У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 337

УДК 337.1

С.А. Ситник

ІНТЕГРАТИВНЕ НАВЧАННЯ КОМП'ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ ФАХІВЦІВ ЯК ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА

Статтю присвячено аналізу інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці фахівців, виявленню дидактичних особливостей цього процесу.

На сучасному етапі існує низка суперечностей між вимогами сучасного виробництва і рівнем підготовки випускників професійних навчальних закладів до використання комп'ютерної техніки; інтегративним характером комп'ютерних технологій та предметним підходом до їх вивчення в реальному навчальному процесі. Аналіз цих суперечностей дає можливість окреслити проблемну ситуацію як усвідомлення названих вище суперечностей: нерозробленість теоретичних основ та методики інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці за умови необхідності впровадження його на практиці.

Подолання цих суперечностей можливе за умов оновлення та реформування змісту освіти за допомогою новітніх технологій, зокрема інтегративних, розробки інформаційного та методичного забезпечення інтегративних підходів до початкової професійної підготовки з використанням комп'ютерної техніки. Поєднання двох сучасних перспективних технологій у навчанні - комп'ютерних та інтеграційних - доцільно реалізувати шляхом їх координації на основі єдиного підходу. Це передбачає широке використання можливостей комп'ютерних технологій для інтегративного засвоєння знань і вмінь студентів.

Окремі аспекти означеної проблеми розглядалися науковцями за такими напрямами: загальні питання педагогіки, психології та загальної дидактики (А.М.Алексюк, С.У.Гончаренко, А.І.Дьомін, І.А.Зязюн, П.І.Підкасистий); педагогіка професійної освіти (А.П.Беляєва, М.М.Берулава, Р.С.Гуревич, О.С.Дубинчук, Н.Г.Ничкало); методологічні проблеми інтеграції знань (С.У.Гончаренко, О.Є.Мисечко, О.В.Сергєєв); інтеграція змісту освіти у контексті її інформатизації (В.Ю Биков, Р.С.Гуревич, М.І.Жолдак, К.А.Зуєв, А.П.Єршов, І.В.Маркова, В.М.Монахов, А.П.Ротаєнко, В.Д.Руденко, Є.М.Рябчинська, В.І.Сумський, Р. М. Собко) та інших.

Аналіз психолого-педагогічної й методичної літератури з проблеми дослідження, а також масової педагогічної практики інтеграції знань учнів сучасної професійної школи свідчить, що, незважаючи на вагомі результати досліджень, на численні пошуки у напрямі наукового осмислення комп'ютеризації навчального процесу, поза увагою дослідників залишилися важливі питання навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці фахівців, зокрема - на основі інтегративного підходу. Передусім це стосується особливостей методичного та організаційного забезпечення інтегративного навчання з урахуванням вимог майбутньої професії.

Метою статті є обґрунтування теоретичних і методичних положень інтегративного навчання комп'ютерних технологій та виявлення його дидактичних особливостей у професійній підготовці учнів.

Основними ідеями інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці є розуміння його як суттєвого чинника формування змісту сучасної освіти з урахуванням прогностичного аспекту її розвитку; акцентування значущості не лише змісту професійних знань, але й необхідних на даному етапі навчання комп'ютерних умінь; передбачення етапності інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці; виявлення функцій та умов ефективного впровадження комп'ютерних технологій у навчальний процес професійного навчального закладу певного профілю та розробка його організаційно-методичного забезпечення.

Інтегративне навчання комп'ютерних технологій суттєво підвищує якість загальноосвітньої та професійної підготовки студентів, якщо воно зумовлює одночасне поліпшення параметрів професійних знань та показників комп'ютерних умінь.

Історія впровадження комп'ютерної техніки в навчально-виховний процес показує, що він відбувався відповідно до процесу еволюції інформаційних технологій. Цей процес можна умовно поділити на три етапи [1, с.39]: перший - пов'язаний з технічним рівнем автоматизації, базою якого були ЕОМ другого та третього поколінь, а їх застосування полягало у виконанні суто формальних операцій, не враховувався змістовий аспект опрацьованої інформації; другий - пов'язаний з ЕОМ четвертого та перших зразків п'ятого покоління, коли виникли інтелектуальні системи, здатні певним чином дублювати функції людського мозку, обробляти змістовну інформацію; третій - на якому діють не окремі ЕОМ, а нова штучна високо інтелектуальна система суспільства. Ураховуючи, що розроблення сучасних інформаційних технологій є пріоритетним напрямом науково-педагогічної діяльності в освітянських галузях, можна виділити такі напрями її розвитку: удосконалення методології та стратегії відбору змісту, методів і організаційних форм навчання, адекватних завданням розвитку особистості учня в умовах інформатизації суспільства; створення методичних систем навчання, орієнтованих на розвиток творчого потенціалу учнів та студентів, формування вміння здійснювати інформаційно-навчальну, експериментально- дослідницьку діяльність, різноманітні види опрацювання інформації; створення та використання комп'ютерних тестуючих, діагностуючих методик контролю рівня знань учнів [2, с.155].

В умовах технологій, що ґрунтуються на інформаційній комунікативній техніці, було розроблено нові концепції професійного навчання: концепція ключових кваліфікацій; концепція діяльнісно орієнтованого навчання; монопрофесійної підготовки; ступеневого навчання та загальнопрофесійної і фахової підготовки. В умовах комп'ютерних технологій ефективнішими виявилися концепція ключових кваліфікацій і концепція діяльнісно орієнтованого навчання. Через те, що нова техніка складається переважно з комплексних систем, то для оволодіння нею на перший план виступає надійно засвоєна учнем система діяльності, процедур і операцій. Діяльнісно орієнтоване навчання передбачає перехід до наукової вмотивованості кожної дії, процедури, що вимагає досягнення поставлених цілей в ієрархічній послідовності. У цій схемі подано комплексну операцію, у якій після сприймання й осмислення наступає дія, яка, у свою чергу, коригує їх. За умов оперативного зворотного зв'язку дія впливає на сприймання і осмислення. Далі дія, що коригується скоригованим сприйманням і осмисленням, стає досконалішою. Саме діяльнісно орієнтоване навчання як дія повного обсягу допомагає швидше усвідомити теоретичні положення фахової підготовки. Як показала практика, саме діяльнісно орієнтоване навчання ґрунтується на суті поняття "дія повного обсягу" і є єдиною можливістю для оволодіння новою технікою: програмуванням інструментальних машин, технікою автоматизації, мікропроцесорною технікою, роботою з персональним комп'ютером [3, с.85-86].

Комп'ютеризація освіти - це об'єктивний процес, який віддзеркалює розвиток техніки і технології в суспільстві, що має значний вплив на освітні


Сторінки: 1 2 3 4