У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 159

УДК 159.923

С.В. Харченко

РОЗВИТОК ОСОБИСТОСТІ СТУДЕНТІВ В УМОВАХ НАВЧАННЯ У ВИЩІЙ ШКОЛІ

У статті розглядаються проблема адаптації, з якою зустрічаються першокурсники переступивши «вишівський поріг», та що є перешкодою ефективного розвитку і становлення їх особистості в умовах навчання у вищій школі. Вивчається рівень підготовленості студентів до навчання у ВНЗ з погляду особистісних якостей, визначаються домінуючі в них способи вирішення життєвих проблем, а також рівень адаптації студентів до різних сфер їхнього життя. Зроблено висновок про необхідність розробки програми тренінгу, спрямованого на успішність процесу адаптації першокурсників та їхні особистісний розвиток.

1. До постановки проблеми. Період навчання у ВНЗ є найважливішим для людини щодо особистісного зростання, реального становлення її як особистості, як відбувається у цей час. Цей період є початком дорослого життя та характеризується одночасним перебігом низку процесів, зумовлених як особливостями навчальної діяльності, так і соціального середовища. Розвиток особистості не можливий, якщо студента спіткають труднощі, які в багатьох випадках пов'язані з проблемами адаптації до ВНЗ. Від того, наскільки вдалим буде процес адаптації студента до умов вищої школи, буде залежати подальше становлення та розвиток його як особистості. Адже пасивна адаптація забезпечує лише зовнішній комфорт та не розкриває особистісного потенціалу. Тоді, як активна адаптація, що пов'язана з розширенням поля діяльності та свідомості особистості, є умовою реалізації закладеного потенціалу студента. Якщо ж адаптація не настає, особистість переживає додаткові ускладнення. Сприяти успішній адаптація студентів у виші, а значить і становленню особистості, неможливо без знання індивідуально-психологічних особливостей кожного студента. Таким чином, від того, наскільки сформованими будуть особистісні особливості студента, буде залежати результат адаптації, а значить і дальше навчання, і становлення особистості студентів у вищій школі.

Цим визначається дослідницький і практичний інтерес до вивчення проблем адаптації першокурсників, а також актуальність обраної теми.

2. Аналіз стану розробленості проблеми в спеціальній літературі. Проблемі адаптації присвячено низку психолого-педагогічних досліджень. Насамперед, питанню класифікації адаптації присвячено роботу В.І. Медвєдєва Він також описує три групи чинників (детермінантів) адаптаційного процесу, що знаходяться в тісному взаємозв'язку між собою. На його думку, на людину діє комплекс як природних адаптогенних чинників, так і соціальним, зумовленим типом виконуваної діяльності і соціальних завдань, що стоять перед нею. Третьою групою чинників є внутрішні умови виконання діяльності, тобто стан процесів, що забезпечують адаптацію [2;362-347].

Дослідження психо-соціальних чинників адаптації студентів до навчання у ВНЗ відбиті в роботах В.П. Казміренко та Е.Д Научителя. На думку В.П. Казміренко, процес адаптації можна позначити терміном адаптивність, стан організму в результаті успішного здійснення цього процесу - адаптованість, а розходження в стані організму до початку і після завершення процесу адаптації - адаптивний ефект. Поняття "адаптація", на його думку, може також мати різне значення залежно від того, біологічні або соціальний її аспекти розглядаються в конкретному дослідженні [1;76- 78], [3;21-23].

Н.В. Хазратова присвятила свою роботу вивченню особливостей засвоєння соціально-психологічного простору вищої школи та розробці рекомендацій щодо оптимізації адаптаційного процесу [7;5-8], [8;27-31]. Але серед дослідників немає чіткої думки щодо впливу показників адаптаційного процесу студентів на їхній особистісний розвиток.

3.Проблематика роботи. Незважаючи на те, що вже існує значна кількість робіт, присвячених проблемі адаптації, низку аспектів цієї теми залишаються недостатньо вивченими. Насамперед це стосується взаємовпливу та взаємозв'язку процесу самореалізації, особистісного розвитку студентів та процесу їх адаптації. Адаптація студентів до умов навчання у вищій школі найбільш інтенсивно відбувається в першокурсників. Досвід показує, що перший курс навчання є критичними роками для студента, протягом яких вони переживають складні і різноманітні ситуації свого студентського життя. Тому в своїй роботі ми звернули увагу саме на студентів- першокурсників. Саме в цей час студенти дорослішають, у них формується самосвідомість, розвивається система відносин зі світом і із самими собою, формуються базові навчальні установки. Усе це істотною мірою визначає надалі успішність та ефективність їхнього навчання, можливості особистісного розвитку та самореалізації в студентському середовищі.

4. Основна мета роботи. Виходячи з цього, метою роботи є виявлення особливостей та закономірностей адаптаційного процесу. Відповідно, головними завданнями стали вивчення залежності рівня адаптації студентів від їх особистісних якостей, індивідуально-психологічних особливостей, а також вплив вдалої адаптації на процес становлення та розвиток особистості.

5. Матеріали експериментального дослідження. Емпіричну частину роботи було проведено протягом 2007-2008 навчального року серед студентів перших курсів кількох вищих навчальних закладів м. Мелітополя. Упродовж емпіричної частини роботи першокурсники мали відповісти на запитання таких методик.

ІІ методика "Виявлення вміння вирішувати проблеми" [4, с.117-119]. Цю методику було спрямовано на виявлення домінуючих у студентів способів вирішення

І методика. З метою виявлення рівня підготовленості студентів до навчання у ВНЗ з погляду якостей характеру та волі особистості студентам було запропоновано відповісти на питання методики «Автономність - залежність» [4,10-11]. Методика складається з 18 запитань та чотирьох варіантів відповідей, уважно читаючи які студенти повинні були зіставити їх з особливостями своєї поведінки. Із чотирьох запропонованих варіантів відповідей вони мали вибрати один та поставити плюс у відповідній графі бланка. Після обробітку даних було отримано такі результати (Таблиця 1).

життєвих проблем, у тому числі і проблем адаптації. Методика складається з 9 питань і трьох варіантів відповідей. Ознайомившись з цією методикою, студентам слід було вибрати один


Сторінки: 1 2 3