У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 378

УДК 378.14:[005:339] 

Запорожець Я.В.

КРИТЕРІЇ, ПОКАЗНИКИ ТА РІВНІ СФОРМОВАНОСТІ КУЛЬТУРИ МОРАЛЬНО- ДІЛОВИХ ВІДНОСИН У МАЙБУТНІХ МЕНЕДЖЕРІВ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

У статті визначаються критерії, показники та рівні сформованості культури морально-ділових відносин у майбутніх менеджерів зовнішньо-економічної діяльності за результатами констатувального експерименту.

Ключові слова: критерії культури морально-ділових відносин, рівні сформованості культури морально-ділових відносин.

В статье определяются критерии, показатели и уровни формирования культуры морально-деловых отношений у будущих менеджеров внешне-экономической деятельности за результатами констатирующего эксперимента.

Ключевые слова: критерии культуры морально-деловых отношений, уровни сформированности культуры морально-деловых отношений.

The article deals with the study of criteria, indicators and levels of formation of culture of moral-business relations of future international managers on the basis of verifying experiment.

Keywods: criteria for a culture of moral and business relationship, the levels of formation of a culture of moral and business relationship. Актуальність дослідження. Основним критерієм роботи вищого навчального закладу є рівень підготовленості випускників, раціональне поєднання теоретичних знань з умінням застосовувати їх на практиці, що означає потребу вести пошук ефективних форм навчання, удосконалення програм, розробку нових навчальних методик. Основна вада цієї системи полягає, насамперед, у недостатній підготовці випускників економічних спеціальностей до високоякісної праці саме в умовах ринку і, як наслідок, повільна адаптація сучасних молодих спеціалістів на робочому місці, відсутність у багатьох із них сучасних професійних знань, діловитості, відповідальності, винахідливості, ініціативи, творчого підходу до справи, вміння знаходити багатоваріантні й альтернативні рішення практичних проблем, тобто їх готовності до роботи в сучасних умовах. Стає очевидним, що можливості традиційної системи навчання себе вичерпали. Вища професійна освіта з підготовки спеціалістів економічних спеціальностей повинна своєчасно інтегруватися у процес ринкових реформ. Адже існуюча система підготовки та перепідготовки економічних кадрів не завжди відповідає сучасним вимогам. Цей факт буде підтверджено проведеним нами конс- татувальним експериментом серед студентів Миколаївського навчально-наукового інституту Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова.

Мета дослідження полягає у розробці та обґрунтуванні критеріїв та рівнів сформованості морально-ділової культури у майбутніх менеджерів зовнішньоекономічної діяльності.

Характеристики за рівнями сформованості можна виявити лише на основі орієнтирів, в якості яких виступають критерії.

Критерій, на думку М. Монахова, є сукупністю основних показників, що розкривають норму, вищий рівень розвитку відповідної якості. Отже, будучи компонентом критерію, показник є конкретним і типовим проявом однієї із суттєвих сторін, на підставі якого можна «визнати» наявність якості, судити про рівень її розвитку. Для того, щоб показник відповідав своєму призначенню, він повинен по кожному критерію розкривати сутність відповідної якості [3].

Питанню про критерії, показники та рівні професійної діяльності менеджера присвячені дослідження В.П. Черевко, О.О. Вишневської, Н.Л. Замкової, Н.І. Кожемякіної, Н.Ф. Логутіної, Л.Б. Ні- кіфорової, С.М. Тарасової, Н.І. Чабан, Л.І. Бур- дейної та інших.

Дослідник В.П. Черевко визначає наступні критерії діагностування рівня сформованості комунікативної компетентності менеджера: особливості професійно-комунікативного самовизначення менеджерів; схильність до обраної професії та наявність професійно-важливих комунікативних якостей; володіння вербальними та невербальни- ми засобами спілкування і професійним словником; наявність професійно-управлінських комунікативних задатків [5]. Відповідно вивчалися такі показники професійно-комунікативного самовизначення майбутніх менеджерів:

мотиви вибору професії менеджера;

усвідомлення особистісних якостей, необхідних для обраної професії;

особливості розуміння специфіки та ролі комунікативної компетентності в майбутній професії;

співвіднесення вимог комунікативної функції менеджерської діяльності з особистіс- ними характеристиками;

глибина самоаналізу особливостей власного спілкування та усвідомлення засобів і наявність потреби підвищення комунікативної компетентності.

Вироблена й обґрунтована система критеріїв (показників) сформованості ділової культури студента, дослідником О.О. Вишневською, включає: необхідний рівень фахових і культурологічних знань; уміння користуватися набутою інформацією в конкретних соціальних і виробничих ситуаціях; сформованість власного іміджу; володіння культурою мовленнєвої діяльності. Показником ділової культури є також уміння пристосовуватись до будь-якої ситуації та мати успіх у роботі, що допомагає організувати затишок у приватному житті [2].

На нашу думку, ґрунтовним є дослідження Л.Б. Нікіфорової, яка визначила наступні критерії і показники сформованості емоційної культури майбутніх менеджерів:

мотиваційний критерій: інтерес до власних емоційних переживань, усвідомлення значення емоційної культури в особистісно- професійному розвитку, потреба в емоційному розвитку та самовихованні;

когнітивний критерій: якість засвоєння знань щодо емоційної культури (правильність, повнота);

діяльнісно-поведінковий критерій: уміння за зовнішніми ознаками (міміка, пантоміміка) визначати емоційний стан співрозмовника, емоційну обстановку аудиторії та створювати сприятливий емоційний клімат у процесі міжособистісного спілкування, здатність до емпатичного включення суб'єкта у переживання інших людей;

саморегулювальний критерій: уміння адекватно виражати та передавати особистісні емоції, настрої, почуття, здатність контролювати особистісні негативні переживання;

рефлексивний критерій: здатність до внутрішньої самооцінки та самоаналізу особистіс- них емоційних переживань, адекватної оцінки та аналізу переживань інших, а також адекватної оцінки емоційної ситуації [4].

Дослідник Л.І. Бурдейна вивчала моральну культуру студентів торгово-економічного профілю. Критеріальними показниками визначено такі моральні норми: відповідальність за результати економічної діяльності, справедливість у взаємостосунках із суб' єктами економічної діяльності, миролюбність, толерантність у партнерських відносинах, повага людської гідності, порядність у всіх видах бізнесової діяльності. Норми характеризуються ступенем їх прояву, міцністю, глибиною, повнотою, дієвістю, соціальною значущістю характеристик, самостійністю у реалізації моральних знань, умінь, навичок [1].

Незважаючи на значну кількість наукових досліджень із проблем навчання майбутніх менеджерів, управлінців, керівників, питання формування культури морально-ділових відносин потребує подальшого ґрунтовного аналізу з позиції сучасного бачення спеціаліста. Спостерігається недостатність визначення критеріїв, показників та рівнів сформованості культури морально- ділових відносин менеджера зовнішньоекономічної діяльності.

Успішність процесу формування культури морально-ділових відносин у майбутніх менеджерів


Сторінки: 1 2 3 4