У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 378:004

УДК 378:004

РОЛЬ ТА МІСЦЕ ДИСТАНЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УНІВЕРСИТЕТСЬКІЙ СИСТЕМІ ОСВІТИ

Виявлено місце та зроблено теоретичне обґрунтування ролі елементів дистанційного навчання в освітній системі університету за умов використання інформаційного середовища дистанційного навчання Moodle. Установлено, що використання дистанційних та інформаційних технологій в очній та заочній формах навчання під час самостійної та аудиторної роботи студентів університету надає значно більші можливості для активізації навчально- пізнавальної діяльності у порівнянні з традиційними формами навчання.

Theoretical ground of the role of elements of remoted studying in educational university system on the MOODLE platform is given in the article. It is stated that usage of distance and informational technologies in different kinds of gaining education for class and independent work gives university students more possibilities for active comprehensive activity compared with traditional forms of teaching. Розвиток інформаційних технологій зробив актуальною проблему модернізації університетської системи освіти. Істотні структурні зміни були зумовлені розвитком Інтернету, його впливом на всі сторони діяльності суспільства та зростанням потреби у вищій і безперервній освіті. Соціально-економічні зміни в країні вимагають підготовки фахівців нової формації - впевнених, активних, здатних творчо мислити, адаптуватися до умов швидкого оновлення професійних знань та інформаційних технологій [1, 2]. Це обумовлює потребу сучасного суспільства у спеціалістах з високим рівнем пізнавальної активності, забезпечити яку можна шляхом формування у студентів прийомів активної навчально-пізнавальної діяльності. В зв'язку з цим є необхідність говорити про використання в педагогічному процесі інноваційних технологій навчання, здатних формувати необхідні якості особистості. Найбільш перспективною і підходящою для вирішення поставлених задач є технологія дистанційного навчання, яка базується на принципах відкритого навчання, широкому використанні комп'ютерних технологій та має велику пізнавальну мотивацію.

В умовах модернізації освітньої системи дистанційне навчання має ряд переваг та стає особливо актуальним під дією таких соціально- економічних процесів у країні: економічне реформування, що висуває нові вимоги до рівня світи фахівця; формування нових потреб щодо змісту та технологій освіти; політичні та економічні зміни, які супроводжуються розширенням міжнародних зв'язків, в тому числі і у сфері освіти; поява та швидкий розвиток якісно нових технічних засобів обміну інформацією між учасниками освітнього процесу; посилення міжнародної інтеграції в області освіти. Це стимулює вищі учбові заклади до використання в навчальному процесі дистанційних технологій.

У "Концепції розвитку дистанційної освіти в Україні" (2000 p.), Національній доктрині розвитку освіти в Україні у XXI столітті (2002 p.), рішенню колегії Міністерства освіти і науки України "Про стан і перспективи розвитку дистанційного навчання в Україні" (2005 р.) та інших державних документах значна увага приділяється активному використанню прогресивних освітніх концепцій та дистанційних педагогічних технологій. До основних завдань сучасного етапу розвитку системи дистанційної освіти в нашій країні віднесено впровадження технологій дистанційного навчання не тільки в дистанційній освіті, а йу всіх формах навчання в університеті: очній, заочній, екстернаті [3].

Зарубіжні та вітчизняні дослідники у своїх працях розробляли різноманітні аспекти теорії та практики дистанційного навчання (Дж. Андерсон, Е. Доунс, А. Огур, А. Андреев, П. Підкасистий, Є. Полат, В. Биков, В. Олійник,

Рибалка та інші). У центрі уваги дослідників постійно перебуває проблема активізації навчально-пізнавальної діяльності, успішне вирішення якої сприяє формуванню активності як риси особистості (Л. Виготський, О. Леонтьев,

Рубінштейн, О. Білецький, Л. Арістова, П. Підкасистий, Н. Тализіна, Г. Щукіна, Т. Шамова). Належна увага в працях вітчизняних педагогів приділяється питанням, пов'язаним з реформуванням освітньої системи - сучасним педагогічним технологіям у професійній підготовці майбутніх фахівців, забезпеченню сталого розвитку університетської освіти, проблемам неперервної освіти (П.М. Воловик, Р.С. Гуревич, О.С. Падалка, О.М. Пєхота, С.О. Сисоєва, О.П. Мещанінов).

