У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 378

УДК 378.013.41:331.54

О.І. Літікова

РОЗВИТОК ІНДИВІДУАЛЬНОГО СТИЛЮ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ЕКОНОМІСТА В ПРОЦЕСІ ІНШОМОВНОЇ ПІДГОТОВКИ

У статті наголошується на необхідності та шляхах розвитку індивідуального стилю діяльності майбутнього економіста в процесі іншомовної підготовки.

В умовах активізації інтеграційних освітньо-економічних процесів, модернізації та технізації виробництва, застосування засобів телекомунікації та інформаційних мереж зростають вимоги до рівня володіння майбутніми фахівцями економічних спеціальностей іноземною мовою.

На часі - зміна пріоритетів у системі навчання іноземних мов студентів економічних спеціальностей - від простого нагромадження професійно орієнтованих лексичних, граматичних і мовленнєвих знань на здобуття ними фундаментальних фахових знань, формування умінь спілкуватися в професійному середовищі іноземною мовою на засадах компетентної реалізації індивідуального стилю діяльності. Зокрема, ряд сучасних науковців наголошують на необхідності формування в майбутніх фахівців разом з мовленнєвими уміннями ще й професійно аксіологічних утворень (Т.Гусак, Андрійченко, В.Баркасі, О.Винославська, В.Волкова, Н.Замкова, О.Малінко), яким і є індивідуальний стиль діяльності.

У працях З.Абасова, В.Давидова, А.Капської, А.Карпова, Н.Кічук, Г.Романової, Холковської, Ю. Холковського, І.Хоменко, В.Ягупова, присвячених питанням професійної підготовки економістів, відзначається непересічне значення індивідуального стилю для ефективного функціонування майбутнього фахівця. Позитивний вплив розвинутого індивідуального стилю діяльності на успішність формування професійних умінь (роботи за фахом, розв'язання нестандартних завдань, здійснення ефективної комунікації та саморегуляції збалансованої діяльності) розглядали Н.Басова, В.Войток, В.Давидов, Г.Коротєєв, Г.Романова, О.Чернишов, В.Ягупов.

Зважаючи на науково-педагогічні розробки, що підтверджують наявність зв'язку індивідуального стилю діяльності з особливостями навчання іноземних мов (Є.Арцишевська, Н.Бориско, О.Гугелєва, М.Кабардов, М.Матова, А.Сиротюк та ін.), ми дійшли висновку про можливість розвитку індивідуального стилю діяльності майбутнього економіста в процесі іншомовної підготовки у ВНЗ.

Актуальність обраного нами вектора дослідження підкріплюється низкою нормативно-правових документів з питань викладання іноземної мови у ВНЗ (Загальноєвропейські Рекомендації з мовної освіти: вивчення, викладання, оцінювання" (2001), „Програма з іноземних мов для професійного спілкування" (2005), Галузевий стандарт вищої освіти (2005), згідно з якими підготовка майбутніх фахівців різних професій має бути спрямованою як на оволодіння розвиненою мовленнєвою компетенцією, так і характерною для них системою навичок, методів, прийомів і способів (зумовлених індивідуальним стилем) розв'язання нестандартних професійних завдань, здійснення комунікаційної взаємодії рідною та іноземною мовами і саморегуляції діяльності.

Ураховуючи положення праць психологів В.Давидова, Є.Клімова, О.Леонтьєва, В.Мерліна, Б. Теплова, В.Ягупова та Д.Ельконіна, можна зробити висновок про те, що, формуючись у навчальній діяльності як конгломерат стилів сприйняття, мислення й пізнання, індивідуальний стиль поступово трансформується в особистісне утворення, яке відіграє важливу роль в успішній соціалізації і професійній самореалізації особистості через характерну для неї певну систему навичок, методів, прийомів, способів.

Від того, наскільки успішно в майбутніх фахівців відбувається усвідомлення власних стильових діяльнісних стратегій, автоматизації характерних методів, прийомів і способів діяльності та розвитку в процесі навчання іноземної мови слабких сторін стилів (тих, що потребують додаткових зусиль для їх застосування, а інколи виявляються зовсім неефективними), залежить здатність як до оволодіння іноземною мовою, так і до реалізації майбутнього фахівця в професійній діяльності. Саме тому важливо на початковому етапі процесу іншомовної підготовки визначити сильні і слабкі боки індивідуальних стилів студентів з метою створення природовідповідних умов навчання для студентів різних стилів.

Серед численних методик діагностування студентів за стилями сприйняття, мислення і навчання досить зручною і динамічною є методика американських учених (П.Торанс, С.Рейнолдс, Т.Ригель, О.Болл), в основі якої - теорія півкульової зумовленості індивідуальних стилів (Н.Батова, В.Деглін, О.Лурія, Є.Симерницька, А.Сиротюк, Є.Хомська): лівопівкульовий (ЛПС), правопівкульовий (1111С) та рівнопівкульовий (РПС) стилі діяльності.

Завдяки цій методиці досить швидко можна виявити діяльнісні уподобання і вади в студентів. Згідно з нею для ЛПС-студентів характерними є: раціонально-логічний спосіб розв'язання навчальних і професійних завдань, індивідуальна робота, запам'ятовування через заучування, засвоєння правил і алгоритмів діяльності, навчання інших, пошук помилок, зіставлення різних типів інформації, розподіл інформації на тематичні блоки тощо. Для ППС-студентів вправи орієнтовані на інтуїтивний спосіб мислення, образні уявлення і конкретні ситуації, групову роботу, наочні засоби, швидку реакцію, рольові ігри та інсценування, синтез інформаційних блоків у єдине ціле тощо. Для РПС-студентів прийнятними є обидва стилі навчання і мислення.

Крім тестування, для вивчення стилів навчальної діяльності бажано застосовувати такі методи: 1) спостереження за діяльністю студентів; 2) бесіда з досліджуваними; 3) метод незалежних характеристик; 4) порівняння показників навчальної діяльності студентів; 5) дослідження продуктів діяльності (творів, письмових робіт, тестів, контрольних і самостійних робіт, проектних робіт, участь у різноманітних позааудиторних заходах професійного спрямування); 6) психологічне тестування.

Усвідомлення особливостей власних діяльнісних стратегій надасть студентові право на самовизначення і самореалізацію в пізнанні через диференційоване освоєння оптимальних методик і способів навчальної роботи. Студент стане одночасно центром навчального процесу і суб'єктом власного учіння тією мірою, якою він володіє певними стратегіями сприйняття, мислення і навчання.

На відміну від традиційної системи освіти, у якій суворо контролюється інформаційний потік, центральне місце посідають аудиторні методи навчання та викладач, а відповідальність за процес і результат навчання цілком лежить на викладачах та ВНЗ, ми пропонуємо систему підготовки, у якій кожен студент як суб'єкт діяльності несе відповідальність за результати свого навчання. Адже основною метою підготовки майбутнього економіста є оволодіння вмінням учитися впродовж усього життя, щоб у разі потреби він міг адаптуватися до динамічних змін часу і надалі займатися саморозвитком та самовдосконаленням.

Викладачу іноземної мови в зазначеній системі належить роль координатора-консультанта,


Сторінки: 1 2