У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 37

УДК 37.036

Батрак Т.В., Інститут проблем виховання АПН України

Естетичне виховання у сучасній старшій школі як психолого-педагогічна

Стаття присвячена актуальній педагогічній проблемі - естетичному вихованню старшокласників. Проаналізовано психолого-педагогічну літературу з досліджуваної проблеми, визначено поняття "естетичне виховання у сучасній старшій школі", виявлено його особливості.

The article touches upon an actual pedagogical problem - aesthetical education of senior pupils. Psychological and pedagogical literature on the problem is analysed. The definition of the notion "aesthetical education of senior pupils" is given. The peculiarities of aesthetical education of senior pupils are defined. Становлення української державності, демократизація суспільства, інтеграція України в світове та європейське суспільство вимагають модернізації сучасної системи освіти і виховання. Адже ситуація, що нині склалася у країні, передбачає виховання динамічної

індивідуальності, гармонійно розвиненої, життєво компетентної, національно свідомої, високоосвіченої, творчої особистості. На жаль, сьогодні люди захоплені науково-технічним прогресом, занурені у "світ інформації'" та інколи вважають логічне мислення єдиним вартим сучасної людини. Присвячуючи всі свої зусилля розвитку раціональності та логіки мислення дитини, часто не приділяють уваги розвитку її почуттів. Успіх людини у житті зумовлюється не тільки її знаннями, не менш важливим є її ставлення до світу, її естетичні ідеали, уподобання, рівень моральних критеріїв. Адже у такому неприборкуваному та зростаючому потоці суспільно-наукових знань необхідне вміння критично сприймати все, що подається на розсуд засобами масової інформації, Інтернет, середою спілкування, батьками, школою та ін. Сім'я і школа, основні інститути соціалізації та виховання дитини, виявляються неспроможними узгоджено відповісти на запитання про призначення людини в нових умовах життя [22]. Саме тому молодь намагається знайти ці відповіді "на вулиці", об'єднуючись в угрупування різного характеру і формуючи свою власну культуру. Дослідники називають її молодіжною субкультурою. Проблема в тому, що цінності та інтереси молоді обмежені, в основному сферою дозвілля: модою, музикою, розважальними заходами, часто малозмістовним спілкуванням. Молодіжна субкультура носить розважально-реактивний та споживчий характер, а не пізнавальний або творчий. Молодіжній субкультурі притаманна наявність неформальних угруповань, які не завжди чинять на внутрішній світ молодої людини позитивний вплив. Найнебезпечнішими, відповідно до класифікації неформальних угруповань, наданої В.

Вороновим та О. Чернічкіною групи, харак-терні для субкультури - антисоціальні (кримі-нальні, агресивно-націоналістичні) [8]. До таких груп належать байкери, скінхеди, неофашисти та інші. І саме тому, у цей важкий період розвитку нашого суспільства школа зобов'язана докласти усіх можливих зусиль, щоб зосередити дитину на вічних ідеалах правди і добра, спрямувати її до істинно прекрасного і відвернути від фальшивого та вульгарного.

Зазначена проблема досліджувалася групою вітчизняних науковців: О. Бичихіна, М. Весе- ловська, JT. Виготський, Н. Витковська, Д. Вод- зінський, X. Горанов, Д. Джола, І. Зязюн, JL Левчук, С. Миропольський, Г. Петрова, В. Швирка, А. Щербо та ін.

Попри велику кількість існуючих досліджень щодо проблеми, естетичне виховання майже не розглядалось саме у контексті сучасної старшої школи. Отже, метою нашої наукової роботи є аналіз психолого-педагогічної літератури щодо проблеми естетичного виховання; розкриття сутності та змісту поняття "естетичне виховання"; виділення особливостей естетичного виховання у сучасній старшій школі; визначення поняття "естетичне виховання у сучасній старшій школі".

В естетичній науці усталеною є теза про те, що теоретичною основою естетичного виховання є естетика [3].

Естетика (в перекладі з грецької - чуттєвий) - філософська дисципліна, предметом якої є галузь виразних форм будь-якої сфери дійсності (у тому числі художньої), даних як самостійна цінність, яка чуттєво безпосередньо сприймається. Естетика, естетичне - все, що чуттєво сприймається - пов'язано з іменем німецького філософа Олександра Баумгартена (XVIII ст.). Він запропонував цей термін для визначення "науки про чуттєве знання". Виокремлення естетики як са-мостійної філософської науки дало можливість розкрити своєрідність естетичного, обгрунтувати і розкрити його цінність [24, с. 570].

За визначенням психологів, "естетичний" означає найвищу концентрацію чуттєвого досвіду суспільної людини, таке вираження пізнання і освоєння світу людиною, яке здатне викликати у неї духовну чуттєву реакцію [13, с. 19].

Ю. Борев визначає предмет естетики як "весь світ, який розглядається з погляду значущості, цінності його явищ для людства" [2, с. 7] і вважає, що естетичне виховання "спрямоване на формування цілісної творчої особистості, охоплює інтелектуальну, емоційну, вольову, ціннісно-орієнтовану її сторони" [2, с. 479].

Вивченню проблем естетичного виховання присвячені роботи філософів та педагогів. Філософи визначають "естетичне виховання як формування у людини здатності сприймати мистецтво та прекрасне, що існує у творіннях людини та природі" [24, с. 570].

Український філософ Л. Левчук відзначає, що категорія естетичне виховання - "це безперервний процес, який триває упродовж усього життя людини, при якому усувається протиріччя у невідповідності між рівнем естетичної культури людства і володінням цією культурою (естетичним досвідом) окремою особистістю в кожний конкретний період її життєдіяльності". На думку Л. Левчук естетичне в людині - "найбільш оптимальна форма збагнення навичок створювати і сприймати красу, передачі естетичного досвіду індивіду за допомогою цілеспрямованої діяльності суспільства " [26, с. 287].

Позиція педагогів може бути представлена визначенням естетичного виховання як "складової частини виховного процесу безпосередньо спрямованої на формування і виховання естетичних почуттів, смаків, суджень, художніх здібностей особистості, на розвиток її здатності сприймати й перетворювати дійсність за законами краси в усіх сферах діяльності людини. Естетичне виховання спрямоване насамперед, на виховання в людині


Сторінки: 1 2 3 4 5