У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 657

УДК 657.4

О.В. Шелковникова, доц., канд. екон .наук, Ю.В. Пузакова, студ. 4-го курсу

Кіровоградський національний технічний університет

Особливості оцінки ризику, збору доказів та виконання процедур у ході аудиту витрат

У статті висвітлено авторський підхід до оцінки аудиторського ризику, окреслено повний перелік джерел аудиторських доказів та процедур їх отримання, що складають основу загальної методики аудиту витрат підприємств. Обгрунтовано принципи формування результатів аудиту в письмовому звіті за наслідками аудиторської перевірки та порядок складання аудиторського висновку за результатами аудиту витрат підприємства.

аудиторський ризик, витрати підприємства, аудиторські докази, методика перевірки, процедури перевірки, аудиторський висновок

Загальна проблема полягає у відсутності науково обґрунтованих дієвих методик аудиторської перевірки об'єктів обліку. Важливою складовою зазначеної проблеми є відсутність специфічних підходів щодо оцінки аудиторського ризику, збору аудиторських доказів і виконання аудиторських процедур конкретних об'єктів обліку, серед яких чільне місце займають витрати промислових підприємств.

Як показує досвід, аудиторські фірми використовують власні розробки стосовно порядку перевірки витрат підприємства і жодна з них не враховує досвід своїх колег, бо його майже не викладено у економічних джерелах у тому вигляді, який необхідний для виконання ефективних аудиторських процедур. Результатом цього є збільшення не лише термінів перевірки, а і зниження якості та результативності такого аудиту. Кожну перевірку нового замовника аудитори розпочинають з чистого аркушу, шляхом спроб і помилок.

Значний вклад у методичне забезпечення аудиту зробили автори [1-5]. Але, на нашу думку, більшість з перелічених праць або не містять взагалі, або містять недостатньо обґрунтовані підходи до оцінки ризиків, збору аудиторських доказів і виконання процедур, які мають бути здійснені у ході аудиту витрат. Крім того, взагалі не розроблено ґрунтовних принципів формування результатів аудиту в звіті за наслідками аудиторської перевірки та специфічного порядку складання аудиторського висновку за результатами аудиту витрат підприємства.

Отже, метою статті є розробка авторського підходу до оцінки аудиторських ризиків, висвітлення повного переліку джерел аудиторських доказів і процедур їх отримання, а також принципів формування результатів аудиту та порядку складання аудиторського висновку.

Практичне проведення аудиторських перевірок обліку витрат різних суб'єктів господарювання дає можливість узагальнити фактори, які впливають на збільшення ризику викривлень у обліку. Таким чином, на наш погляд, оцінювати аудиторський ризик більш доцільно у трьох напрямках.

По-перше, ризик відхилень в умовах ручної обробки інформації:

обмежена кількість працівників, які ведуть облік та здійснюють контрольні функції витрат підприємства;

низька кваліфікація обліковців, що займаються об'єктом - витрати підприємства;

відсутність системи внутрішнього контролю або її недосконала

організація;

перенесення значних обсягів даних з первинних документів до аналітичного та синтетичного обліку, а також з головної книги до фінансової звітності без використання автоматичних та автоматизованих засобів.

По-друге, ризик відхилень в умовах автоматизованої обробки інформації:

відсутність поділу функцій при комп'ютерній обробці інформації про витрати (один працівник, як веде облік декількох об'єктів, так і виконує контрольні функції по відношенню до них);

можливість легкого несанкціонованого доступу або зміни облікової інформації про витрати в єдиній базі даних;

подання обліково-аналітичної інформації у форматі великої бази даних може призвести до перекручень або втрати фрагментів даних.

По-третє, ризик відхилень в умовах ручної й автоматизованої обробки інформації:

відсутність на підприємстві або недостатнє поновлення нормативно- правової бази, періодичних видань та участі у семінарах щодо змін у законодавстві;

відсутність затверджених норм витрачання товарно-матеріальних

цінностей;

не ведення рахунків класу 8 при відсутності будь-яких регістрів формування витрат за елементами;

відсутність наказу про облікову політику й організацію системи внутрішнього контролю;

застосування податкового законодавства до порядку формування витрат у бухгалтерському обліку.

Результати практичного проведення аудиту обліку витрат дозволяють нам узагальнити та висвітити джерела доказів за наступним угрупуваннями:

первинні документи: лімітно-заборні картки (форма №М-8, М-9,М-28, М- 28а), акти вибуття МТТТП (форма №МШ-4), акт на списання інструментів (форма №МШ-5), особова картка обліку спецодягу, спецвзуття та запобіжних пристроїв (форма №МШ-6), акт-вимога на заміну матеріалів (форма №М-10), накладна-вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів (форма №М-11), картка складського обліку матеріалів (форма №М-12), накладна на відпуск товарно-матеріальних цінностей (форма №М-20), акт про витрату давальницьких матеріалів (форма №М-23), інвентарний опис товарно-матеріальних цінностей (форма №М-21), листок обліку простоїв (форма №П-16), накопичувальна картка обліку виробітку і заробітної плати (форма №П-55 та П-56), подорожній лист вантажного автомобіля (форма №2), подорожній лист службового легкового автомобіля (форма №3), товарно-транспортна накладна (форма №1-ТН), рапорт-наряд про роботу будівельної машини (механізму) (форма №ЕСМ-4), рапорт про роботу будівельної машини (механізму) (форма №ЕСМ- 3), подорожній лист будівельної машини (форма №ЕСМ-2), акти інвентаризації (форма №інв-4, інв-5, інв-6, інв-8, інв-9, інв-10, інв-11, бухгалтерські довідки;

аналітичні документи: відомість обліку видачі спецодягу, спецвзуття та запобіжних пристроїв (форма №МШ-7), матеріальний звіт (форма №М-19), розрахунково-платіжна відомість (форма №П-49), розрахункова відомість (форма №П- 51), журнал обліку роботи будівельних машин (механізмів) (форма №ЕСМ-6), відомість результатів інвентаризації, відомість 5.1;

синтетичні документи: журнал 5 або 5А (затверджено наказом Мінфін України від 29.12.2000р. №356);

головна книга в частині рахунків 23 «Виробництво», 80 «Матеріальні витрати», 81 «Витрати на оплату праці», 82 «Відрахування на соціальні заходи», 83 «Амортизація», 84 «Інші операційні витрати», 90 «Собівартість реалізації», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності», 95 «Фінансові витрати», 96 «Втрати від участі в капіталі», 97 «Інші витрати», 98 «Податок на прибуток», 99 «Надзвичайні витрати»;

баланс (форма №1) в частині


Сторінки: 1 2 3