У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 378

УДК 378.147:811.111

Картель Т.М., Південноукраїнський державний педагогічний університет ім. К.Д.Ушинського (м. Одеса)

Самостійна робота студентів як умова їх професійного становлення

У статті визначається сутність самостійної роботи студентів як умови їх професійного становлення. Аналізується використання самостійної роботи на заняттях з іноземної мови як стратегія професійного становлення майбутніх спеціалістів.

In the article we determined the essence of independent activity of students as the condition of their professional formation. The usage of independent activity during the foreign language lessons as a strategy offuture specialists' professional formation is analysed. Сучасному суспільству і виробництву потрібні спеціалісти, які володіють здатністю мислити самостійно, творчо. Новітні технології вимагають від молодих фахівців не просто освіченості, активності, пошуку, але також самостійності, впевненості, відповідальності, уміння жити і працювати в нових умовах, бути соціально зорієнтованими. Виходячи з цього, самостійна робота майбутніх спеціалістів набуває великого значення.

Проблема організації самостійної діяльності не нова і актуальна не лише для України. Історії вищої школи відомі імена визначних учених - прибічників самостійної роботи студентів (М.І.Пирогов, Д.І.Менделєєв, М.І.Лобачевський, М.Є.Жуковський), а також сучасних вчених- педагогів та практиків (Н.А.Аверін, А.М.Алек- сюк, С.І.Архангельський, І.А.Зязюн, М.І.Мах- мутов, Н.Г.Ничкало, М.Нікітін, І.М.Плагов, Г.Г.Савельєв, В.Л.Шатуновський та ін.)

У дослідженнях вітчизняних та зарубіжних науковців самостійна робота розглядається як засіб активізації самостійної діяльності студентів у навчанні (П.І.Підкасистий), як форма індивідуалізації та диференціації навчання (І.Унт), як обов'язкова умова наступності у роботі між школою та ВНЗ (А. Алексюк, О. Мороз), як особливий вид діяльності навчання - самостійної діяльності учіння (В.А.Козаков) тощо. К.К.Платонов та

Г. Г.Голубєв вважають, що самостійність є найважливішою професійною психічною якістю, яка характеризує здатність систематизувати, планувати та регулювати свою діяльність без безпосереднього постійного керівництва та практичної допомоги з боку керівника.

Сутність самостійної пізнавальної діяльності, а також її наукові, теоретичні та методологічні засади викладені в працях А.С.Макаренка, К. Д. Ушинського, В. О. Сухомлинського,

М.Леонтьєва та інших.

Підходи до організації самостійної пізнавальної діяльності студентів визначено у працях Ю. К.Бабанського, В.А.Козакова,

Я.Лернера, В.О.Онищука, П.І.Підкасистого, М. М.Скаткіна та інших. Проте в вищих навчальних закладах, враховуючи особливості виробництва на сучасному етапі, виникає об'єктивна потреба більше уваги приділяти самостійній роботі студентів як умові їх професійного становлення. На сьогоднішній день питання підвищення ефективності професійної підготовки спеціалістів і максимального використання з цією метою можливостей самостійної роботи (у тому числі, при вивченні іноземної мови), набувають актуальності. Достатньо важливим фактором виступає і те, що майже в усіх вищих навчальних закладах України пріоритетними в підготовці майбутніх спеціалістів є формування творчої, активної і самостійної особистості; розвиток інтересу до отриманих знань; формування професійно направлених мотивів навчальної діяльності. На жаль, сьогодні у багатьох викладачів відсутня система, яка передбачає використання завдань, направлених на розвиток самостійної роботи в процесі професійного становлення майбутніх спеціалістів.

Отже, враховуючи актуальність проблеми та її недостатню розробленість, метою нашого дослідження є самостійна робота студентів як умова їх професійного становлення.

Професійне становлення - тривалий життєвий процес, один з аспектів загального розвитку особистості, де важливого значення набуває розуміння особистістю самої себе як професійно підготовленого фахівця. Цей процес складається з формування адекватної картини професійного світу, уявлення про самого себе та співвідношення цих двох образів. Також у психологічній літературі все більше з'являється праць, де робиться спроба пов'язати професійну діяльність зі ставленням до світу, позначити зв'язок праці, життя, щастя й долі [2]. Все це дозволяє зробити висновок про нерозривний зв'язок професійного самовизначення із самореалізацією людини в інших важливих сферах життя.

Розгляд психологічного аспекту проблеми професійного самовизначення неможливий без урахування закономірностей розвитку особистості, яку розглядають як сукупність внутрішніх умов, через які переломлюються зовнішні впливи. Професійне самовизначення розуміють як суттєву сторону загального процесу розвитку особистості. Отже, особистість є суб'єктом свого професійного становлення. Процес суб'єктивного становлення студента як спеціаліста зорієнтований на засвоєння їм засобів професійної діяльності.

Професійна діяльність є основною серед різноманітних видів соціальної діяльності людини. Це пояснюється тим, що саме в цьому виді діяльності людина може задовольняти свої потреби і розкривати свої можливості. В процесі професійного становлення особистості здійснюється розширення і збагачення всієї системи життєвих відносин людини [5]. В нашій статті ми будемо розглядати діяльність інженерів, зокрема підготовку майбутніх спеціалістів в галузі будівництва.

На нашу думку, оптимальними умовами професійного становлення майбутніх інженерів можуть бути наявність стійкого інтересу, потреби займатися інженерною діяльністю, кредитно-модульна система і самостійна робота студентів. Метою даної статті є розкриття суті самостійної роботи в процесі професійного становлення майбутніх інженерів-будівельників.

Під професійним становленням інженерів- будівельників ми розуміємо тривалий процес розвитку стійкого позитивного відношення особистості до обраної професії та необхідних для успішної професійної діяльності знань, умінь і практичних навичок. Ми вважаємо, що професійне становлення майбутніх спеціалістів - складний, багатоаспектний процес прийняття й творчого переосмислення завдань діяльності в конкретних умовах та визначення своєї ролі в них.

Під самостійною роботою студентів як умови їх професійного становлення ми розуміємо процес організації цілеспрямованої самостійної роботи майбутніх спеціалістів, яка повинна привити їм професійні якості, уміння, навички, інтерес до обраної професії, потребу нею займатися. В нашому дослідженні самостійна робота студентів виступає і як фактор, який сприяє більш швидкому і більш ефективному проходженню цього процесу.

Сьогодні досить часто можна почути таку думку, що майбутньогго спеціаліста


Сторінки: 1 2 3 4