Зроблений аналіз сучасних вітчизняних наукових робіт у галузі дистанційної освіти дозволив виявити, що дослідженню можливостей активізації пізнавальної діяльності студентів у разі використання елементів дистанційного навчання в освітній системі класичного університету приділяється недостатня увага. Немає єдиного підходу до організації змішаного навчання з метою активізації навчально- пізнавальної діяльності, відсутнє дослідження особливостей використання сучасних інформаційних технологій при цьому та психолого- педагогічне обґрунтування використання елементів дистанційного навчання на тих чи інших етапах очного та заочного навчання, організації самостійної роботи, контролю досягнень тощо. Потребує обґрунтування система стимулів у цих умовах.

Потреба активізації пізнавальної навчальної діяльності студентів, застосування з цією метою дистанційних та інформаційних технологій супроводжується збільшенням долі самостійної роботи студентів та вимагає реорганізації освітнього процесу в університеті, розробки нових та модернізації традиційних засобів, методів і форм навчання. Для розв'язання задачі активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів при впровадженні в освітню систему університету елементів дистанційного навчання необхідно оптимально визначити їх місце в традиційних формах навчання.

Це обумовило мету та основні напрямки дослідження, наукова новизна якого полягає в тому, що в результаті зробленого теоретичного та експериментального обґрунтування ролі та місця дистанційних технологій в очній та заочній формах навчання було запропоновано новий підхід до активізації пізнавальної діяльності студентів університету. Результати дослідження були використані при розробці методики активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів у процесі вивчення дисциплін комп'ютерного циклу в Інституті державного управління Миколаївського державного університету ім. Петра Могили.

Для досягнення поставленої мети було обрано об'єкт дослідження - процес вивчення комп'ютерних дисциплін з використанням дистанційних технологій в університеті, предмет дослідження - форми, методи та


Сторінки: 1 2 3 4





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТИВНОГО стилю ПРОФЕСІЙНОГО СПІЛКУВАННЯ У МАЙБУТНІХ ВИКЛАДАЧІВ - Стаття - 13 Стр.
ОРІЄНТАЦІЯ СИСТЕМИ ТРЕНУВАННЯ НА ДОСЯГНЕННЯ ОПТИМАЛЬНОЇ СТРУКТУРИ ЗМАГАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ БАР'ЄРИСТА - Стаття - 21 Стр.
ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ АРТ-ТЕРАПІЇ У ВИХОВАННІ САМОСТІЙНОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ІНТЕРНАТНИХ ЗАКЛАДІВ РІЗНОГО ТИПУ - Стаття - 14 Стр.
ВИКОРИСТАННЯ ТІЛЕСНИХ СИМВОЛІВ ЯК ЗАСОБІВ КОМУНІКАЦІЇ В ТАНЦЮВАЛЬНО- ПСИХОМОТОРНОМУ ТРЕНІНГУ - Стаття - 14 Стр.
Самостійна робота студентів як умова їх професійного становлення - Стаття - 13 Стр.
ДОСВІД УНІВЕРСИТЕТІВ США В ДОСЛІДЖЕННЯХ АКАДЕМІЧНОЇ ПОРЯДНОСТІ - Стаття - 13 Стр.
КРИТЕРІЇ, ПОКАЗНИКИ ТА РІВНІ СФОРМОВАНОСТІ КУЛЬТУРИ МОРАЛЬНО- ДІЛОВИХ ВІДНОСИН У МАЙБУТНІХ МЕНЕДЖЕРІВ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Стаття - 13 Стр.