загальному вигляді. Загальновизнаним є той факт, що система вищої освіти України перейшла до стану структурного реформування в напрямі її адаптування до загальноєвропейської. Професор НаУКМА Н.В. Артикуца зазначає, що "Стратегічна мета реформування й модернізації вищої освіти і науки в Україні - створення ефективного інноваційного освітнього середовища у вищих навчальних закладах через сприяння прогресивним нововведенням, упровадження найсучасніших технологій і моделей навчання" [1, 4].

В умовах розвитку української державності, практичної реалізації європейського вибору України, приєднання України до Болонського процесу зростає потреба в оновленні знань з фахової української мови, які необхідні студентам для майбутньої роботи та можливої участі в державному управлінні. Навчальний матеріал: зразки документів, приклади використання усного мовлення, лексика, а також методики його викладання - мають враховувати майбутні професійні реалії.

Одним із оптимальних шляхів задоволення потреб щодо всебічно підготовлених фахівців як випускників ВНЗ, так і їх замовників, є застосування компетентнісного підходу до вивчення даного курсу. Саме розвиток у особистості життєво важливих компетент- ностей може надати людині можливості орієнтуватись у сучасному суспільстві, інформаційному просторі, швидкоплинному розвиткові ринку праці, подальшому здобутті освіти.

Одним з найперспективніших шляхів впровадження та реалізації компетентнісного підходу у практиці викладання курсу «Українська мова професійного спрямування», на наш розсуд, є застосування сучасних педагогічних технологій, в основі яких лежать різні форми, методи і методики активного та інтерактивного навчання.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. В педагогічній науці активно обговорюється проблема вдосконалення системи освіти шляхом застосування компетентнісного підходу (Ельконін Б.Д., Болотов В.А., Серіков В.В., Петровська Л.А., Мітша Л.М., Волошина М.С., Добутько Т.В., Зимня І.О., Маркова А.К., Михайличенко А.І., ОвчарукО.В., Тубельський A.M., Татур Ю.Г., Кун Т., Пометун О.І., Олійник Т.О. тощо).

На сучасному етапі розвитку педагогічної науки існує чимало теоретичної та практичної літератури, у якій розглядається питання залучення педагогічних інновацій до навчально- виховного процесу у вищій школі (Абашкіна Н., Алексюк A.M., Гончаренко С.У., Волкова Н.П., Зязюн І.А., Дичківська І.М., Кларін М.В., Лігоцький А., Ничкало Н.Г., Онкович Г.В., Пєхота О.М., Подласий І.П., Сагач Г.М., Сисоєва С.О., Щербань П.М., Фіцула М.М., Ягупов В.В. та інші).

На сьогодні видано багато українських підручників та посібників з курсу "Українська мова професійного спрямування", а також різноманітних довідників з ділового спілкування, але жоден із них не задовольняє повною мірою потреб студентів. Можна навести приклади декількох: навчальний посібник для вищих та середніх спеціальних навчальних закладів "Сучасні ділові папери", авторами якого є С.В. Глущик, О.В. Дияк, С.В. Шевчук

; навчальний посібник "Українська мова професійного спрямування" В.О. Михайлюка

; модульний курс С.В. Шевчук "Ділове мовлення" [4]; підручник "Сучасна ділова українська мова" В.Ф. Максименка [5], підручник для вищих навчальних закладів "Сучасна українська ділова мова" М.Зубкова [6], "Українська ділова і фахова мова: практичний посібник на щодень" за редакцією М.Д. Гінзбурга [7], "Ділова українська мова" В.М. Пивоварова та Ю.І. Калашника [8], "Ділова українська мова" І.М. Плотницької [9], "Українська мова професійного спілкування" 3. Мацюк та Г. Станкевич [10] тощо.

Також існують теоретичні розробки з курсу: Онкович Г.В. "Теоретичні основи використання ЗМІ у навчанні української мови студентів-нефілологів" [11], Павленко О.О. "Теорія і практика навчання ділової комунікації" [12], Сагач Г.М. "Мистецтво ділової комунікації" [13]; численні статті В. Михайлюка "Українська мова професійного спілкування" [14]; Н. Непийводи "Проект програми з основ професійної мовної підготовки" [15], О. Тищенка "Модель курсу "Мова професійного спілкування" [16] та інших.

Метою дослідження є спроба показати певні можливості реалізації компетентнісного підходу до вивчення курсу української мови професійного спрямування засобами сучасних педагогічних технологій.

Виклад основного матеріалу. На сьогодні у професійній педагогіці також немає одностайного підходу до розуміння поняття "компетентнісний підхід". Під цим поняттям розуміють спрямованість освітнього процесу на формування і розвиток ключових (базових, основних, над-, міжпредметних),

загальногалузевих та предметних

компетентностей особистості [17, 66; 18, 453].

У свою чергу, поняття "компетентність" теоретики педагогіки визначаються як "спеціальним шляхом структуровані

(організовані) набори знань, умінь, навичок і ставлень, які набуваються у процесі навчання, що дають змогу людині визначати, тобто ідентифікувати і розв'язувати незалежно від контексту (від ситуації) проблеми, характерні для певної сфери діяльності" [18, 449].

З формуванням ключових компетентностей фахівця співвідноситься мета сучасної освіти, не лише в


Сторінки: 1 2 3 4 5