У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 378

УДК 378.340:15

В.А.Араліна

НЕСТАНДАРТНІ ФОРМИ ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТЬ З ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ЗІ СТУДЕНТАМИ ТЕХНІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ

У статті аналізується досвід та визначаються перспективи використання нестандартних форм проведення занять з іноземної мови зі студентами технічних спеціальностей.

Останнім часом значно підвищився інтерес до англійської мови як засобу міжнародного спілкування. Вона вже визнана мовою професійного спілкування в різних сферах діяльності, а поява комп'ютерів поставила її використання в особливе становище порівняно з іншими мовами. Завдання педагогів полягає в тому, щоб інтерес до вивчення іноземної мови був постійним і стійким.

Студенти обирають англійську мову обґрунтовано, ураховуючи їхню майбутню спеціальність, оскільки вона є сьогодні професійно значущою в спілкуванні фахівців певних спеціальностей.

Відомо, що приступаючи до вивчення іноземної мови, усі хочуть навчитися говорити цією мовою, тому важливо зазначити, що говоріння відіграє першорядну роль при навчанні спілкування.

Вивчення особливостей усного наукового мовлення повинне враховувати новітні дані психологічної й методичної науки, з одного боку, і комунікативні особливості мови спеціальності відповідно до профілю навчання, з іншого.

Одним з ефективних методів формування комунікативної компетенції шляхом активізації навчання є метод рольових і ділових ігор, що дозволяє безпосередньо включити процес навчання іноземної мови до моделі майбутньої трудової діяльності. Основні інтереси студентів технічного профілю лежать саме в сфері їхньої спеціальності, і вони найчастіше розглядають іноземну мову як засіб розширення своїх професійних умінь. У діловій грі одними з провідних є принципи спільної діяльності й діалогічного спілкування учасників, послідовна реалізація яких забезпечує активне розгортання змісту цієї гри. У діловій грі учасники самостверджуються не тільки як особистості, але й насамперед як фахівці в галузі своєї трудової діяльності.

Виходячи із класифікації форм людської взаємодії, можна виділити такі типи ділових ігор: гра - співробітництво (наприклад, досягнення домовленості між українською й закордонною фірмами про спільне будівництво заводу), гра - змагання (наприклад, підготовка й обговорення проектів виробництва й збуту якого-небудь виду продукції фірмами, що змагаються), гра-конфлікт (наприклад, бесіда керівництва українського підприємства з представниками закордонної фірми з приводу зриву поставок нового обладнання). Запропоновані типи ігор охоплюють основний діапазон ситуацій, що виникають у процесі професійного спілкування.

У ході проведення ділової гри студенти можуть грати як активну роль (керівника відділу, директори фірми, фахівця-консультанта, співробітника відділу й т.д.), так і пасивну. У цьому разі студент виступає в ролі спостерігача, виконуючи контрольно-облікові функції й створюючи тим самим інформаційну базу для дальшого аналізу в ході підведення підсумків гри. Наприклад, визначення стилю ведення переговорів, визначення використовуваних методів аргументування.

Таким чином, у процесі навчання мови методом ділової гри забезпечується формування комунікативної компетенції студентів. Крім знання іноземної мови, обмеженого рамками спеціальності, студент отримує можливість розвивати свою особистість, формувати необхідні не тільки для професійної роботи, але й для повсякденного життя навички спілкування з іншими людьми.

Ще одним із прогресивних методів навчання є метод проектів. Проектне навчання - це таке навчання, за якого здійснюється активна творча самодіяльність студента в процесі його навчання, здійснювана під керівництвом і за підтримкою викладача.

Новизна навчання англійської мови за проектною методикою полягає в тому, що студентам надається можливість самим конструювати зміст іншомовного спілкування, вибирати той матеріал, що їм знадобиться в наступній професійній діяльності. Особливістю цієї форми є те, що студенти самостійно працюють над проблемою, знаходять необхідний матеріал, обробляють його, активно беручи участь в ухваленні рішення. Важливі навчальні цілі реалізовуються поза заняттями через спостереження, інтерв'ю, опитування, контакти з іншими установами, збір і оцінку матеріалу, та інші дії.

Проектна методика створює умови студентам для вирішення завдань, планування діяльності з виконання проекту, співробітництва з метою ефективного вирішення проблеми.

Слід зазначити, що проектна методика створює умови для використання мови, що вивчається, у ситуаціях реального міжкультурного спілкування. При цьому студенти можуть на практиці за допомогою таких видів діяльності, як інтерв'ю, опитування, анкетування, перевірити рівень сформованості комунікативних умінь.

Таким чином, інноваційні технології викладання іноземних мов в технічному виші полягають в поєднанні традиційних та інтенсивних методів навчання, заснованих на функціонально-комунікативній лінгводидактичній моделі мови, і розробці цілісної системи навчання студентів мовного спілкування на професійні теми.

Література:

1. Андронкіна Н.М. Проблеми навчання іноземному спілкуванню у викладанні іноземної мови як спеціальності // Навчання іноземним мовам у школі та вишах. - СПб. - 2001. - С.150-160.

2. Нашко Н.В., Светліщева Г.К. Ситуативність як відтворення комунікативної реальності // Зб. праць Всеукраїнської науково-практичної конференції "Актуальні проблеми викладання іноземних мов у вищих технічних навчальних закладах освіти". - Донецьк: ДонНТУ. - 2004. - С. 191-197.

3. Прокоф'єв В.М. Навчання культурі ділового спілкування // Гуманітаризація освіти та викладання іноземних мов у ВНЗ. - Донецьк: ДонДУ, 1992. - С.28-29.