У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 82

УДК 82.801.632.5.159.963.3Волошина Н.В.

СИМВОЛІЧНА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ СНІВ У ТВОРАХ ДАВНІХ ТА СУЧАСНИХ ПОЕТІВ

Розглянуто спосіб інтерпретації сновидінь у творах поетів. З давніх часів сновидіння та їх значення ідентифікували з символами й ритуалами. Поети часто зображають сновидіння героїв у творах, а читачеві залишається здогадатися про смисл сновидінь, якщо поет сам не пояснює їх значення. Феномен символіки відзначають і психоаналітики, зокрема З. Фрейд у теорії снів, хоча вважає, що не всі образи снів є символами, і сновидіння використовує не тільки зоровий, але й словесний матеріал. Так, З. Фрейд ніколи не закликав до безпосередньої, прямої трактовки символів, лише вільні асоціації можуть вказати на символічне значення того чи іншого елементу сновидіння. Сама по собі «константність» символів робить їх надособистісними й транскультуральними.

Ключові слова: символ, ритуал, константна символіка, символізм, теорія снів, підсвідоме, вільні асоціації.

Рассмотрен способ интерпретации сновидений в произведениях поэтов. С давних времен сновидения и их смысл идентифицировали с символами и ритуалами. Поэты часто изображают сны героев в произведениях, а читателям приходится догадываться о смысле сновидений, если поэт сам не объясняет их значений. Феномен символики отмечают и психоаналитики, в частности З. Фрейд в теории снов, хотя считает, что не все образы снов являются символами, а сновидение использует не только зрительный, но и словесный материал. З. Фрейд никогда не призывал к прямому, непосредственному трактованию символов, только свободные ассоциации могут указать на символический смысл того или иного элемента сновидения. Сама по себе «константность» символов делает их сверхличностными и транскультуральными.

Ключевые слова: символ, ритуал, константная символика, символизм, теория снов, подсознательное, свободные ассоциации.

The article deals with the way of interpretation of dreams in poetic works. Dreams and their meanings have been identified with symbols and ritualistic behavior since old times. Poets often describe the characters' dreams, so readers have to guess the dreams' sense if the author doesn't comment on it. The phenomenon of symbology is observed by psychoanalists, particularly by Z. Freud in his theory of dreams. According to Z. Freud not all the images of dreams are symbols, he believed that a dream employs not only visual but also verbal description. He never insisted on direct treatment of symbols because only free associations may indicate the symbolic sense of one or another element of a dream. Per se «constancy» of symbols makes them abovepersonal and transcultural.

I

Key words: symbol, rite, constant symbolics, symbology, theory of dreams, subconscious, free associations.

И вдруг на мне рубашка очутиласьДанте де Майяно - к стихотворцам

Не откажи, премудрый, сделай милость,

С ее плеча - я убежден почти. Тут я пришел в такое состоянье,На этот сон вниманье обрати.

Узнай, что мне красавица приснилась - Та, что у сердца в пребольшой чести. С густым венком в руках она явилась,

Что начал даму страстно обнимать, ей в удовольствие - по всем приметам.

Я целовал ее. Храню молчанье

О прочем, как поклялся ей. И матьПокойная моя была при этом.

Желая в дар венок преподнести,Данте Алигьери - к Данте де Майяно Передо мной достойный ум явив, Способны вы постичь виденье сами, Но, как могу, откликнусь на призыв,

Изложенный изящными словами. В подарке знак любви предположив К прекраснейшей и благородной даме, Любви, чей не всегда исход счастлив, Надеюсь я - сойдусь во мненьях с вами. Рубашка дамы означать должна, Как я считаю, как считаем оба, Что вас в ответ возлюбит и она.

А то, что эта странная особа С покойницей была, а не одна, Должно бы означать любовь до гроба.

Данте Алигьери «Малые произведения»

Широкий загал завжди намагається інтерпретувати сновидіння і користується при цьому двома різними методами. Перший з таких методів розглядає зміст сновидінь як дещо ціле і намагається замінити його іншим, зрозумілим, і в деякому сенсі аналогічним змістом; це - символічна інтерпретація сновидінь [9]. Другий метод називають «розшифруванням», оскільки він розглядає сновидіння як умовний шифр, в якому кожен знак за допомогою ключа може бути замінений іншим знаком загальновідомого значення і смислу [9].

З одного боку, проблема символіки - це загальнокультурна проблема, з іншого боку - загальнопсихологічна.

Прикладом методу символічної інтерпретації сновидінь є інтерпретація, якою біблійний Йосип охарактеризував сновидіння фараона. Сім товстих корів, після яких з'явилось сім худих, які з'їли перших, є символічним замінником у передбаченні про сім голодних років в Єгипті, які заберуть весь той надлишок, що створять ситі роки. Але не всі сновидіння в Біблії мають такий «прозорий» смисл і здаються «штучними». Зокрема, Йосип вперше проявив свій дар інтерпретатора в тюремній камері, де пояснив смисл снів двом слугам фараона, які впали в немилість - хлібодару та виночерпателю. Хлібодару снилось, що в нього на голові три решітчатих корзини, у верхній з яких «всякий харч фараона, виріб пекаря, і птахи (небесні) клювали його з корзини на моїй голові» (Буття 40, 17). Йосип пояснює, що три корзини відповідають трьом дням, після яких хлібодар буде повішаний і «птахи (небесні) будуть клювати плоть твою з тебе». В цій інтерпретації найбільш цікавим є ототожнення плоті та хліба - «виріб пекаря».

Що стосується ототожнення числа предметів


Сторінки: 1 2 3