У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 339

УДК 339.138

Кушнір А.І., Рада по вивченню продуктивних сил України HAH України, м. Київ

Інформаційне забезпечення маркетингових досліджень за допомогою маркетингової інформаційної системи на прикладі ринку праці у м. Києві га етапи планування у просуванні товару

У статті розглянуто проблеми інформаційного забезпечення маркетингових досліджень. Проведено аналіз попиту на ринку праці м. Києва відповідно до потреб роботодавців. Запропоновано етапи планування у просуванні товару.

The article deals with information maintenance problems of marketing researches. The demand at Kiev labour market is analyzed according to employers requirements. The stages of planning product promotion are proposed.Взагалі у всьому світі під маркетинговим дослідженням розуміють систематичне нагромадження бази даних, необхідних для визначення та реалізації стратегії фірми, її маркетингової діяльності, що пов'язано зі збиранням, аналізом, опрацюванням інформації, звітністю про наслідки проведеної роботи безпосередньою службою маркетингу фірми або залучення зовнішніх, незалежних консалтингових фірм.

Інформація є не менш важливим ресурсом і об'єктом управління як трудові, фінансові чи природні ресурси. Для виконання безпосередньо маркетингових завдань і досягнення ринкового успіху підприємству необхідна актуальна достовірна та вичерпна інформація про клієнтів, конкурентів, постачальників та посередників. Не менш важливо здійснювати моніторинг економічних, демографічних, політичних, науково-технічних факторів, які впливають на маркетингову діяльність підприємств.

Протягом тривалого періоду часу інформаційному забезпеченню на вітчизняних підприємствах приділялося недостатньо уваги, що спричинило існування так званого інформаційного вакууму. Переорієнтація країни на ринкову економіку, формування конкурентного ринкового середовища сприяють відмові від негативної тенденції та зумовлюють необхідність створення на підприємствах маркетингової інформаційної системи (МІС), що являє собою безперервно діючу систему, призначену для збирання, обробки, аналізу, оцінювання і розподілу інформації, яка необхідна для прийняття рішень з питань маркетингового планування, втілення у життя, контролю за виконанням маркетингових заходів.

Маркетингова інформація, що її збирають у процесі дослідження, буває двох видів:

вторинна, яку вже було зібрано раніше для іншої мети;

первинна, яку збирають вперше для досягнення конкретної мети даного дослідження.

Дослідження переважно починають зі збирання вторинної інформації. Цей етап називають "кабінетними" дослідженнями, стосовно фірми, то виділяють внутрішні та зовнішні джерела для вторинної інформації.

Джерела внутрішньої вторинної інформації - це фінансова і статистична звітність підприємства, дані про збут щодо товарів і ринків, рахунки клієнтів, дані попередніх досліджень тощо.

Джерела зовнішньої вторинної інформації - це видання державних установ, зокрема довідники, статистичні огляди; періодика, книжки; комерційна інформація, яку продають комерційні дослідницькі фірми; публікації торгово-промислових палат та об'єднань; публікації інститутів, громадсько- наукових організацій, симпозіумів, конгресів; щорічники статистичної інформації.

Певні властивості, які має вторинна інформація, подані в табл. 1.

У переважній більшості маркетингових досліджень після обробки і аналізу вторинної інформації переходять до збирання первинних даних, позитивні та негативні властивості яких наведено в табл. 2.

Взагалі все розмаїття інформації про ринок можна поділити на декілька основних груп, а саме: цінова інформація; індикатори ринку; експрес- коментарі учасників ринку; аналітичні огляди; економічні (в тому числі фінансові) новини; соціально-політичні новини.

Цінова інформація є одним з головних блоків в інформаційних продуктах. Зазвичай вона включає повідомлені та фактичні ціни угод на різних ринках, різноманітні котировки. Цінова інформація може надаватися як безпосередніми операторами різних сегментів ринку, так і складати власні бази даних інформаційних агентств.

Необхідною складовою частиною фінансово- економічної інформації є індикатори ринку. Традиційно особливе місце серед них посідають фондові індикатори. їх розраховують як фірми, що діють на фінансовому ринку, так і консалтингові та інформаційні агентства.

Важливою частиною економічної інформації є експрес-коментарі, тобто коментарі спеціалістів про ситуацію, що склалася на тому чи іншому ринку або його сегменті. Значення подібної "професійної" оцінки достатньо велике, але також велика ймовірність її суб'єктивності.

Аналітичні огляди являють собою доповнення до новин по каналах інформаційних агентств. У них аналізуються процеси, що відбуваються на товарних та фінансових ринках, прогнозується ситуація на окремих ринках, а також виявляється взаємозалежність між ними.

Сьогодні в Україні відсутні єдині стандарти надання фінансово-економічної інформації. їх створення в майбутньому повинно забезпечити ефективне інформаційне обслуговування основних учас- щіків ринкових відносин.

Викликає зацікавленість дослідження, яке було проведене на ринку праці у м. Києві, що дозволило більш детально описати попит та пропозицію на цьому ринку, а саме: визначити, які саме спеціальності користуються найбільшим попитом. Гак, газета "Робота та навчання" свідчить про те, що найбільшим попитом у Києві користуються маркетологи. На жаль, у сучасних періодичних виданнях можна зустріти протилежні свідчення з цього приводу. Таким чином, для початку слід визначити, за якими запропонованими вакансіями і в яких напрямках можуть працювати маркетологи, а це: комерційний директор; менеджер з реклами; менеджер по збуту та ін.

Отже, на київському ринку праці найбільшим попитом користуються маркетологи, адже кількість запропонованих вакансій на цю професію становить 55% від усієї кількості досліджених запропонованих робочих місць.

На другому місці відповідно до попиту знаходяться фінансисти - 18%, за ними йдуть працівники офісу - 15% і керівники - 12% [4].

Відмітимо, що пропозиція маркетолога та фінансистів (попит на яких є найбільшим) складається протилежним чином: пропозиція маркетоло- гів дорівнює 6,5% від усієї сукупності запропонованих вакансій, а пропозиція фінансистів - 13,1 % [3].

Зазначимо, що при аналізі попиту на ринку праці у Києві відповідно до тих потреб, які висувають роботодавці, тобто кого вони хочуть бачити: чоловіка чи


Сторінки: 1 2 3