У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 028

УДК 028.02-057.87:37.03 

Клименюк Н.В. 

ВИХОВАННЯ ГУМАННИХ ЯКОСТЕЙ У СТУДЕНТІВ ЗАСОБАМИ БІБЛІОТЕРАПІЇ

Бібліотерапія - галузь діяльності на стику медицини і бібліотечної справи, пов'язана з активним заохоченням людини в читання ретельно підібраної літератури з метою її зцілення, чи вирішення особистих проблем. Стаття висвітлює форми та методи, які здатні зробити бібліотеку не тільки важливим освітнім закладом, а й надати студентові кваліфіковану психологічну допомогу.

Ключові слова: бібліотерапія, студенти, університет, бібліотека, книга.

Библиотерапия - сфера деятельности на стыке медицины и библиотечного дела, связанная с активным поощерением человека в чтении тщательно подобранной литературы с целью его исцеления или решения личных проблем. Статья освещает формы и методы, которые способны сделать библиотеку не только важным образовательным заведеним, но и дать студенту квалифицированную психологическую помощь.

Ключевые слова: библиотерапия, студенты, университет, библиотека, книга.

Bibliotherapy is closely connected with medicine and reading, its aim is to involve people in reading literature which is choused with the purpose to solve their personal problems . The article describes different forms and methods which makes library not only an educational organization but an organization which could give a student qualify psychology help.

Key words: bibliotherapy, student, library, university, book. Щороку фахівцями вищої школи приходиться зустрічатись з новим контингентом студентів. Хто вони? Як сприймають життєві ситуації у стінах ВНЗ? Як складається їх спілкування? Як змінюються установки та цінності? Під впливом яких чинників відбуваються ці зміни, як у позитивну, так і в негативну сторону. В результаті дії визначних причин, особистість може рухнути в соціальну безодню, чи навпаки, подолав вплив негативних життєвих обставин, зайняти гідне місце серед сучасників.

Студенти, аналізуючи життєві ситуації, майже всі відзначають, що події, які відбулися з ними, ведуть до зміни особистості. Відчувається вплив групи, зміна соціальних умов, зміна діяльності,

Якості минулого покоління

Чесність Порядність Доброта

Прагнення бути корисним суспільству Комунікабельність

іереоцінювання цінностей та життєвих ідеалів. акож студенти говорять про зникнення старих і іояву нових установок, ломки стійких стереоти- іів, серйозних змін свого характеру. У студента- очатківця відбуваються зміни в самій структурі )собистості. То що ж це за зміна цінностей і ідеа- ів відбувається у молодої людини, коли вона абуває такого бажаного статусу, як студент?

Студентам, у режимі відкритих питань, запро- онували визначити найтиповіші якості, що харак- геризували покоління їхніх батьків у студентсько- ііу віці, якості притаманні сьогоднішньому поко- інню молодих людей, а також, спробувати спрог- озувати риси молодої генерації майбутнього. Узагальнюючи дані, виявились такі показники:

юлоді Якості майбутньої генерації

Комунікабельність з Безпринципність

Цілеспрямованість Нахабність

Прагматизм

Так, для генерації батьків, за оцінками студентів були характерні переважно моральні якості. У теперішніх студентів переважують особистістно значимі характеристики (самовпевненість, наполегливість), а також, інтелектуально-вагомі (логічне мислення, інтелект, передбачення перебігу подій). Що стосується майбутнього, студенти прогнозують посилення негативних моральних характеристик (жорсткість, бездушшя, безпринципність) та професійно-значимих (ділова хватка, володіння сучасними технологіями) [7].

Таким чином, найбільша кількість опитаних студентів переконана, що головне в сучасному житті - бути активним, сміливим, рішучим, не покладаючись на чиюсь підтримку, а навчаючись у ВНЗ, мають готуватись до затяжних боїв за місце під сонцем. Така поведінка передбачає енергійність, уміння швидко орієнтуватись в екстремальних ситуаціях. Отже, сьогодні студенти намагаються набути ті моральні характеристики, які, на їх погляд, допоможуть їм найближчим часом (10 років) утворити основу суспільних відносин. Здебільшого вони мають негативне моральне починання. Це визначається двома чинниками: з одного боку, економічною ситуацією, а з іншого - культурними трансформаціями, що відбуваються у країні [7].

То ж, цілком зрозуміло і справедливо, що на сучасному етапі стало більше приділятися уваги до проблеми виховання гуманних якостей у молодого покоління. Над цим питанням працювали й працюють у даний час фахівці з різних галузей: педагогіки, психології, філософії, соціології, етики, релігії. Проблема полягає в тому, що всі ці галузі, намагаючись виховувати повноцінно розвинену особистість, лиш частково торкають питання про формування гуманності саме в життєвих ситуаціях, а не десь за межами дійсності.

Оскільки, все-таки, саме навчання являється найважчою і найскладнішою діяльністю для студентів, то ми вирішили, що доцільним буде намагатись впливати на свідомість студентів у тому місці, яке являється осередком спілкування й підготовки до занять - у бібліотеці. А якщо сказати вірніше, то студенти самі вибрали бібліотеку для задоволення своїх моральних потреб. Завданням бібліотекарів було знайти ті прийоми та методи, які б допомогли якомога більшої кількості читачів відчути бібліотеку по-справжньому «своєю» бібліотекою. Причин цьому було декілька: по-перше, Чорноморський державний університет ім. Петра Могили (далі ЧДУ ім. Петра Могили) - єдиний у місті вищий навчальний заклад, де шкалою оцінювання є стобальна система (в усіх інших ВНЗ збереглася п'ятибальна система оцінювання). А ця причина зумовлює проведення в бібліотеці майже всього вільного часу. По результатам моніторингу, який проводили фахівці з кафедри бібліотекознавства інституту культури, відвідуваність студентами вузівських бібліотек приблизно однакова. У ВНЗ із п'ятибальною системою оцінювання, в середньому, студент приходить до бібліотеки 3 рази на місяць. Виключенням стала лише бібліотека ЧДУ ім. Петра Могили, де в середньому, за місяць студент приходить до бібліотеки 6 разів; по-друге, в університеті відсутня психологічна служба, яка може надати студентові в разі необхідності психологічну допомогу. Це знов-таки зумовлює студентів,


Сторінки: 1 2 3 4 5