У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК

УДК

Я.В.Запорожець

СКЛАДОВІ КУЛЬТУРИ МОРАЛЬНО-ДІЛОВИХ ВІДНОСИН МАЙБУТНІХ МЕНЕДЖЕРІВ

У статті розглядається актуальність та ступінь дослідження проблеми культури морально-ділових відносин у системі підготовки майбутніх менеджерів зовнішньоекономічної діяльності у ВНЗ. Аналіз наукової, зокрема психолого-педагогічної літератури, дав можливість визначити поняття морально-ділової культури та її складові компоненти з урахуванням етико-ділових вимог.

У системі інноваційних змін, що відбуваються в українському суспільстві, на одне з перших місць висовується проблема культурної компетенції управлінської ланки у системі суспільних та виробничих відносин. Сьогодні спостерігається розбіжність в формуванні суспільної свідомості і, зокрема, моралі керівників різних ланок управління згідно з вимогами часу. Саме тому одним із важливих напрямків, зазначених у "Національній доктрині розвитку освіти України у XX столітті", є підготовка кваліфікованих конкурентоспроможних кадрів із високим рівнем професійних знань, моральної культури, умінь, навичок і мобільності, які відповідають вимогам науково-технічного прогресу і ринковим відносинам в економіці, здатних до розв'язання професійних завдань; виховання соціально активних членів суспільства, формування в них наукового світосприйняття, творчого мислення, кращих людських якостей, національної свідомості тощо [5,12].

Особистість випускника вищого навчального закладу має бути сформованою перш за все морально, її духовний потенціал, окрім професійного, повинен відповідати рівню вирішення найскладніших завдань згідно із законами розвитку природи і суспільства. Сучасному фахівцеві мають бути притаманні високий професіоналізм, моральні якості, життєві цінності та ідеали, духовність, почуття особистісної відповідальності за результати своєї діяльності. Ці риси і якості дозволяють вважати таку людину справжнім представником національної гуманітарно-технічної еліти [3].

У ХХІ столітті система управління пов'язана з професійною діяльністю менеджерів, які повинні постійно вдосконалювати свою майстерність, запроваджувати нові методи роботи, орієнтуватися на конкуренцію та свободу економічного вибору.

Культура морально-ділових відносин менеджерів зовнішньоекономічної діяльності включає сукупність вимог до особистісних якостей менеджерів, правил спілкування з людьми й поведінки в сфері управління. Дотримання високоморальної культури ділових відносин є одним з головних критеріїв оцінки професіоналізму менеджера, стає його візитівкою, яка визнає ефективність ділових взаємовідносин організацій та підприємств на міжнародному рівні [1].

Підготовка менеджерів зовнішньоекономічної діяльності є необхідним напрямком у підготовці фахівців з метою зміцнення позиції організацій та держави в міжнародному середовищі. Дедалі більша роль у набутті позицій на світовому ринку відводиться посиленню впливу на третій світ через підготовку кадрів і розроблення проектів. Спеціалісти цього напрямку займаються широким колом питань з управління та організації зовнішньоекономічної діяльності своїх установ. Міжнародна діяльність менеджерів включає сферу відносин між окремими державами та міжнародними інституціями, що безпосередньо впливають на результати діяльності організацій у країні [6].

На жаль, дослідження проблеми формування морально-ділової культури та її складових ще не набули достатнього висвітлення в науковій літературі. Потреба в таких наукових пошуках та впровадженні їх результатів у педагогічну практику дедалі збільшується.

Зазначимо, що окремим аспектам проблеми підготовки менеджерів приділено певну увагу в теоретичних дослідженнях таких вчених-педагогів, як Богатирьов К., Лівенцова В., Вишневська О. Вони вивчали, зокрема, особливості формування культури професійного спілкування в майбутніх менеджерів. Морально-етичні принципи та норми в діяльності менеджерів та їх вплив на функціонування організацій в цілому наведено в працях Ботавіної Р., Герасимової І., Волкової В. Нові підходи до вивчення соціально-психологічного іміджу сучасного керівника розглядалися Скрипаченко Т., Діуліною В. та ін. Певної уваги заслуговує підхід вчених, який ґрунтується на визначенні вимог до розвитку спеціальних умінь, особистісних якостей та розробки нових методик, способів реалізації професійно-особистісного потенціалу. Цей підхід знаходить обґрунтування у працях Л.Долинської, О. Пономарьова, Л. Васильченко, В. Шепель, І. Іванової, Л. Володарської-Золи.

Проблема моральних аспектів формування культури ділових відносин знайшла віддзеркалення в працях Чабан Н., Коваленко О., Настечко Л., Пономаренко О., Бурдейної Л. Психологічні аспекти морального розвитку особистості вивчалися в дослідженнях І. Беха, О. Бодальова, С. Якобсон, В. Шапаря, В. Мірошниченко. При цьому важливого значення набувають праці, у яких висвітлено особливості комунікативної діяльності менеджера та його ділових відносин. Це, зокрема, праці М. Каган, М. Дороніної, В. Венедіктової, Й.Гах, І. Житнюк, А. Ліпінцева, В. Лозового, Л. Миримського, Ю. Палехи, В. Шейнова, В. Черевко та ін. Проблема підготовки менеджерів з високоморальною культурою привертає увагу науковців, бізнесменів, керівників підприємств тощо. Питання формування основних принципів ділових взаємовідносин та правил поведінки менеджерів розглядаються, зокрема, в статтях Л.Калениченко, М.Федіна, Ю.Сирцова.

Аналіз наукової і психолого-педагогічної літератури свідчить, що виховання і навчання спеціалістів економічного профілю тісно пов'язано з поняттям культури морально-ділових відносин як нової і складної системи, яка формується під впливом сучасних вимог розвитку економіки і суспільства.

Тому питання культури морально-ділових відносин майбутніх менеджерів зовнішньоекономічної діяльності залишається актуальним та недостатньо дослідженим.

Мета дослідження полягає у визначенні поняття культури морально-ділових відносин та її складових у майбутніх менеджерів зовнішньоекономічної діяльності.

У результаті проведеного вивчення літератури, ми можемо визначити культуру морально-ділових відносин менеджерів ЗЕД як сукупність якостей особистості, які дозволяють організувати зовнішньоекономічну діяльність з урахуванням етико-ділових вимог (кодексу моральної честі).

Кодекс честі керівника -менеджера- це сукупність морально-етичних норм, що ґрунтуються на ціннісних орієнтаціях, ідеалах, світогляді керівника, регламентують його відносини із соціальним оточенням, управлінську, педагогічну і громадську діяльність, а також допомагають вибудувати власну ієрархію моральних цінностей, щоб практикою повсякденної праці сформувати в колективі моральне поле партнерських відносин.

В управлінській компетенції менеджера поєднані його функції та повноваження, реалізація яких здійснюється шляхом керівництва підлеглими


Сторінки: 1 2 3