У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 378

УДК 378.01:001

Системність як принцип виховної роботи у вищому аграрному навчальному закладі

У статті розглядаються особливості виховного процесу у вищому аграрному навчальному закладі. Піднімається проблема формального підходу до окремих аспектів виховної діяльності, визначаються шляхи їх усунення. Особливу увагу приділено специфіці виховної моделі спеціаліста- аграрника.

In the article the peculiarities of the educational process in a higher agrarian educational establishment are examined. The problem of the formal approach to some aspects of educational activity is dealt upon, and the ways of their removal are defined. Special attention is paid to the peculiarities of the model of an agrarian specialist. Однією із умов становлення України як самостійної, економічно незалежної держави є створення якісно нової системи освіти, у якій першорядні завдання стоять перед аграрною освітою. Сучасна система аграрної освіти повинна забезпечити навчання і виховання спеціаліста агропромислового комплексу відповідно до потреб суспільства з

урахуванням особистих якостей, кваліфікації, світогляду. Отже, тема вивчення і подальшого вдосконалення виховних процесів у вищих аграрних навчальних закладах набуває все більшої актуальності і висуває перед дослідниками вирішення цілої низки завдань. Перш за все необхідно переглянути організаційно-педагогічні засади підготовки та виховання фахівців для всіх сфер суспільного життя взагалі, і підготовки та виховання студентів вищих аграрних навчальних закладів зокрема.

У завдання даної статті входить саме методико-теоретична проблема впровадження виховних засад у навчально-виховний процес у вищому аграрному навчальному закладі, а також накреслення шляхів її подальшого вдосконалення. Формування особистості фахівця агропромислового комплексу - громадянина України, що здійснюється у вищих аграрних закладах освіти, передбачає високий рівень фахової підготовки, опанування професійними знаннями та навичками, виховання гармонійно розвиненої, високоосвіченої, соціально активної та національно свідомої людини з глибокою громадянською відповідальністю, високими духовними якостями. Безперечно, що для досягнення поставленої мети у виховному процесі необхідно застосовувати системний підхід.

Проте, аналізуючи науково-методичну літературу з проблеми виховання студентів- аграр-ників, зауважимо, що питання системи виховної роботи у вищих аграрних закладах освіти, на наш погляд, залишається поза увагою вітчизняних педагогів-науковців, методистів. Це свідчить про недооцінку виховного потенціалу і, безперечно, відбивається на організації виховної роботи у закладах освіти аграрного профілю.

Система у філософському розумінні - це сукупність елементів, що перебувають у стосунках і зв'язках один з одним, і яка складає відпо-відну цілісність, єдність [1, с. 608]. Поняття "система" В. Афанасьев, 3. Барклай, Ю. Гапон розуміють по-різному: як сукупність елементів, між якими існує закономірний зв'язок чи взаємодія, як комплекс елементів, що перебувають у певних межах і зв'язках, як множину взаємо-пов'язаних елементів, котрі утворюють стійку єдність і цілісність із середовищем, і яка (множина) володіє інтегральними властивостями і

закономірностями [2].

Поняття "педагогічна система" у науково- педагогічній літературі трактується на основі різних підходів, схем, побудов та визначень.

Макаренко підкреслював, що "жодний засіб... не може бути визнаним ні добрим, ні поганим, якщо ми розглядаємо його окремо від інших засобів, від усієї системи, від усього комплексу впливів" [3, с. 214]. Отже, виховну роботу треба будувати на основі "комплексу впливів", їх системи.

