У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 368

УДК 368

Левковець П.І.

Страхування - одна з умов сучасної економічної культури

Чим цивілізоване суспільство відрізняється від, м'яко кажучи, мало цивілізованого? Крім усього іншого, тим, що представники першого мають почуття відповідальності за самих себе, покладаються на себе, свої сили і заповзятливість, тверді юридичні та економічні гарантії, чесне партнерство. Що ж стосується другого випадку, то тут панують надії на те, що всі проблеми, які виникають, більш-менш зможуть вирішитися чи самі собою, чи за допомогою всемогутньої держави, добрих і мудрих начальників, або ж в результаті якогось дива.

Останнє, як відомо, знайшло виявлення в масовому прагненні бувших радянських підлеглих поправити свої фінансові справи за рахунок всіляких компаній, у тому числі й страхових, багато з яких на той час виконували і трастові функції та широко і недобросовісно розрекламовували потенційно величезні дивіденди. Чим це закінчилось? Тим, чим не могло не закінчитися.

І це закономірно, бо страхування - не гра на вдачу, скажімо, в рулетку чи «Спорт-лото». Це прийнятий в усьому світі метод гарантованої стабільності, що охоплює всі сторони життєдіяльності суспільства і передбачає надання достатньої і своєчасної допомоги фізичним і юридичним особам у разі непередбачених юридичних обставин.

Отже, страхова справа відноситься до категорії суспільної необхідності і підлягає впровадженню у всі сфери суспільного життя. Яким же організаціям можна довіритись? Вірогідно, треба дотримуватись щонайменше двох правил: достатньо чітко вивчити правила страхування та мати справу з тими компаніями, які мають достатній досвід та авторитет у державі, страхові резерви, що є головним, тому що вони виступають твердими гарантами виконання договірних зобов'язань.

Відповідно до закону, страхування проводиться згідно з договорами страхування за рахунок грошових фондів, які утворюються в результаті сплати громадянами та юридичними особами страхових платежів, а в державному страхуванні за рахунок державних відрахувань.

Страховиками виступають юридичні особи, створені згідно з Законами України «Про господарчі товариства» і «Про страхування», які отримали в установленому порядку ліцензії на проведення страхової діяльності.

Страхувальниками можуть бути фізичні та юридичні особи, які уклали договори страхування із страховиком, або є такими в обов'язковому порядку згідно з Законодавством України. Страхувальники можуть укладати договори страхування стосовно

третіх осіб за власним розсудом.

Об'єктами страхування виступають майнові інтереси що не суперечать Законам України.

Конкретні види страхування здійснюються на основі розроблених страховиком правил (умов).

Вони разом із заявою на відповідний вид страхування направляються в Укрстрахнагляд, який аналізує методику розрахунків тарифних коефіцієнтів, інших показників і ставок (актуарні розрахунки) та, враховуючи соціально-економічні обставини, приймає рішення про видачу чи невидачу ліцензії на даний вид страхування.

Законом України «Про страхування» установлено 26 позицій обов'язкового страхування.

Добровільне страхування визначається потребами страхувальника в страховому захисті від ризику настання певної події, подальшим розвитком страхового ринку. Тут набувають чинності багато факторів, із яких необхідно виділити два провідних.

По-перше, це рівень загальних та спеціальних знань громадян, керівників різних рівнів, спеціалістів у галузі економічних відносин, механізмів стабільності, гарантованого розвитку.

По-друге, наявність власності і величина відповідальності за її стан та соціальний захист працівників.

Миколаївський ринок страхових послуг характеризується наявністю 8 представників страхового бізнесу, із них 2 - філіали Української страхової компанії «Гарант-АВТО». Повертаючись до питання, які ж із страховиків заслуговують уваги і довіри страхувальників, необхідно відзначити, що в останні роки держава приділяє цьому значну увагу, вживаючи заходів для недопущення недобросовісної діяльності в даній галузі. Наприклад, перереєстрація Укрстрахнаглядом страховиків України на 1.03.1997р позбавила ліцензій на страхову діяльність 484 страхові компанії. До 218 діючих компаній в Україні підвищились загальні вимоги.

Стосовно УСК «Гарант-АВТО», за даними Укрстрахнагляду за підсумками 9 місяців 1997р., компанія на другому місці в Україні («Украина- бизнес», № 49 від 17.12.1997, С. 5.).

Така позиція на страховому ринку СК Гарант- АВТО дозволила виконкому міської ради м.Миколаєва визначити дану СК базовим страховиком та укласти з її Миколаївською філією Гарант-ШИПІНГ договір на представницькі функції муніципалітету в страховому процесі міста (рішення № 757 від 28.11.97 р., договір № 22/9/03 від 10.02.98р., доручення № 266/20/46 від 16.02.98 р.).

Перелік страхових послуг, які надає Гарант- АВТО, являє собою список із 46 правил традиційного і нового страхування. Одним із нових видів є страхування професійної відповідальності керівників і спеціалістів. Мається на увазі їх персональна матеріальна відповідальність за стан виробництва, ділянки, підрозділу, рівень рентабельності, своєчасність виплати заробітної плати, дивідендів та інше.

Наявність мережі з 58 філіалів Гарант-АВТО по Україні (у всіх обласних центрах, великих містах, на прикордонних переходах) забезпечує оперативність у роботі із страхувальниками. Для прикладу, автострахувальники, вантажовласники (в мережі) можуть на протязі 72 годин з моменту представлення обумовлених договором страхування документів, отримати відповідне відшкодування, незалежно від місця укладення договору і місця страхової події.

Гарант-АВТО - це організація, яка надає цілий комплекс страхових та інших послуг.

Розвиток страхування в державі - одне із умов сучасної економічної культури та економічної безпеки суб'єктів господарювання та громадян.

Література.

Ларичев В.Д. Мошенничество в сфере страхования. - М.: ФБК-ПРЕСС, 1998.

Підручник страхування / За ред. С.С.Осадець. - К., 1998.

Сборник правил страхования. - К., 1996.

Страхова справа / За ред. О.Заруби. - К.: Знання, 1998.УДК 37.018.4

Палехова В.А., Коновалова Т.В.