У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 331

УДК 331.108:351.711

Г.Ю. ПСАРЬОВ

ПІДГОТОВКА КАДРІВ МУНІЦИПАЛЬНИХ СЛУЖБОВЦІВ: У КОНТЕКСТІ ТЕОРІЇ ТА ПРАКТИКИ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ

Розглянуто приклад створення опорних текстів з теорії та практики регіонального розвитку для попередньої підготовки членів робочих тематичних груп до участі в корпоративних семінарах-тренінгах та проведення муніципальних реформ.

An example of creation of supporting texts on theory and practice of regional development for the preliminary preparation of members of working thematic groups to participation in the corporate seminars-training and carrying out municipal reforms is considered in article.

На сьогодні наявний дефіцит фахівців, здатних забезпечити успішну реалізацію регіональних або муніципальних перетворень. Аналіз прикладів успішних перетворень у різних сферах соціальної діяльності показує, що запорукою успіху завжди була наявність заздалегідь підготовленої команди реформаторів.

Проблемами підготовки великих команд муніципальних і регіональних менеджерів в Україні займається вкрай обмежена кількість учених і фахівців. Аналіз найбільш детально розроблених технологій показав, що приклади підходів до освоєння технології розробки програм розвитку муніципальних утворень, для попередньої підготовки членів робочих тематичних груп до участі в корпоративних семінарах-тренінгах, не висвітлювалися в спеціальній літературі [1 - 4].

Мета роботи - навести приклад освоєння технології розробки програм розвитку муніципальних утворень для попередньої підготовки членів робочих тематичних груп до участі в корпоративних семінарах-тренінгах і надати практичні рекомендації.

Теоретична підготовка учасників семінарів-тренінгів повинна завершитися успішною проектно-програмною роботою. Особливість проектно-програмної роботи полягає в постійній операції з рисунками-образами, які передають не тільки практичні питання, але і хід думок з приводу вирішення виникаючих проблем.

Відображення колективної думки за допомогою рисунка - надзвичайно важка і незвичайна робота. Для полегшення розуміння майбутніх робіт використовувався своєрідний тренажер, який складався з системи рисунків, системи доповідей, ролевих функцій і сценарію відтворення успішної здійсненої проектно-програмної діяльності.

Для розробки моделі розвитку міста необхідно провести процес декомпозиції соціально-економічного комплексу на окремі взаємозв'язані між собою компоненти, які відтворюють цілісну діяльність і досягнення заданих результатів, а саме: механізм створення високоефективних об'єктів нового покоління; процес підготовки конкурентоздатних команд; стратегія реалізації великих проектів; принцип створення проектів і програм; захист проекту перед інвестором; структура команди великого проекту; прогнозований результат; стратегічна мета створення моделі міста і регіону майбутнього.

Після того, як міською радою ухвалено оптимальне рішення, організовується його виконання. Для цього залучається перший заступник і інші заступники вищого посадовця, які займаються різними сферами життя міста. Для збору, обробки даних і видачі необхідної інформації про правильність і ефективність прийнятих рішень використовується головний інформаційно-обчислювальний центр.

У перспективі в кожному районі міста необхідно створити центр програмних рішень, а також команду, яка займатиметься розробкою проектів і програм розвитку міста.

Реалізація проектів і програм розвитку міста повинна здійснюватися силами швидкого розгортання цієї діяльності, яка включає перспективну молодь, з проектним відношенням до свого майбутнього, а також провідних фахівців підприємств і розробників проектів і програм.

Здійснення програм розвитку направлено на розвиток підприємств, районів і міста в цілому. Проекти програм можуть бути як комерційно вигідними, так і комерційно невигідними.

Структура команди реалізації великого проекту включає в себе: раду ініціаторів проекту, у склад якої входить вищий посадовець і ключові фігури міста, представники банку, фонду, науково-економічна Рада, виробничо-технічний колектив, проекти.

Ініціаторами проекту можуть бути: вищий посадовець, ключові фігури міста, зацікавлені в розробці даного проекту, замовники, які і входять до складу ради ініціаторів проекту.

Комерційні проекти фінансуються Банком (фінансовою установою) і зацікавлені в здійсненні проекту, оскільки в результаті планується отримання прибутку. Наукова економічна рада оцінює рентабельність проекту і забезпечує його реалізацію, вона включає групу фахівців і професіоналів.

Соціальні проекти, якими не зацікавилися комерційні структури, потребують фінансування з різних фондів (бюджетне фінансування). Виробничо-технічний колектив (ВТК) забезпечує реалізацію соціальних проектів, і включає професіоналів різних видів діяльності.

Таким чином, реалізація проектів дає результати як на рівні підприємств, районів міста, так і міста в цілому. Кожний проект реалізується в різний період часу і оцінюється по черзі.

Механізм втілення проекту в життя реалізує кроки поетапного переходу регіону до прогнозованого результату. Результат проекту — це оновлений регіон. Для здійснення проекту формується група людей різних сфер діяльності, яка володіє ситуацією на території регіону. Ця група перетвориться на мобільну команду проекту, яка починає роботу в одному з міст регіону. Запустивши механізм роботи в цьому місці, група переходить працювати в інші міста.

Мобільна команда проекту аналізує всі позитивні і негативні сторони в регіоні, а також взаємозв'язки між містами регіону і реалізує проект "Місто - майбутнього" поетапно. На кожному етапі переходу відбуваються певні зміни в тій або іншій сфері діяльності.

Програма реалізовується за умови, якщо центр управління проектами буде не тільки розробляти, але і реалізовувати програми в життя.

Основна умова створення високоефективних об'єктів нового покоління - це створення конкурентоздатних команд. Вона полягає в об'єднанні людей з різною освітою, різними поглядами на життя, різними можливостями і здібностями в групи. Основу роботи групи наочно описав Б. Шоу так: якщо в кожного члена групи є ідея і він висловить її, то в кожного члена групи кількість ідей збільшується в геометричній прогресії".

Результатом процесу розумової діяльності в групі є колективний розум, тобто сукупність досвіду попередніх поколінь, який формує уявлення про майбутнє. "Ніхто не знає так багато, як всі ми разом".

Колективний


Сторінки: 1 2 3