У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 378

УДК 378.14

Ромакін В.В., Миколаївський державний гуманітарний університет імені Петра Могили

ДОСВІД УНІВЕРСИТЕТІВ США В ДОСЛІДЖЕННЯХ АКАДЕМІЧНОЇ ПОРЯДНОСТІ

У статті представлено огляд досліджень американських учених з етичних питань. Розглянуто деякі стратегії впровадження академічної порядності: кодекси честі та створення відповідного клімату в університеті.

The article includes a review of American scientists' study of some ethic issues: Certain academic integrity strategies, such as honor codes and special climate in campus are considered. Центр Академічної Освіти (Center for Academic Integrity) США визначив академічну порядність (academic integrity) як обов'язкове дотримання за будь-яких умов п'яти фундаментальних цінностей: чесності, довіри, справедливості, поваги та відповідальності [9]. Фундаментальною проблемою академічної порядності, як визначають дослідники, є академічна нечесність [5].

Проблема академічної порядності в Україні має два аспекти. З одного боку, це катастрофічний рівень академічної нечесності, типовий для всього пострадянського простору та визначений іноземними викладачами, перш за все стипендіатами імені Фулбрайта, як такий, що вимагає невідкладної та першочергової уваги [25, 33, 57]. З іншого боку, українське суспільство, насамперед освітяни, не надавали суттєвої уваги цій проблемі, тому що в пострадянському суспільстві на тлі боротьби з корупцією і розкраданням державної та громадської власності проблема академічної порядності для багатьох видається несуттєвою.

У США, напроти, боротьба за академічну порядність має давні традиції та досліджується тривалий час. Не тільки освітяни, а й журналісти та політики залучені до цього, тому що академічна етика у значній мірі визначає майбутні стосунки в бізнесі та суспільстві [19, 48]. За оцінкою американських учених, обговорення проблем академічної порядності триває вже від 50 до 70 років [10, 54]. Дослідники підкреслюють значення історичного досвіду розвитку академічної порядності [12, 29]. Етичні норми змінюються із розвитком суспільства. Наприклад, традиційні кодекси честі трансформуються у модифіковані, які розглядають нечесність як помилку, а не злочин, та надають студентові шанс виправитися.

У результаті огляду літератури можна визначити такі підходи до аналізу академічної порядності:

1. Кількісні та якісні дослідження, що спираються на ставлення учасників навчального процесу і стосуються, головним чином, таких питань:

1.1. Як студенти дотримуються академічної порядності? Це є найбільш популярним видом дослідження, який включає опитування студентів одного або декількох університетів щодо того, чи припускалися вони списування і з яких причин. Дослідники повідомляють, що від 35 [11] до 75 [53] відсотків студентів списували хоча б один раз. Найчастіше списування полягало у плагіаті [7], підказках на тестах, у підробці бібліографічних джерел [59], копіюванні інформації без посилань [50].

Як правило, додатково досліджувалися впливи інших факторів, таких, як стать, рік навчання, національність тощо [64, 52, 21, 15, 51, 18, 1, 50]. Наприклад, деякі дослідження не виявили суттєвої різниці між поведінкою іноземних та американських студентів, що привело до висновку: культурне середовище має більший вплив, ніж попереднє виховання [31, 55]. Це підкреслює важливість створення спеціального культурного клімату в українських університетах, який буде сприяти дотриманню умов академічної порядності.

Суттєва частина досліджень присвячена визначенню мотивації проявів нечесності. Студенти називали такі причини нечесної поведінки: прагнення до кращих оцінок [32], перевантаження [11], брак знань з основ академічної порядності [9], а також причини, що змушували залишатися чесними: страх бути спійманим [32], особиста чесність [11], а також почуття провини та моральна відповідальність [56].

Зі здивуванням ми дізнаємося, що отримання знань, ключова місія освіти, не присутнє серед важливих причин, які впливають на студентське бажання залишатися чесним. Звідси постає таке питання: чи цей мотив недостатньо розглянутий у дослідженнях, чи студенти, дійсно, мають низький рівень мотивації до знань, і це є надзвичайно важливою, але прихованою причиною нечесності. В Україні, де освіта часом є дуже формальною [25] і мотивація отримати диплом є традиційно вищою, ніж інтерес до знань, рівень нечесності величезний. Тому проблема впливу мотиву отримання знань на академічну порядність, точніше - його брак, вимагає спеціального дослідження.

Як професори та адміністрація реагують на випадки списування? Дослідники визначили, що викладачі намагаються оминути офіційні процедури розслідування та покарання в університетах та пробують розібратися у цих випадках приватно [27, 4]. Причинами приховання інцидентів з порушенням академічної нечесності є або бажання уникнути складного і виснажливого розслідування [64], або формальність і негнучкість офіційних процедур [2]. Часто професорами навіть не усвідомлюється серйозність цієї проблеми [4, 61]. Більше того, їхня поведінка може провокувати нечесність [3]. До того ж професори називають інші причини студентської нечесності, ніж самі студенти [20], наприклад студентську толерантність до випадків нечесності [65].

Які причини зростання академічної нечесності? Вчені реєструють суттєве зростання нечесності протягом останніх років, причому Інтернет часто називають найбільш поширеним джерелом плагіату [46, 17]. Більш ніж 50% студентів допускають можливість використання Інтернету для списування [56]. Дослідники часто доходять висновку, що сучасні інформаційні технології є причиною зростання нечесності [63, 65]. Деякі дискусії, щоправда, висувають таку ідею, що зменшення впливу мотивації для отримання знань є більш важливим фактором зростання плагіату. Наприклад, McCabe [39] висуває ідею, що списування є реальною проблемою тільки при вивченні тих предметів, які не цікавлять студентів. Якщо це так, тоді причина зростання нечесності може полягати у зменшенні студентського інтересу до отримання конкретних знань.

Willen [60] визначив, що 38% студентів коледжів вдаються до плагіату з


Сторінки: 1 2 3 4