У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 37

УДК 37.14.93:37.036

О.І. Ковнір

СУТНІСТЬ ТА СКЛАДОВІ ПОЛІТИЧНОЇ КУЛЬТУРИ КУРСАНТІВ ВИЩИХ МОРСЬКИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ I-II РІВНІВ АКРЕДИТАЦІЇ

У статті на широкому теоретичному матеріалі визначається сутність та складові політичної культури курсантів вищих морських навчальних закладів, зокрема політичні знання, політичні цінності, політичні орієнтації, форми, засоби та зміст практичної політичної діяльності, характерні для цієї групи молоді.

Пізнання реального політичного життя суспільства неможливе без поглибленого вивчення політичної культури народу. Це зумовлено тим, що розвиток будь-якого суспільства, його складових елементів і насамперед людини здійснюється під визначальним впливом культури, яка у свою чергу вплетена в свідомість та діяльність суб'єктів. Оскільки низький рівень політичної культури або навіть відсутність її призводить до значних негативних наслідків, постає об'єктивна потреба людей в оволодінні політичною культурою, механізмами свідомої реалізації себе в політичному житті. В умовах сьогодення неабиякого значення набуває політична культура молоді і насамперед - студіюючої. Звернення останнім часом до проблем політичної культури молоді зумовлене низкою важливих обставин. По-перше, сучасний етап розвитку українського суспільства, що характеризується продовженням трансформаційних процесів у сфері суспільних цінностей та ідеалів, викликає модифікації глибинних взаємовідносин людини з державою, владою, політикою і призводить до значних змін у перебігу та формах становлення політичної культури особистості. По-друге, у молодіжному середовищі останнім часом спостерігається переоцінка суспільних та культурних цінностей попередніх поколінь, переривання послідовності в передачі соціокультурного та політичного досвіду, що призводить до загальної ціннісно-нормативної кризи та ідеологічного вакууму. Усе це висовує підвищені вимоги до молодої людини як суб'єкта соціально-політичного буття, тому виникає потреба в створенні нових моделей поведінки та власної системи цінностей. Особливої актуальності у цьому зв'язку набуває потреба формування політичної культури курсантів вищих морських навчальних закладів, оскільки саме від її рівня залежатимуть наслідки їхньої суспільно-політичної діяльності як майбутніх морських офіцерів, насамперед за межами України.

Останнім часом проблема формування політичної культури молоді розглядалася в працях Є.Головахи, В.Бебика, М.Головатого, В.Ребкала, М.Корнєва та ін., які досліджували особливості політичної культури в її тісному зв'язку з політичним вихованням та освітою підростаючого покоління в умовах суспільних змін. Названі автори здійснили аналіз процесу формування політичної культури студіюючої молоді в ході її політичної соціалізації.

Однак у дослідженнях цих та інших науковців, як правило, розглядаються питання формування політичної культури молоді взагалі, без виокремлення такого її сегмента, як курсанти вищих морських навчальних закладів.

Саме тому метою нашої статті й стало висвітлення питання формування політичної культури курсантів вищих морських навчальних закладів I-II рівнів акредитації, її основоположних складових, насамперед політичних знань, політичних цінностей, політичних орієнтацій, форм, засобів та змісту практичної політичної діяльності.

Нині в Україні проживає 11 мільйонів молодих громадян, які становлять 22,6 відсотка населення країни. Практично кожен четвертий з них навчається і 2 мільйони 600 тисяч - у вищих навчальних закладах. Молодь як соціально-демографічна група характеризується не лише віковими ознаками, а й специфікою соціального становлення, особливим місцем у структурі суспільства. Саме тому для України одним із найважливіших завдань є громадянське, національно-патріотичне виховання дітей і молоді, їх залучення до соціально-політичних та економічних перетворень, процесу інтеграції України до світової спільноти. Виходячи з такого розуміння питання, у своєму Зверненні з нагоди Року молоді в Україні (2009) Президент нашої держави зазначав: "Переконаний, що постійно має зростати й розширюватися коло молодих політиків та управлінців, спроможних піднести українську політичну та управлінську культуру до європейського рівня " [1].

Особлива увага сучасних політологів, соціологів та інших дослідників до молодіжної проблематики є одним із показників якості українського суспільства. Відомо, що підвищений інтерес до молодого покоління характерний, за словами Карла Манхейма, для "динамічних суспільств", що переживають інтенсивні соціальні зміни, подібні до тих, що проходять в Україні в останні два десятиліття [2]. Процеси демократизації в нашій державі зумовили потребу переходу від пасивної, виконавської життєвої настанови, що не так давно домінувала в масовій свідомості, до активної, самостійної позиції. Молоді як соціальній групі, найбільш схильної до інновацій і найменш скованої стереотипами минулого, здійснити подібний перехід значно легшее, ніж старшому поколінню. Перед сучасною молоддю відкриваються можливості самостійної інтерпретації соціальної дійсності і вибору способів дій, стилю життя, що, на її думку, найбільш адекватні суспільним змінам. У політичній сфері молодь здатна здійснити значну підтримку новообраного політичного курсу нашої держави, сприйняти західні демократичні цінності з урахуванням власних національно унікальних традицій, виступити не лише об'єктом, але й активним суб'єктом молодіжної політики. У зв'язку з цим правомірно постає питання: наскільки стан політичної культури сучасної української молоді відповідає тим завданням, що стоять перед нею в політичній галузі в найближчому майбутньому.

Спираючись на соціологічні дані, особисті спостереження та результати анкетування, проведеного у вищих морських навчальних закладах I-II рівнів акредитації півдня України (Іллічівська, Одеси, Севастополя, Херсона), нами було проаналізовано стан та тенденції розвитку політичної культури сучасних курсантів. Як предмет оцінки, аналізу і критеріїв дослідження політичної культури курсантів нами було визначено політичні знання, політичні цінності, політичні орієнтації, форми, засоби та зміст практичної політичної діяльності, характерні для цієї групи української молоді. Ні підставі результатів дослідження нами було охарактеризовано стан та виявлено динаміку змін кожного з цих компонентів політичної культури курсантів морських навчальних закладів.

Як відомо, інтерес до політичного


Сторінки: 1 2 3