У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 364-787

УДК 364-787.7:618.3-055.25 

Файчук О.Л.

СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА ПРОФІЛАКТИКА ШТУЧНОГО ПЕРЕРИВАННЯ ВАГІТНОСТІ СЕРЕД ДІВЧАТ ЮНАЦЬКОГО ВІКУ: ЗАРУБІЖНИЙ ТА ВІТЧИЗНЯНИЙ ДОСВІД

Багатьма країнами світу накопичений певний досвід реалізації соціально- педагогічної профілактики штучного переривання вагітності серед дівчат юнацького віку. Кожна країна має свої особливості в реалізації даного виду профілактики на різних рівнях та різними організаціями, розробляються відповідні законодавчі акти та програми. Такий досвід особливо цінний для України, в якій рівень штучного переривання вагітності серед дівчат юнацького віку залишається на високому рівні.

Ключові слова: штучне переривання вагітності, соціально-педагогічна профілактика абортів в США, соціально-педагогічна профілактика абортів у Великій Британії, соціально-педагогічна профілактика абортів у Росії, соціально- педагогічна профілактика абортів в Україні, контрацепція.

Многими странами мира накопленный опыт работы реализации социально- педагогической профилактики искусственного прерывания беременности среди девушек юношеского возраста. Каждая страна имеет свои особенности в реализации данного вида профилактики на разных уровнях и разными организациями, разрабатываются соответствующие законодательные акты и программы. Такой опыт особенно ценен для Украины, в которой уровень абортов среди девушек юношеского возраста остается на высоком уровне.

Ключевые слова: искусственное прерывание беременности, социально- педагогическая профилактика абортов в США, социально-педагогическая профилактика абортов в Великобритании, социально-педагогическая профилактика абортов в России, социально-педагогическая профилактика абортов в Украине, контрацепция.

Many countries of the world the saved upexperience of realisation of socially- pedagogical preventive abortion among youth. Each country has the features in realisation of preventive at different levels and the different organisations, corresponding acts and programs are developed. Such experience is especially valuable to Ukraine in which level of abortions among youth remains at high level.

Key words: abortion, social-pedagogical preventive of abortions in the USA, social- pedagogical preventive of abortions in Great Britain, social-pedagogical preventive of abortions in Russia, social-pedagogical preventive of abortions in Ukraine, contraception. Для України, як і для більшості країн світу, проблема штучного переривання вагітності вийшла за рамки суто медичного погляду, адже питання репродуктивного здоров'я населення набуває загальнодержавного характеру та потребує міжсекторного підходу у своєму вирішенні.

Штучне переривання вагітності, як багатоаспектна соціально-педагогічна, медична та моральна проблема, чинить свій негативний вплив на здоров' я жінки, її психологічний стан, взаємостосунки з оточуючими (чоловіком та дітьми) і може навіть призвести до її смерті. На сучасному етапі вже не стоїть питання про те, чи є аборт небезпечним, а є важливим питання, якими методами боротися з цим негативним явищем. Саме з огляду на це, у більшості країн світу розроблені та впроваджуються загальнонаціональні програми, які регулюють дану проблему. Але, незважаючи на це, кількість операцій зі штучного переривання вагітності залишається вражаюче високою, не припиняється і тенденція вчинення даної операції дівчатами у юнацькому віці, що особливо небезпечно для їх молодого організму.

Як засвідчує статистика, щорічно в світі більш ніж мільйон дівчат у юнацькому віці, понад 65 % з яких незаміжні, мають шанс стати матір'ю. Близько 40 % з них роблять аборт, у 10 % вагітність закінчується викиднем, і лише 50 % народжують дітей [6, с. 225]. У Великобританії (близько 30 млн жінок) попри те, що вона має найвищий рівень підліткової контрацепції серед країн Західної Європи, кількість абортів серед дівчат юнацького віку (14-18 років) становить 40 тисяч абортів щороку, а у віковій категорії 25-29 років цей показник становить 36 тисяч. Що ж стосується України, то загальна кількість абортів, учинених дівчатами у віці від 14 до 18 років, становить за офіційними даними близько 10 тисяч [8, c. 16]. За словами головного спеціаліста МОЗ України з дитячої та підліткової гінекології Ірини Вовк, 90 % дівчат у юнацькому віці, які вступають у статеві відносини, сьогодні абсолютно не підготовлені до інтимного життя. Близько 90 % дівчат, які йдуть у такому юному віці на операцію зі штучного переривання вагітності, не мають жодних уявлень ні про методи контрацепції, ні про сам аборт, який у подальшому дуже часто обертається безпліддям. Через це надзвичайно гостро постає питання статевого виховання у сім' ї та у школі, реалізації соціально-педагогічної профілактики штучного переривання вагітності.

З огляду на вищесказане, метою даної роботи є аналіз та порівняння вітчизняного і зарубіжного досвіду у сфері соціально-педагогічної профілактики штучного переривання вагітності.

Досягнення поставленої мети можливе за допомогою вирішення низки завдань, найважливішими з яких є:

проаналізувати теоретичний матеріал стосовно зарубіжного досвіду профілактики штучного переривання вагітності;

розглянути теоретичний матеріал стосовно вітчизняного досвіду профілактики штучного переривання вагітності;

узагальнити та систематизувати підібраний матеріал, зробити належні теоретичні висновки. Питання, пов'язані з вивченням проблеми

штучного переривання вагітності у зарубіжних країнах, стали предметом дослідження багатьох сучасних учених: В. Вустенко, І. Братусь, О. Ісупової, А. Попова, О.Осколкова, А. Кушельова, Ф. Райс, Дж. Уілкне та ін. Питаннями ж штучного переривання вагітності, як медичної та соціально-педагогічної проблеми в Україні, займалися такі вітчизняні науковці: О. Соловйов, Н. Ольшевська, Г. Крючов та ін. Але слід зазначити, що все ж таки вітчизняною та зарубіжною наукою мало уваги приділяється саме вивченню та розробці питання соціально- педагогічної профілактики штучного переривання вагітності.

Багатьма країнами світу, в тому числі й Україною, робляться певні кроки, направлені на зменшення кількості операцій зі штучного переривання вагітності. Яскравим прикладом цього є той факт,


Сторінки: 1 2 3 4 5