Проблеми системи виховної роботи розглядаються в працях М. Болдирєва,

Караковсь-кого, О. Киричука, Б. Кобзаря. JI. Новікової, А. Сидоркіна [4]. Принципи системного підходу на основі діяльності загальноосвітньої школи досліджували Ю. Бабанський, В. Беспалько, В. Сімонов, П. Фролов [5]. Система виховної роботи школи, на думку педагогів, це впорядкована сукупність взаємопов'язаних иозаурочних заходів, підпорядкованих педагогічно доцільним за певних умов цілям виховання. Проблема системного підходу до виховної роботи в навчальних закладах професійно-технічної освіти висвітлена в дослідженнях В. Авраменко, В. Жука, П. Лузана, Л. Комісарової, Н. Ничкало, В. Петро-вича, М. Таланчука та ін. [6]. Виховну систему вищих професійних училищ В. Петрович розглядає як цілісний педагогічний процес формування і розвитку особистості майбутнього робітника (спеціаліста), що здійснюється на основі єдності з навчальним процесом, взаємодії з соціальним середовищем, урахування особистісних інтересів, нахилів учня і соціального замовлення суспільства, матеріальної бази та специфіки професійно- технічного навчального закладу [7].

Більшість дослідників вважає, що будь-яка педагогічна система складається з взаємопов'язаних підсистем, компонентів. Причому кожна система є компонентом іншої системи вищого рівня. Жодна з цих систем не ізольована, а обов'язково пов'язана з

найрізноманітнішими системами і системними утвореннями. Ці зв'язки є настільки тісними, що зміна одного з них призводить до повної зміни системи (Т. Ільїна, Б. Рєзніков). Наприклад, у аграрних вищих навчальних закладів

підсистемою виховної роботи є навчальний процес, безпосередньо пов'язаний зі змістом навчальних дисциплін, їх виховним потенціалом. Іншою підсистемою виховної роботи є позааудиторна діяльність студентів, у процесі якої вони поглиблюють свої професійні знання, уміння та навички, набувають соціального досвіду, фізичного гарту тощо.

Проблема системи виховної роботи у вищих закладах освіти, зокрема у вищих аграрних навчальних закладах, є малодослідженою. Наукові праці (В. Караковський, В. Кутьєв, М. Поташ-ник, Д. Русаковська та ін.) в основному присвячені розкриттю системного підходу до виховання учнів загальноосвітньої школи.

Існує декілька підходів до розуміння структури виховної системи навчального закладу (В. Караковський, О. Лященко, Л. Новікова, 3. Тимошенко). Система виховної роботи, на думку педагогів, це впорядкована сукупність взаємопов'язаних навчальних і иозаурочних заходів, упорядкованих педагогічно доцільними за даних умов цілями виховання, що є одним із різновидів соціальних систем і має низку спільних з ними


Сторінки: 1 2 3 4 5





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Організація та проведення дослідницької практики студентів спеціальності "Соціальна робота" - Стаття - 13 Стр.
СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА ПРОФІЛАКТИКА ШТУЧНОГО ПЕРЕРИВАННЯ ВАГІТНОСТІ СЕРЕД ДІВЧАТ ЮНАЦЬКОГО ВІКУ: ЗАРУБІЖНИЙ ТА ВІТЧИЗНЯНИЙ ДОСВІД - Стаття - 14 Стр.
ПРОЕКТНА МЕТОДИКА ЯК ТЕХНОЛОГІЯ ПІДГОТОВКИ МАГІСТРАНТІВ ДО МІЖКУЛЬТУРНОГО ПРОФЕСІЙНОГО СПІЛКУВАННЯ - Стаття - 14 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ для АГРАРНОЇ ГАЛУЗІ В КРАЇНАХ ЗАХІДНОЇ ЄВРОПИ - Стаття - 13 Стр.
ІНФОРМАЦІЙНЕ СУСПІЛЬСТВО: КРОС-КУЛЬТУРНИЙ АСПЕКТ - Стаття - 14 Стр.
Компенсаторні навчальні курси як один із заходів підвищення освіти в суспільстві - Стаття - 14 Стр.
СПІВРОБІТНИЦТВО КРАЇН ЄС ЩОДО ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ АГРАРНОЇ ГАЛУЗІ ТА СІЛЬСЬКОГО РОЗВИТКУ - Стаття - 13 Стр.